Jeśli kupujemy szlachetną herbatę, zwykle jej cena nie należy do najniższych. Warto więc odpowiednio dawkować susz herbaciany w zależności od okoliczności i naszych indywidualnych potrzeb. Dzięki odpowiedniej ilości suszu herbacianego wsypywanego do kubka, możemy dłużej cieszyć się niepowtarzalnym smakiem herbaty wraz z jej właściwościami i niepotrzebnie jej nie marnować.
Właściwa ilość suszu herbacianego zależy od:
- upodobań smakowych
- czasu przeznaczonego na picie herbaty w danym miejscu
- naczynia/akcesoriów w którym przygotowujemy napar herbaciany.
Jedną łyżkę stołową warto stosować jeśli lubisz intensywny smak i kolor oraz masz czas na kilkakrotne parzenie w ciągu dnia tych samych listków. Jeśli chcesz parzyć herbatę tylko jeden raz - lepiej wziąć tylko łyżeczkę suszu.