Kategorie blog
Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o ofertach specjalnych?
Sonda
Prosimy, poradź nam o czym chciałbyś zobaczyć filmy?
Parzenie herbaty 0

Parzenie herbaty przywędrowało do Polski z Chin przez Rosję w XVIII w. W "złotym wieku herbaty" (618-907 n.e) za czasów chińskiej dynastii Tang zaczęto rytualnie przygotowywać herbatę na dworze cesarskim. Od tego czasu można datować zaparzanie liści wodą o odpowiedniej temperaturze a potem ich odcedzanie/odsączanie.

Badania naukowe wykazują, że liście herbaciane, które długo pozostają w wodzie wydzielają szkodliwe składniki dla organizmu ludzkiego. Niestety kultura picia herbaty na zachodzie Europy rozpoczęła się ok. poł XVIII w od błędnego sposobu parzenia herbaty. Liść był zaparzany przez 2 do 7 minut bez zważania na temperaturę wody.Niestety nie oddzielano liści herbaty od naparu. Błąd zaparzania herbaty jest powielany przez wiele osób w Europie do dziś!

Właśnie od temperatury wody i długości parzenia herbaty zależy jej smak i działanie. Na początku parzenia, z herbaty wydziela się teina, dopiero po 3 minutach wydzielają się garbniki odpowiedzialne za cierpkość naparu. Garbniki częściowo neutralizują działanie teiny, tak więc po 3-4 minutach parzenia napar może mieć znacznie mniej teiny i nie ma już takich właściwości pobudzających.  

Cztery podstawowe wskazówki przy parzeniu herbaty:

1. Jakość suszu herbacianego. Bardzo ważny jest właściwy wybór herbaty. Najlepsza jest wysokojakościowa herbata liściasta. Taka herbata ma charakter, czyli swój smak i aromat.

2. Jakość wody do parzenia herbaty. Na jakość naparu w podstawowym stopniu wpływa woda, jakiej używa się do jej przygotowania. Aby zachować najlepszy smak herbaty należy dobrać nisko zmineralizowaną, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen (długie wrzenie wody powoduje pozbawienie tlenu z wody).

3. Akcesoria do parzenia. Najlepsze akcesoria do parzenia herbaty to okrągłe czajniczki i pękate, które pozwalają na rozwijanie liści herbacianych podczas zaparzania. Warto ogrzać czajniczek, czyli wlać wrzącą wodę do czajniczka, chwilę odczekać i wylać ją. 

4. Temperatura wody. W zależności od gatunku herbaty należy dobrać odpowiednią temperaturę wody. To bardzo proste, ale dla osób początkujących może być pewną przeszkodą w rozkoszowaniu się smakiem herbaty.

Chińczycy wyróżniają trzy temperatury wody - od których zależy jaki gatunek herbaty lub jak uformowane liście będziemy parzyć.

Klasyfikacja chińska: temperatura wody a czas parzenia w zależności od gatunku herbaty:

HERBATA

lub zioła

ILOŚĆ SUSZU

TEMPERATURA WODY

CZAS PARZENIA

Czarna, puerh, kwitnąca, prasowana

susz owocowy, susz ziołowy

1 łyżka stołowa / 300 ml.

lub

1 sztuka h. kwitnącej

95 °C

1-3 min.*

Turkusowa (oolong), zielona ściśle formowana np. Gunpowder;

biała ściśle formowana np. Srebrna Igła

1 łyżka stołowa / 300 ml.

85 °C

1-3 min.

Zielona liściasta,

Yerba Mate,

biała liściasta

1 łyżka stołowa / 300 ml.

70-75 °C

1-2 min.**

Kora Lapacho

Catuaba

Żeń szeń

1-2 łyżki stołowe / 300 ml.

95 °C

gotować

5-10 min.

 

* czas parzenia herbaty trzeba ustalić samemu , w zależności od własnych preferencji smakowych

** woda ma temperaturę 75 st. C po 3-4 minutach po zagotowaniu.

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl