Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Rodzaje kaw i ich charakterystyka

0
Rodzaje kaw i ich charakterystyka

Na świecie uprawianych jest kilka odmian kawy, jednak do najpopularniejszych kaw serwowanych w kawiarniach czy dostępnych w handlu, należy robusta i arabika. Czym się różnią, którą z nich wybrać?

Arabika

Ten rodzaj kawy uznawany jest za kawę najwyższej jakości. Arabika, to inaczej kawa arabska i uprawiana jest w Mozambiku, Abisynii czy rejonie Wielkich Jezior afrykańskich. Ten rodzaj drzewa kawowego osiąga nawet 5 m wysokości. Szacuje się, że Arabika stanowi nawet 90% wielkości rocznej produkcji kawy. Największym jej producentem jest Brazylia, gdzie wytwarza się ponad 24% rocznej produkcji kawy.

Wygląd ziaren arabiki

Ziarna tej kawy są płaskie i dość podłużne. Po wysuszeniu mają zielonkawy kolor.

Uprawa krzewów arabiki

Arabika jest dość wymagająca jeśli chodzi o uprawę. Plantacje drzew kawowych tej odmiany, usytuowane są zwykle na wysokości powyżej 1000 m. n.p.m. Ale to nie jedyny wymóg. Krzewy arabiki lubią również dość wysokie temperatury oraz wilgoć, co znacznie ogranicza miejsca, gdzie może być uprawiana. Ważne jest również PH gleby. Te wszystkie czynniki mają duży wpływ na smak ziaren kawy, który będzie specyficzny w zależności od warunków w jakich krzewy kawowe były uprawiane.

Zbiór ziaren kawy

Zbierane powinny być jedynie dojrzałe owoce (ziarna), gdyż to zapewni najwyższą jakość ziaren. Niestety, nie da się tego dopilnować przy zbiorze maszynowym, dlatego w przypadku najdroższych odmian arabiki, zbiór odbywa się ręcznie. W ten sposób zbierana kawa ma zdecydowanie inny smak, niż kawa parzona z ziaren zbieranych maszynowo.

Jaką kawę otrzymujemy z arabiki?

Kawa parzona z ziaren arabiki ma subtelniejszy smak, w zależności od odmiany można w niej wyczuć lekko orzechowy lub czekoladowy posmak.

Robusta

Uważana za nieco gorszej jakości kawę, za to łatwiejszą w uprawie niż arabika i bez tak wysokich wymagań co do klimatu w jakim rośnie. Drzewo kawowe robusty osiąga wysokość nawet do 13m. Robusta uwielbia wysokie temperatury aż do 30 stopni, uprawiana jest zwykle na wysokości 200-900 m. n.p.m. Uważa się ją powszechnie za mniej wymagającą niż arabika. Ta odmiana jest również zdecydowanie bardziej odporna na szkodniki. Wietnam to obecnie największy producent tej odmiany kawy, dostarczający niemal 50% rocznej produkcji robusty.

Jak wglądają ziarna robusty

Ziarna robusty można poznać po wyraźnie owalnym kształcie. Ich kolor zależy od odmiany i waha się od zielonego aż do szarego.

Smak kawy parzonej z ziaren robusty

Kawa parzona z ziaren robusty ma wyraźny, mocny smak, niekiedy lekko cierpkawy. Dzięki większej zawartości kofeiny, jest zdecydowanie bardziej pobudzająca niż arabika. Wykorzystywana jest również w dużej mierze przy produkcji kawy typu crema. Jeśli lubisz creme za słynną piankę, to prawdopodobnie pijasz mieszankę arabiki z robustą lub mieszankę w której przeważa robusta. Pianka uzyskana z robusty jest grubsza i dłużej się utrzymuje na powierzchni.

Różnica między arabiką a robustą

Może wydawać się, że jedyna różnica pomiędzy odmianami kawy to cena i smak. Nie jest to prawdą. Arabika jest delikatniejsza i ma głębszy aromat, zawiera do 1,4% kofeiny, 6,5% kwasów oraz 16% olejków. Robusta to zawartość aż do 4% kofeiny, 10% kwasów i 10 % olejków. Jak widać, dzięki większej zawartości kofeiny robusta jest mocniejsza, ale również bardziej cierpka i mniej aromatyczna. Jeśli więc chcesz delektować się głębokim aromatem kawy, wybierz arabikę. Jeśli potrzebujesz szybko pobudzić swoje ciało, wybierz robustę.

Mieszanki kaw

Sklepowe kawy w składzie często posiadają enigmatyczny skład „100% naturalnej kawy” i są mieszankami robusty i arabiki - nie wiemy co tak naprawdę pijemy. Warto więc tak jak przy zakupie innych produktów, zacząć czytać etykiety i stać się świadomym konsumentem. Jeśli jednak chcesz poczuć prawdziwy smak czystej arabiki, zapraszamy do zakupu w naszym sklepie wysokiej jakości kawy.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl