Gunpowder to jedna z najchętniej wybieranych przez naszych klientów herbat zielonych. Warto więc nieco lepiej się jej przyjrzeć i poznać jej pochodzenie, właściwości czy parzenie.
Skąd pochodzi Gunpowder?
Herbata ta aż od czasów dynastii Tang, produkowana jest głównie w Chinach, w prowincji Zhejiang. Jednak na rynku spotkamy również herbatę gunpowder ze Sri Lanki (ceylon gunpowder), z Tajwanu (Formosa gunpowder – o nieco odmiennym aromacie niż ta z prowincji Zhejiang). Bardzo ceniona jest odmiana gunpowder Temple of Heaven (Świątynia Nieba lub Niebiańska świątynia).
Skąd pochodzi nazwa herbaty Gunpowder (proch strzelniczy)?
Nazwa tej herbaty pochodzi od nietypowego wyglądu suszu. Podczas suszenia, liście są zwijane w drobne kuleczki, przypominające wyglądem właśnie proch strzelniczy. Podczas parzenia, kulki te pęcznieją a niektóre nawet wydają cichy odgłos, przypominający jakby wystrzał.
Sama herbata przez specyficzny proces produkcji i zwinięte liście, ma dość małą objętość, co warto brać pod uwagę podczas parzenia.
Niegdyś, pojedyncze liście tej herbaty były zwijane ręcznie, co powodowało, że gunpowder była dość drogą herbatą. Dzisiaj proces ten robiony jest maszynowo, chociaż zdarzają się niezwykle cenne partie wypuszczane na rynek, w których suche liście rolowane są ręcznie.
Jak poznać wysokiej jakości herbatę gunpowder?
Przy zakupie powinniśmy przyjrzeć się kuleczkom herbaty. Powinny być starannie zwinięte i błyszczące. Błyszczące liście to gwarancja wysokiej jakości, świeżej herbaty. Duże kulki, niestarannie zwinięte liście herbaty świadczą zaś o niskiej jakości.
Gunpowder a herbata marokańska
Gunpowder to herbata tradycyjnie używana do przygotowania mocnej, słodkiej herbaty z miętą w Maroku.
Jest tam niezwykle popularna i w takiej formie serwowana przy wielu okazjach. Typowy zwyczaj nakazuje gościom wypicie co najmniej 2 filiżanek takiej herbaty. Nawet jeśli wyda nam się zbyt słodka, powinniśmy ją wypić, ponieważ słodycz jest oznaką gościnności i serdeczności gospodarza.
Po marokańsku, herbata gunpowder jest gotowana z dużą ilością mięty i na końcu cukru. Więcej o sposobie przygotowania herbaty po marokańsku przeczytasz na naszym blogu
Herbata po marokańsku a kobiety w ciąży
W związku z tym, że herbata po marokańsku jest przygotowana z dużej ilości suszu gunpowder i dodatkowo gotowana, nie jest polecana kobietom w ciąży, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość teiny. Ewentualnie, można pić dopiero 3-4 parzenie tych samych liści, ponieważ wtedy jest to gwarancją znacznie mniejszej ilości teiny.
W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę gunpowder
Temperatura wody użyta do parzenia herbaty gunpowder w dużej mierze zależy od indywidualnych upodobań osoby pijącej. Zwykle używa się wody o temperaturze 80-85 stopnii.