HERBATA SZLACHETNA - ŚWIAT SMAKÓW
Napar z liści herbaty szlachetnej (Camelia sinensis) to jedna z najpopularniejszych używek do picia. Ze względu na długą tradycję uprawy i swoją powszechność, herbata posiada bardzo wiele gatunków, rodzajów, mieszanek smakowych. Liście krzewu herbacianego troskliwie uprawianego przechodzą wiele etapów produkcji. Masowa produkcja herbaty nie sprzyja zachowaniu jej właściwości zdrowotnych. Jednak w sklepach specjalistycznych z herbatą możemy być pewni co do dotrzymania podstawowych wymagań tej rośliny:
- czysta gleba
- czyste powietrze
- dostateczna ilość czystej deszczowej wody
- staranna troska na każdym etapie produkcji na plantacji i w fabryce.
HERBATA SZLACHETNA - JAKOŚĆ I SMAK JAK DOBRE WINO
Dopiero wówczas możemy być pewni, że pijemy coś bez żadnych domieszek substancji toksycznych. Uprawa herbaty i jej zbiór są trudne z bardzo wielu względów, dlatego często wysokojakościową herbatę szlachetną porównuje się do dobrego wina. To porównanie jest w pełni uzasadnione. Smakosz wina potrzebuje wiedzy, tak i smakosz herbaty potrzebuje wiedzy, aby w pełni rozkoszować się smakiem i wpływem na organizm.