- Herbata jest drugim, zaraz po wodzie, najczęściej pitym napojem na świecie.
- Chiny i Indie to kraje w których wypija się najwięcej herbaty rocznie.
- 3 biliony filiżanek herbaty jest pijanych codziennie na całym świecie. Daje to średnio jedną filiżankę herbaty, na każdego dorosłego mieszkańca Ziemi.
- W Tybecie herbata podawana jest z masłem i solą.
- Co trzeci przedsiębiorca w Indiach ma biznes związany z handlem herbatą. Przemysł herbaciany oraz turystyka to dwie największe gałęzie przemysłowe Indii.
- Herbata pita bez cukru czy mleka posiada 0 kcal.
- 40% napojów spożywanych w Wielkiej Brytanii stanowi herbata.
- Turcja to kraj, w którym spożywa się rocznie najwięcej herbaty na mieszkańca bo aż 2,1 kg. W Polsce jest to ok 1 kg. Dla porównania w Czechach jest to 0,4 kg.
- Torebki do herbaty zostały opatentowane w 1909 roku przez Thomasa Liptona.
- 85% herbaty konsumowanej w USA jest w postaci zimnej lub mrożonej (ice tea).
- W czasach dynastii Tang, herbata w Chinach była pita wyłącznie z białej porcelany, która miała na celu podkreślić jej kolor i jakość.
- 96% herbaty, parzona jest w postaci torebek herbaty.
- W XVIII w, herbata wyparła w Wielkiej Brytanii gin, i stała się ulubionym napojem Brytyjczyków.
- Woda ma duże znaczenie w parzeniu herbaty. W starożytnych pismach chińskich, zalecano aby woda użyta do zrobienia herbaty pochodziła ze strumienia górskiego lub jeziora.
- W Wielkiej Brytanii i Polsce herbatę, na początku gdy się pojawiła, kupić można było jedynie w aptekach.
- Tanina zawarta w herbacie, działa kojąco na oparzenia słoneczne.
- Zapach herbaty odstrasza komary, dlatego warto ją mieć w domu, nawet jeśli jej nie pijasz.
- 98% mieszkańców Wielkiej Brytanii pija herbatę z mlekiem.
- W Birmie herbata w postaci kiszonej (Laphet) uznawana jest za wielki przysmak. Serwowana jest jako osobne danie lub dodatek do mięs czy ryb.
- W Wielkiej Brytanii można kupić herbatę dla...psów. Ma ona poprawiać sierść czworonogów oraz usuwać nieprzyjemny zapach z pyska.
- Tylko 30% osób na świecie pija słodzoną herbatę.
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?
W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.