Podobnie jak herbata tak i kawa powinna być odpowiednio przechowywana, aby na długo zachowała wszystkie swoje wartości smakowe jak i zapachowe. Producenci, jako termin przydatności do spożycia kawy, wyznaczają okres 2 lat. Czy to dobra data? Nie do końca. Kawa, zarówno ziarnista jak i mielona, po takim okresie nie jest trująca ale też nie zachwyci nas swoim aromatem czy smakiem. Przypomnijmy, że najlepsza kawa to ta, świeżo wypalana, z krótkim okresem przydatności do spożycia – kawa z segmentu specialty.
Nabywając kawę, powinniśmy nie do końca kierować się datą przydatności do spożycia, co terminem wypalania.
Mielona kawa bardziej niż ta ziarnista, podatna jest na wietrzenie, które skutkuje pogorszeniem jej smaku. Możemy temu zapobiec, mieląc kawę przed każdym zaparzeniem. W praktyce jednak, trudne jest to do osiągnięcia i prędzej czy później, będziemy musieli mieloną kawę, choćby w niewielkiej ilości, przechowywać.
Jeśli używamy kawy z segmentu specialty, najlepiej przechowywać ją po prostu w szafce, w szczelnej torebce wyposażonej w strunę i/lub wentylek, nazywana często torebką na kawę typu Doypack. Wentylek umożliwia ujście dwutlenku węgla, który może jeszcze ulatniać się przez jakiś czas po paleniu ziaren kawy, jednocześnie nie pozwalając powietrzu dostawać się do środka. Taka torebka z zewnątrz jest papierowa, jednak w środku metalizowana i/lub pokryta folią.
Jeśli nasza torebka z kupioną kawą nie posiada struny i/lub wentylka, to powinniśmy ją zamknąć klipsem do torebki a całość umieścić w szklanym pojemniku. W takim wypadku nie przesypujemy kawy z oryginalnego opakowania do słoja.
Jeśli mamy zwykłą kawę ziarnistą, z długim terminem przydatności, to możemy użyć szczelnych i szklanych pojemników z gumową uszczelką lub słoików typu weck z gumową uszczelką, które świetnie chronią kawy przed zwietrzeniem i oddziaływaniem wody, powietrza, obcych aromatów. Taki słój warto umieścić w szafce kuchennej, dzięki temu ograniczymy oddziaływanie światła słonecznego.
Co ważne, kawy nie przechowujemy w lodówce, co czyni sporo osób. Dlaczego? Kawa pochłania aromaty z otoczenia. Kawa pachnąca rybą, mięsem czy serem, to chyba nie najlepsze doznanie dla naszego nosa i kubków smakowych. Również niskie temperatury, mogą szkodzić kawie. Najlepsza temperatura przechowywania kawy to temperatura pokojowa czyli 20 stopni Celsjusza.