Kategorie blog
Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o ofertach specjalnych?
Sonda
Prosimy, poradź nam o czym chciałbyś zobaczyć filmy?
Jak przygotować japońską herbatę zieloną Matcha? 0

Herbata matcha latteJedną z ich tajemnic zdrowego i długiego życia Japończyków jest picie zielonej herbaty Matcha. Chociaż ludzie pili zieloną herbatę w Chinach już ponad tysiąc lat temu, stała się ona ważnym elementem kultury w Japonii. Tam została nazwana Matcha. Mnisi buddyjscy pili ją, aby zachować  czujność i spokój podczas długich godzin medytacji.

Krzewy herbaciane są zacieniane, aby zwiększyć zawartość chlorofilu. Bogate w chlorofil liście są następnie starannie dobierane, parzone, suszone i mielone na zielony herbaciany proszek.

Najważniejsze dla osób ceniących zdrowie jest wysoka zawartość antyoksydantów w matchy. Jeden kubek o pojemności 0,3 litra zielonej herbaty Matcha ma w sobie tyle antyoksydantów co 10 kubków zwykłej herbaty!

Herbata Matcha zawdzięcza swą moc temu, że liście są pite w zawiesinie z wodą. Nie wyrzuca się liści, ale je wypija, wykorzystując do końca wszystkie dobroczynne właściwości.

Zawartość antyoksydantów w herbacie Matcha jest ogromna!

6.2 razy więcej niż w jagodach Goji
7 trazy więcej niż w ciemnej czekoladzie
17 trazy więcej niż w dzikich jagodach
60.5 więcej niż w szpinaku

Badania naukowe dowiodły, że matcha:
1. Zapobiega rakowi

Zielona herbata zawiera silne antyoksydanty zwane katechinami, które neutralizują liczbę niebezpiecznych wolnych rodników w organizmie. Najmocniejszą katechiną znalezioną w zielonej herbacie jest EGCG (epigallocatechin gallate), która jest uważana za naprawdę potężny czynnik anty-rakotwórczy.
W 2003 roku na uniwersytecie w Colorado badania potwierdziły, że jedna filiżanka zielonej herbaty Matcha zawiera 137 razy więcej przeciwutleniacza EGCG w porównaniu z filiżanką konwencjonalnej zielonej herbaty.

2. Spowalnia starzenie

Jednym z miejsc na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej, jest Okawina w Japonii. Długowieczność ludu Okawiny jest częściowo przypisywana regularnemu spożywaniu zielonej herbaty Matcha.
Matcha jest najpopularniejszą zieloną herbatą w Japonii, ale także szybko zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, z powodu swojej zdolności do zwalczania stanów zapalnych, przeciwdziałania utleniaczom i starzeniu.

3. Profilaktyka chorób serca: Obniża poziom „złego” cholesterolu

W 2011 roku badania przeprowadzone w the American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że podawanie zielonej herbaty lub wyciągu z niej, obniża poziom stężenia cholesterolu.

japońska herbata matcha4. Wspomaga odchudzanie

W 1999 roku badania przedstawione w the American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że ekstrakt z zielonej herbaty, bogaty w katechiny, ma termogeniczne właściwości i sprzyja spalaniu tłuszczu, co dodatkowo wyjaśnić można też zawartością kofeiny w herbacie.
Stwierdzono, że spożywanie zielonej herbaty zwiększa termogenezę (tempo spalania kalorii przez organizm) z 8-10% do 35-43% dziennego wydatku energetycznego.
Inne badanie wykazało, że ćwiczenie tuż po wypiciu zielonej herbaty Matcha skutkuje ok 25% większym spalaniem tłuszczu podczas wysiłku.
Oba badanie sugerują, że zielona herbata Matcha może przyspieszyć zarówno tempo metabolizmu jak i spalania tłuszczu – czy to nie wystarczy?

5. Usuwa toksyny z organizmu

Matcha jest uprawiana w cieniu, dlatego jest bogatsza w chlorofil niż inne herbaty. Chlorofil jest pigmentem odpowiedzialnym za nadanie liściom ich zielonego koloru. 
Chlorofil rzekomo pomaga w detoksykacji organizmu, ale musi to jeszcze zostać udowodnione naukowo. Warto go jednek wymienić z powodu jego domniemanej zdolności do oczyszczania organizmu z toksyn, metali ciężkich, dioksyn i innych substancji szkodliwych.

6. Poprawia myślenie

Zielona herbata Matcha zawiera do 5 razy więcej L-teaniny niż konwencjonalne zielone herbaty. L-teanina jest aminokwasem z właściwościami psychoaktywnymi, zdolnym do wywoływania aktywność fal alfa w mózgu.
Stres wywołuje w mózgu aktywność fal beta, co prowadzi do stanu pobudzenia. Aktywność fal alfa może złagodzić stres, pomóc się zrelaksować, a nawet obniżyć ciśnienie.
Choć Matcha zawiera trochę kofeiny, relaksujące właściwości L-teaniny równoważą „niepokojące” działanie kofeiny. Dlatego filiżanka zielonej herbaty Matcha sprzyja koncentracji i jasności umysłu bez wytwarzania jakiejkolwiek nerwowej energii zwykle związanej z kawą.

7. Poprawia trawienie

Liście zielonej herbaty Matcha zawierają wysoki dużą ilość łatwo przyswajanego błonnika pokarmowego. Błonnik ten posiada zdolności do łagodzenia zaparć i stabilizacji poziomu cukru we krwi.
          
8. Dodaje sił

Spróbuj kubek zielonej herbaty Matcha, gdy tylko potrzebujesz dodatkowych sił. Herbata matcha jest często stosowana jako alternatywa dla kawy, ponieważ zapewnia zastrzyk dodatkowej energii bez obciążania żołądka czy serca.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TRADYCYJNY:

Przygotuj przybory: 
chasen, bambusowy (bambusowy pędzelek), pędzelek, chashaku (bambusową łyżeczkę), bambusową łyżeczkę, chawan (czarkę), czarkę, wodę (najlepiej mineralną) i  coś słodkiego.

Zjedz słodkości.
Do chawan nasyp około 2 g herbaty (1,5 - 2 łyżeczki chashaku, około 1 zwykłej łyżeczki) i zalej około 70 ml wody (temperatura powinna być  zbliżona do 70-80 stopni Celsjusza.

Wymieszaj pędzelkiem - ruchami "góra - dół", zwiększając tempo z  wolnego do bardzo szybkiego. Staraj się rozprowadzić proszek po całości  naparu, ale nie trzeć po dnie czarki, gdyż można połamać pędzelek. Zmniejszając tempo mieszania, wyjmuj jednocześnie chasen powoli,  tak że na koniec muskasz tylko powierzchnię pianki.  W ten sposób pozbywamy się większych pęcherzyków powietrza, a pianka robi się bardzo delikatna.
Herbatę staraj się wypić dość szybko, aby pianka nie opadła.
Po prawidłowo zaparzonej herbacie na dnie chawan nie powinien pozostać proszek, a jedynie odrobina pianki.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W SHAKERZE:

Przygotuj przybory:

shaker, łyżka do herbaty, woda, ew. syrop owocowy, szklanka.

Do shakera nasyp 2 g matchy, dodaj wody 200 ml do 400 ml na 2 g herbaty i ew. 1 łyżkę stołową syropu owocowego.

Zamknij shaker i dokładnie wymieszaj, przelej herbatę do szklanki. Smacznego!

Wskazówki:

Zamiast wody można użyć mleka do shake'a.

Woda może być zimna lub ciepła o temperaturze 60-70 stopni Celsjusza, tak aby była dobrze przestudzona.

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl