Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Sekretny przepis na gęstą czekoladę w kawiarni

0
Sekretny przepis na gęstą czekoladę w kawiarni

Prowadząc kawiarnię, herbaciarnię czy cukiernię czekolada do picia powinna być obowiązkowo w menu. Oprócz oczywistych korzyści finansowych, Państwa klient wypijając jeden kubek gęstej, ciepłej czekolady, na długo zapamięta tę chwilę przyjemności i poprawy humoru. 

Poniżej przedstawiamy nasz (sekretny :) sprawdzony przepis na gęstą czekoladę do picia na bazie mleka.


Bardzo ważna wskazówka zanim zaczniesz przygotowywać czekoladę w Twoim lokalu:

WSKAZÓWKA 1: Powinieneś mieć jedno naczynie, w którym będziesz przygotowywać czekoladę dla klienta. Najlepszy jest metalowy kubek do spieniania mleka z dzióbkiem.

Pojemność dużej czekolady w kawiarni to 150 ml. Pojemność małej czekolady w kawiarni to 100 ml.

Wskazówka 2: Dysza do podgrzewania i spieniania mleka najlepiej służy w szybkim przygotowaniu gorącej czekolady do picia w kawiarni.

Wskazówka 3: Podanie czekolady w dwóch różnych pojemnościach kubków zróżnicuje cenę. Kubek lub filiżanka obowiązkowo powinny mieć grube ścianki, aby jak najdłużej trzymały ciepło. 

Wskazówka 4: Kakao dodajemy opcjonalnie* w celu zagęszczenia czekolady. Klienci uwielbiają czekoladę o wysokiej gęstości. Wysoka gęstość jest dla nich równoznaczna z wysoką jakością.

Sekretny przepis na CZEKOLADĘ MLECZNĄ w kawiarni w kubku o pojemności 150 ml:

Składniki:

100 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT)
50 g belgijskiej czekolady mlecznej 33%

*2 łyżeczki kakao (opcjonalnie w celu zagęszczenia).

Do kubka wlewamy zimne mleko, dodajemy kakao, mieszamy składniki. Krótko podgrzewamy za pomocą dyszy, dodajemy czekoladę, podgrzewamy do uzyskania bardzo gorącego napoju. Nie spieniamy mleka! Gotową gorącą, kremową i gęstą czekoladę przelewamy do kubka np. na latte. Opcjonalnie można udekorować bitą śmietaną i posypać np. cynamonem lub kakao. 

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl