Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Kawa specialty, czemu zawdzięcza niepowtarzalny smak?

0
Kawa specialty, czemu zawdzięcza niepowtarzalny smak?

Czym jest kawa specialty?

Kawa specialty, to kawa najwyższej jakości. Według Amerykańskiej federacji skupiającej producentów kawy, kawa specialty zaliczana jest do pierwszej grupy kaw, z pięciu możliwych. Swoją jakość zawdzięcza wielokrotnej kontroli na każdym niemal etapie produkcji. Dodatkowo dzięki umiejętnemu procesowi palenia kawa speciality zachowuje w filiżance wiele nut smakowych i zapachowych, które wyróżniają ją na tle pozostałych odmian kaw.

Dlaczego kawa sepcialty jest tak wyjątkowa?

Kawę tego typu uprawia się na niewielkiej liczbie plantacji, w odpowiednim klimacie. Już na plantacji, gdzie kawa jest uprawiana, muszą panować odpowiednie warunki, aby ziarna kawy smakowały wybornie. Co ciekawe, do tego typu kawy wybiera się jedynie odmianę Arabica. Po ręcznym zbiorze ziaren, są one starannie selekcjonowane. Nie każde ziarno, które rośnie na tego typu plantacji, trafia do kaw specialty. Bywa, że do danej partii kawy trafia jedynie garść ziaren. Pod uwagę brany jest nie tylko rozmiar ziaren, ale również zawartość w nich wody, która powinna utrzymywać się na poziomie 9-13%. Kawa taka jest niezwykle droga i trudna do kupienia. Przechodzi kilkustopniowy etap selekcji ziaren, który jest czaso- i pracochłonny, jednak efekt jest tego warty. Kawa zaliczana do specialty, wypalana jest również jaśniej niż zwykłe kawy, wszystko po to, aby nie stłumić całej gamy aromatów tkwiących w ziarnach. Kawy z tego segmentu, mają zwykle udokumentowany każdy etap produkcji, co potwierdzane jest stosownym certyfikatem.

Smak kawy specialty

O ile ciężko zwykłemu kawoszowi odróżnić różne kawy z marketu na podstawie smaku, o tyle jeśli zaparzymy kawę specialty, to możemy poczuć duże różnice pomiędzy rodzajami kaw a nawet palarniami. W tej wysokiej jakości, ekskluzywnej kawie możemy poczuć nuty cytrusów, słodkich owoców, nuty orzechowe, przypraw czy czekolady. I bynajmniej nie są to sztuczne aromaty dodawane do kawy, a naturalny smak wysokiej jakości ziaren kawowych, poddanych odpowiedniej obróbce, które nie utraciły cennych naturalnych olejków eterycznych zawartych w ziarnie, a poprzez proces palenia odpowiednio wyeksponowanych. Każdy rejon w którym uprawiana jest kawa specialty, charakteryzuje się odmiennym smakiem kawowych ziaren. Kawa pochodząca z Meksyku charakteryzuje się bardziej karmelowym czy korzennym smakiem, ziarna pochodzące z Etiopii, posiadają nuty owocowe – cytrusów, jagód, jabłek. Kawy specialty, w przeciwieństwie do marketowych mieszanek, zawierają ziarna jednego rodzaju, z jednej plantacji lub z kilku mikroplantacji z jednego rejonu. Co ciekawe, kupując tą samą kawę rok po roku, możemy zauważyć różnice w jej smaku. Może mieć na to wpływ bardziej np. bardziej upalny rok. W skrajnych przypadkach, może się okazać, że nasza ulubiona kawa, będzie niedostępna. Na świecie istnieją „łowcy kawy”, są to osoby, które specjalizują się w wyszukiwaniu kaw o bardzo małym nakładzie, następnie ją kupują i sprzedają z wysoką marżą.

Na co zwracać uwagę kupując kawę specialty

Kupując taką kawę, warto zwrócić uwagę na datę palenia jak i termin przydatności do spożycia. Im bliższa data wypalania, tym kawa jest świeższa, powinna być wypalona najpóźniej do trzech miesięcy od daty zakupu. Kolejnym ważnym aspektem, jest zakup kawy w ziarnach. Wszystko to, co najlepsze w kawie, zamknięte jest w ziarnie. Zmielenie ziaren, powoduje uwolnienie wszystkich jej walorów. Im mielimy kawę wcześniej od jej parzenia, tym narażamy się na większą utratę jej naturalnych olejów, czyli zubożenie bukietu smakowego. Bardzo ważnym aspektem ostatecznego smaku jest jakość wody, sposób zmielenia i czas parzenia kawy speciality. W zależności od naszych upodobań smakowych z tej samej dozy kawy możemy otrzymać różnicując czas parzenia i zmielenia ziaren - bardzo różne odcienie smakowe.

Zapraszamy do naszego sklepu, gdzie jest okazja do nabycia tych rzadkich kaw.

Zachęcamy również do skorzystania z naszej degustacji kaw speciality lub wręczenia bliskiej osobie voucheru prezentowego.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl