Kategorie blog
Sonda
Prosimy, poradź nam o czym chciałbyś zobaczyć filmy?
Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o ofertach specjalnych?
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Językiem smakosza - herbata zielona jaśminowa 0
Językiem smakosza - herbata zielona jaśminowa

Postanowiłam zacząć się dzielić z Wami moimi herbacianymi smakami, wrażeniami, przemyśleniami. Życie przeżywane świadomie smakuje lepiej, ta sama zasada dotyczy również herbaty. Jako że herbata towarzyszy mi odkąd pamiętam, a od około 10 lat stała się też sposobem na życie, chciałabym jej oddać sprawiedliwość i podzielić się z innymi radościami związanymi z jej spożywaniem.

Językiem smakosza, to w założeniu cykl recenzji, który ma przybliżyć zalety i wady, smaki i niesmaki, właściwości zdrowotne różnych gatunków herbaty szlachetnej. Osoby, które mają kłopot z prawidłowym parzeniem różnych odmian herbat (a jest ich 6 rodzajów), znajdą tu również praktyczne wskazówki.

Dziś wielkie otwarcie w towarzystwie zielonej herbaty jaśminowej.

Jak pewnie wszystkim wiadomo, herbata jaśminowa to absolutny klasyk. Jedni ją kochają, inni wręcz przeciwnie. Wszystkiemu winny jest, w obu wypadkach,  aromat i smak jaśminu. Te drobne, białe kwiatki sprawiają, że przenosimy się w łagodny świat wiosny pogrążony w łagodnym słonecznym blasku. Jej nieprzyjaciół przenoszą w inny świat, ale opisanie go pozostawiam komu innemu :)

herbata zielona jaśminowa parzenie

Dziś staranniej niż zwykle zabrałam się za parzenie herbaty, która pochodzi ze sklepu z herbatą Smaksztuki.pl z Krakowa.

Przygotowałam porcelanową, białą filiżankę i nowy plastikowy zaparzacz w kształcie dziurkowanej łyżeczki. Zaparzacz do herbaty jest miły dla oka, jego pojemność na liście jest wystarczająca, wadę stanowi duża siła wyporu, co powoduje, że zachowuje się jak spławik. 

Przejdźmy do zielonej herbaty jaśminowej z prowincji Yunnan. Na początek zaparzyłam liście króciutko, około 30 sekund. Powstał jasnozielony napar o delikatnym smaku. Smak ten opisałabym jako "zielony", roślinny, lekko cierpki i trochę drzewny, jakby pochodził z kory. Łyk herbaty pozostawiony na języku wywołał lekkie musowanie i pozostawił delikatny osad. Aromat jaśminu wprowadził mnie w łagodny nastrój (spytajcie męża jakie to ważne). 

Herbata zielona zaparzona drugi, a nawet trzeci raz właściwie nie zmieniła smaku. Kiedy pozostawiłam liście w naparze na dłużej (sporo powyżej 5 minut), powstał napar o intensywnym, żółtym kolorze. Goryczka stała się wyraźniejsza, ale cierpkość, wytrawność nuty pozostającej na języku, nadal przyjemnie działała na moje kubki smakowe. 

herbata zielona jak parzyć

Bawiąc się nadal listkami herbaty, wrzuciłam je swobodnie do filiżanki. Liście herbaty rozwinęły się bardziej, ukazując drobne ząbki na brzegach, smak liścia był przyjemny, choć wyraźnie cierpki. Dotyk listków na języku gładki. Rozgryzane dają odczucie czegoś mięsistego, zwartego. Od rana piję tylko jaśminową i jeszcze mi się nie znudziła.

Skład: Zielona herbata jaśminowa, której smakowaniem zajęłam się dzisiaj składa się z dwóch składników:  zielona herbata yunnan, kwiaty jaśminu. Bardzo lubię herbaty z prowincji Yunnan, ale to temat, którym zajmę się przy innej okazji. W tej mieszance zastosowano połamane, lub pocięte na długość około 1 cm listki, zwinięte wzdłuż głównego osi liścia.

Sposób parzenia:

Bierzemy susz na łyżeczkę do herbaty. To ok. 3 gramy, ta ilość spokojnie wystarczy na kilka filiżanek, lub kubków naparu. Zieloną herbatę jaśminową parzymy wodą o temperaturze 70- 80 st. C. Liście pozostawiamy w naparze krótko- od 30 s do 2 minut, ponieważ parzenie ich dłużej powoduje przechodzenie do naparu garbników. Garbniki nadają herbacie zielonej nieprzyjemny (dla większości osób), gorzkawy smak, pozostawiający w ustach wrażenie szorstkiego osadu.

Liście tej herbaty zielonej możemy zaparzać wielokrotnie, co najmniej 3 razy. Liczba zaparzeń zależy od jakości herbaty, temperatury wody, czasu pojedynczego parzenia i naszych indywidualnych upodobań. Herbata zielona, w tym również jaśminowa, parzona krótko, daje przejrzysty, zielonkawy, a przy kolejnych zalaniach żółtawy napar. Składniki zawarte w liściach herbaty niefermentowanej przy każdym parzeniu przechodzą do wody, użyczając jej swoich olejków eterycznych i całego bogactwa innych substancji, za które cenimy i lubimy herbaty zielone.

Jak uzyskać wodę  o temperaturze 75 stopni Celsjusza do herbaty zielonej? 

1. Po zagotowaniu, pozostawiamy otwarty czajnik na 2-3 minuty i gotowe!

2. Kupujemy czajnik do gotowania wody z możliwością ustawienia temperatury i gotowe.

3. Zaopatrujemy się w termometr do mierzenia temperatury wody i mierzymy temperaturę.

4. Mieszamy wrzątek z zimną wodą w nadziei, że wyjdzie nam właściwa temperatura.

Właściwości i zastosowanie zdrowotne:

Zielona herbata jaśminowa ma działanie pobudzające przy krótkim parzeniu 1 do 2 minut. Zawdzięczamy je teinie zawartej w liściach herbaty. Bardzo dobrze sprawdza się jako uwieńczenie posiłku. Kojące działanie kwiatów jaśminu ułatwia trawienie, a dodatkowo wycisza stresy. Jest to bardzo ważna, choć często niedoceniana zaleta herbaty zielonej. Dłużej zaparzona herbata zielona (około 3-5 minut), wycisza nas, co dla procesu trawienia jest bardzo istotne. W świecie, w którym posiłki pochłaniamy, a nie spożywamy, szybko wrzucamy do żołądka  słabo pogryzione kęsy jedzenia, pomoc dla całego procesu trawienia pokarmów może przynieść tak delikatna z pozoru herbata jaśminowa. O antyoksydantach zawartych w zielonej herbacie nie trzeba wiele mówić. Pomagają one naszemu organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami, które atakują nas nieustannie. 

No i ważna informacja dla osób mających problem z zaśnięciem, albo obdarzonych przez życie zbyt wysokim ciśnieniem. ta sama herbata zielona, parzona krótko ( 1-2 minuty) działa pobudzająco, utrudnia proces zasypiania, parzona 3- 5 minut ma już działanie odwrotne, uspokaja i rozluźnia. 

Keep calm i pij zieloną herbatę ;) Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl