Dzisiaj przybliżymy Wam zieloną herbatę Sencha. Jest ona przez Was chętnie wybierana, dlatego warto przyjrzeć się jej trochę bliżej.
W Polsce mało jest osób, które rozróżniają rodzaje herbat w obrębie jednego gatunku. Jeśli do nich nie należysz, a pijasz zieloną herbatę, z dużym prawdopodobieństwem możemy stwierdzić, że to właśnie senchę pijasz. Jest to herbata popularna a przy tym niezwykle smaczna.
Sencha stanowi około 80% herbat produkowanych w Japonii. To właśnie na niej bazuje wiele mieszanek smakowych. Chiny również produkują jej bardzo dużo, zaopatrując większość odbiorców na świecie.
Sama nazwa „sencha”, oznacza duszoną herbatę. Nazwa nawiązuje do procesu produkcji tejże herbaty. Proces fermentacji zostaje przerwany poprzez krótkotrwałe sparzenie liści herbaty, strumieniem pary wodnej. Następnie liście są suszone i zwijane.
Za rok powstania Senchy, przyjmuje się 1738.
Najwyższej jakości sencha, powstaje z liści herbacianych, zbieranych ręcznie podczas pierwszego zbioru, czyli od kwietnia do końca maja. Z tych starannie wyselekcjonowanych liści, otrzymujemy Sencha Superior First Flush. Herbata ta charakteryzuje się niezwykle delikatnym smakiem i aromatem. Niektóre odmiany dodatkowo zacienia się na okres dwóch, trzech tygodni aby w liściach wytworzyło się więcej chlorofilu, co wyraźnie wpływa potem na słodycz naparu i długi słodki finisz na języku.
Sencha właściwości
Dzięki zawartości polifenoli wspomaga trawienie, polecana jest więc do picia po obfitych lub ciężkich posiłkach. Zalecana do picia osobom chorym na cukrzycę, gdyż zapobiega wahaniom cukru we krwi. Dzięki zawartości katechin i tanin, zwalcza wolne rodniki, uszkadzające zdrowe komórki, oczyszcza organizm z toksyn. Działa pobudzająco a zarazem t relaksująco. Polecana do codziennego picia.
Sposób parzenia zielonej herbaty sencha
Herbatę parzymy dość krótko, około 1-2 min, wodą o temperaturze 65-70 stopni. Może być również zalewana zimną wodą. Metodę tę polecamy szczególnie w lecie, bo otrzymujemy od razu orzeźwiający napój. Napar z herbaty sencha ma kolor delikatny, złoto-zielony. W dużej mierze zależy on od temperatury i czasu parzenia jak i jakości użytej wody. Warto pamiętać, aby regularne spożywanie herbaty zielonej rano poprzedzić lekkim posiłkiem. Wynika to z dużej zawartości flawonoidów w naparze, które nie powinny być dostarczane do organizmu na czczo.