Na świecie uprawianych jest kilka odmian kawy, jednak do najpopularniejszych kaw serwowanych w kawiarniach czy dostępnych w handlu, należy robusta i arabika. Czym się różnią, którą z nich wybrać?
Arabika
Ten rodzaj kawy uznawany jest za kawę najwyższej jakości. Arabika, to inaczej kawa arabska i uprawiana jest w Mozambiku, Abisynii czy rejonie Wielkich Jezior afrykańskich. Ten rodzaj drzewa kawowego osiąga nawet 5 m wysokości. Szacuje się, że Arabika stanowi nawet 90% wielkości rocznej produkcji kawy. Największym jej producentem jest Brazylia, gdzie wytwarza się ponad 24% rocznej produkcji kawy.
Wygląd ziaren arabiki
Ziarna tej kawy są płaskie i dość podłużne. Po wysuszeniu mają zielonkawy kolor.
Uprawa krzewów arabiki
Arabika jest dość wymagająca jeśli chodzi o uprawę. Plantacje drzew kawowych tej odmiany, usytuowane są zwykle na wysokości powyżej 1000 m. n.p.m. Ale to nie jedyny wymóg. Krzewy arabiki lubią również dość wysokie temperatury oraz wilgoć, co znacznie ogranicza miejsca, gdzie może być uprawiana. Ważne jest również PH gleby. Te wszystkie czynniki mają duży wpływ na smak ziaren kawy, który będzie specyficzny w zależności od warunków w jakich krzewy kawowe były uprawiane.
Zbiór ziaren kawy
Zbierane powinny być jedynie dojrzałe owoce (ziarna), gdyż to zapewni najwyższą jakość ziaren. Niestety, nie da się tego dopilnować przy zbiorze maszynowym, dlatego w przypadku najdroższych odmian arabiki, zbiór odbywa się ręcznie. W ten sposób zbierana kawa ma zdecydowanie inny smak, niż kawa parzona z ziaren zbieranych maszynowo.
Jaką kawę otrzymujemy z arabiki?
Kawa parzona z ziaren arabiki ma subtelniejszy smak, w zależności od odmiany można w niej wyczuć lekko orzechowy lub czekoladowy posmak.
Robusta
Uważana za nieco gorszej jakości kawę, za to łatwiejszą w uprawie niż arabika i bez tak wysokich wymagań co do klimatu w jakim rośnie. Drzewo kawowe robusty osiąga wysokość nawet do 13m. Robusta uwielbia wysokie temperatury aż do 30 stopni, uprawiana jest zwykle na wysokości 200-900 m. n.p.m. Uważa się ją powszechnie za mniej wymagającą niż arabika. Ta odmiana jest również zdecydowanie bardziej odporna na szkodniki. Wietnam to obecnie największy producent tej odmiany kawy, dostarczający niemal 50% rocznej produkcji robusty.
Jak wglądają ziarna robusty
Ziarna robusty można poznać po wyraźnie owalnym kształcie. Ich kolor zależy od odmiany i waha się od zielonego aż do szarego.
Smak kawy parzonej z ziaren robusty
Kawa parzona z ziaren robusty ma wyraźny, mocny smak, niekiedy lekko cierpkawy. Dzięki większej zawartości kofeiny, jest zdecydowanie bardziej pobudzająca niż arabika. Wykorzystywana jest również w dużej mierze przy produkcji kawy typu crema. Jeśli lubisz creme za słynną piankę, to prawdopodobnie pijasz mieszankę arabiki z robustą lub mieszankę w której przeważa robusta. Pianka uzyskana z robusty jest grubsza i dłużej się utrzymuje na powierzchni.
Różnica między arabiką a robustą
Może wydawać się, że jedyna różnica pomiędzy odmianami kawy to cena i smak. Nie jest to prawdą. Arabika jest delikatniejsza i ma głębszy aromat, zawiera do 1,4% kofeiny, 6,5% kwasów oraz 16% olejków. Robusta to zawartość aż do 4% kofeiny, 10% kwasów i 10 % olejków. Jak widać, dzięki większej zawartości kofeiny robusta jest mocniejsza, ale również bardziej cierpka i mniej aromatyczna. Jeśli więc chcesz delektować się głębokim aromatem kawy, wybierz arabikę. Jeśli potrzebujesz szybko pobudzić swoje ciało, wybierz robustę.
Mieszanki kaw
Sklepowe kawy w składzie często posiadają enigmatyczny skład „100% naturalnej kawy” i są mieszankami robusty i arabiki - nie wiemy co tak naprawdę pijemy. Warto więc tak jak przy zakupie innych produktów, zacząć czytać etykiety i stać się świadomym konsumentem. Jeśli jednak chcesz poczuć prawdziwy smak czystej arabiki, zapraszamy do zakupu w naszym sklepie wysokiej jakości kawy.