Ciekawostki ze świata kawy
* Nazywana bywa czarnym złotem, gdyż jest to drugi surowiec (zaraz po ropie), którego kursy na światowych giełdach są śledzone z niezwykłą uwagą.
* Wyróżniamy dwa zasadnicze rodzaje kaw: Arabica i Robusta. Arabica postrzegana jest jako delikatniejsza, szlachetniejsza zawiera do 1,7% kofeiny. Polecana jest do espresso. Robusta zawiera do 4% kofeiny i ma ostry aromat. Używana zwykle do kaw z dodatkiem mleka. Najpopularniejsze jednak są kawy będące mieszankami obu rodzajów, gdyż mają najbardziej uniwersalne zastosowanie.
* charakterystycznego aromatu kawy nie podrobimy nawet w laboratorium. Nos człowieka bezbłędnie wyczuje naturalny zapach kawy a ten sztuczny. Dzieje się tak, ponieważ aromat kawy składa się z ponad 800 różnych czynników.
* Po wypiciu kawy, kofeina w niej zawarta zaczyna działać po upływie około 30-60 minut, osiągając swój najwyższy poziom i potem jej poziom zaczyna spadać.
* Smak i zapach pitej kawy zależy od jej odmiany, uprawy jak i sposobu czy czasu jej palenia.
* Arabica pochodząca z Etiopii, uważana jest za najlepszą z kaw.
* Najdroższą kawą jest pochodząca z Azji (głównie Jawa, Filipiny, Wietnam, Sumatra) Kopi Luvak. Kawę tę pozyskuje się w bardzo oryginalny sposób. Ssaki podobne do lisa - łaskuny(Luvak) zjadają owoce kawowca a z ich odchodów pozyskiwana jest kawa. Po umyciu, kawa traktowana jest tak samo jak tradycyjna – parzona i mielona. Jej ceny sięgają nawet 1000 Euro. Rocznie zbiera się ok. 300-400 kg tej kawy.
* Palone ziarna kawy tracą swój aromat po ok. 2 tygodniach.
* Cała uprawa kawy na świecie zlokalizowana jest w tzw. Coffee Belt – czyli pasku kawowym. Jest on zlokalizowany w południowej części globu, gdzie jest bardzo ciepło i słonecznie – idealne warunki do uprawy kawy.
* 50-60% rocznej produkcji kawy na świecie pochodzi z Wietnamu, Kolumbii i Brazylii.
* Filiżanka kawy z ekspresu zawiera ok 25-30 mg kofeiny. Filiżanka kawy filtrowanej, zawiera jej aż ok. 80 mg.
* Pierwsze kawiarnie powstały w Stambule i nazywane były "Domami kawy".
* Pierwsza kawiarnia w Polsce powstała w Gdańsku w 1700 roku.
* Pierwszą kawiarnię w Wiedniu założył nasz rodak – Kulczycki.
* Właściwości pobudzające kawy odkryto przypadkiem. W Etiopii pewien pasterz zaczął interesować się kawowcem po tym jak jego kozy zaczęły brykać po zjedzeniu owoców z drzewa kawowca.
* W XVII w w Anglii zdelegalizowano kawiarnie. Król angielski Karol II Stuart obawiał się, że poddani spotykający się na kawie mogą szykować rewolucję i obalenie króla.
* W dawniej w Turcji, jeśli mąż nie kupował żonie kawy, mogła ona wystąpić o rozwód.
*Drzewo kawowca jest jedną z niewielu roślin, która może jednocześnie kwitnąć i owocować.
* Kofeina poprawia wydajność w czasie ćwiczenia. Osoby, które przed treningiem wypiły kawę, osiągały lepsze rezultaty niż osoby, które jej nie piły.
* Narodem, który wypija najwięcej kawy są Finowie. Średnio spożywają niemal 13 kg kawy na mieszkańca, dla porównania w Polsce to 3,4 kg.
* Cykl życia drzewka kawowego to około 50 lat, z czego przez 30 lat rodzi owoce.