Właściwości, parzenie, zastosowanie czystka
Sierpień i wrzesień to miesiące w których powinniśmy już pomyśleć o naszej odporności przed sezonem jesienno-zimowym. Nie zachęcamy tutaj to sięgania po różnego rodzaju leki na odporność. Namawiamy do sięgnięcia po coś naturalnego a więc po herbatkę z czystka.
Czystek to jedna z roślin najmocniej działających na układ immunologiczny człowieka. Pozbawiona jest również skutków ubocznych i może być podawana nawet dzieciom od 3 miesiąca życia. Napar z czystka można pić codziennie, praktycznie bez ograniczeń, podobnie jak herbatę. Naparu można używać do przemywania skóry (łuszczyca, egzema, zmiany atopowe) czy płukania gardła.
Właściwości czystka
Dzięki zawartości polifenoli, wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z wszelkiego rodzaju wirusami. Szczególnie polecana we wszelkiego rodzaju infekcjach dróg oddechowych. Skraca ich czas trwania jak i łagodzi przebieg.
Dzięki właściwościom antybakteryjnym, antywirusowym czy antygrzybicznym, czystek polecany jest również osobom cierpiącym na łuszczycę, nawracający łupież, trądzik, wszelkiego rodzaju egzemy, uczulenia na tle grzybicznym jak i bakteryjnym. Często czystek pomaga osobom uodpornionym na działanie antybiotyków.
Herbata z czystka polecana jest również dla osób z problemami naczyniowymi i sercowymi, ponieważ związki zawarte w czystku rozpuszczają zakrzepy i zatory i dzięki hamowaniu utleniania się „złego” cholesterolu, zapobiegają powstawaniu kolejnych.
Regularne płukanie po umyciu zębów jamy ustnej naparem z czystka, zapobiega rozwojowi bakterii i tym samym próchnicy, poprawia stan dziąseł. W tani sposób można zastąpić drogeryjne płyny do płukania ust.
Czystek to roślina bogata w polifenole, a więc silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie chorób nowotworowych.
Sposób parzenia czystka, jak parzyć czystek
1 łyżka stołowa - zaparzamy wrzątkiem i parzymy 3 minuty pod przykryciem lub gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Nie pijemy na czczo ze względu na dużą zawartość polifenoli.
Jeśli nie lubisz naturalnego smaku czystka, herbatkę taką można zawsze urozmaicić sokiem z malin czy dodatkiem cytryny lub miodu.
ja
parzymy 3 minuty? wszędzie jest napisane aby parzyć 10 minut