Kategorie blog
Sonda
Prosimy, poradź nam o czym chciałbyś zobaczyć filmy?
Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o ofertach specjalnych?
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Herbata czerwona puerh - właściwości i sposób parzenia 0
Herbata czerwona puerh - właściwości i sposób parzenia

Herbata czerwona Pu-erh to gatunek herbaty, w Polsce zaliczany do herbat czerwonych, a w Chinach do czarnych, ponieważ Chińczycy dzielą herbaty według koloru naparu, a nie suszu, jak Europejczycy. Uprawiana jest w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Ojczyzną pu-erh jest region Pu’er w prowincji Junnan na południu Chin. Od czarnej herbaty różni się tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Istnieją dwa rodzaje herbaty Pu-erh - Sheng (z chińskiego surowy, świeży)  oraz Shu (dojrzały). Różnią się one produkcją. Pu-erh Sheng poddawany jest naturalnemu starzeniu poprzez leżakowanie herbaty. Proces ten może trwać nawet kilkadziesiąt lat. Im starsza, tym lepsza. Napar ma złocisty kolor. Natomiast Pu-erh Shu poddawany jest procesowi postarzania zwanemu wodui. Polega on na poddaniu herbaty procesom fermentacji za pomocą drobnoustrojów, które rozwijają się poprzez poddanie herbaty działaniu pary wodnej oraz podwyższonej temperatury. Pu-erh Shu może być spożywany natychmiast po przeprowadzeniu "wodui". Napar jest ciemny o brunatnej barwie. Smak: ziemisty, który wraz z wiekiem staje się bogatszy. Obie wersje często można spotkać w formie prasowanej np. w miseczkę czy gniazdo i trafia do magazynu na dojrzewanie, podczas którego powoli fermentuje w naturalnym procesie fermentacji nieenzymatycznej. Pożądane właściwości osiąga dopiero po około 5 latach. Dlatego szczególnie polecamy: Herbatę czerwoną Puerh 7-LETNI

https://www.smaksztuki.pl/pl/p/Herbata-czerwona-Puerh-7-LETNI-100-g./269

Czerwona herbata jest najchętniej wybierana podczas odchudzania. Przypisuje się jej właściwości ułatwiające trawienie, przyśpieszające redukcję cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a dzięki swoim składnikom wykazuje także działanie antynowotworowe. Ma ogromne znaczenie wspomagające redukcje zbędnych kilogramów. Picie czerwonej herbaty jest bezpieczne dla zdrowia, jednakże ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i dzieci, a także osoby z chorobą wrzodową.

Czerwona herbata zawiera teinę, czyli kofeinę o nieco innych właściwościach, mianowicie o działaniu wolniejszym i łagodniejszym efekcie pobudzenia, który w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie, utrzymuje się przez cały dzień. Jej właściwości antyoksydacyjne są najsłabsze w porównaniu z herbatami zielonymi czy też czarnymi, jednakże zawarte w niej polifenole najlepiej wychwytują wolne rodniki uszkadzające komórki organizmu.

Nie każdy zostaje od razu fanem jego intensywnego smaku, jednak po kilku degustacjach można polubić tą herbatę. Ciekawą propozycją jest herbata czerwona Puerh KOKTAJLOWA, która zawiera w składzie: hibiskus, cytrynę, pomarańczę, ananas, truskawkę, czerwoną porzeczkę i płatki bławatka:
https://www.smaksztuki.pl/pl/p/Herbata-czerwona-Puerh-KOKTAJLOWY-100-g./473

Warto wiedzieć, że wiele badań potwierdziło zdrowotne właściwości herbaty czerwonej.

Pu- Erh właściwości odchudzające i lecznicze:
wspomaga przemianę materii
przyśpiesza metabolizm tłuszczu w organizmie
ułatwia trawienie pokarmu
reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi
reguluje mikrokrążenie
poprawia pamięć i nastrój
wspomaga funkcjonowanie wątroby
zapobiega powstawaniu wolnych rodników
wzmacnia i oczyszcza organizm

Parzenie herbaty leżakowanej puerh:

Kultura picia herbaty w Europie: liść jest zaparzany przez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty, średnio 2 do 5 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście herbaty od naparu. Badania wykazały, że jeżeli liść herbaciany długo pozostaje w wodzie to dodatkowo utlenia się, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu.

Trzy podstawowe zasady parzenia herbaty:

1. Herbata. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat.

2. Woda to podstawa. Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Najlepiej zastosować przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen. Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia. Woda powinna być miękka, czyli mieć jak najniższą zawartość soli mineralnych (szczególnie wapnia i magnezu).

3. Parzenie. Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę do czajniczka. Chwilę odczekać. Wylać wodę. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. Należy powoli zalewać liście wrzącą wodą tzw. "białym wrzątkiem" (jest to woda w drugim stadium wrzenia, kiedy pojawia się w niej tyle drobnych pęcherzyków powietrza, że wydaje się biała).

Dobrze jest przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia. Temperatura wody i czas parzenia zależy od poszczególnych gatunków herbaty. Najczęściej sposób parzenia zależy od stopnia przefermentowania herbaty - inaczej przygotowujemy herbaty czarne, a inaczej zielone.

Parzenie herbaty czerwonej i czarnej:

Aby uzyskać napar o odpowiedniej jakości należy wsypać jedną łyżeczkę na każde 200 ml wody, a jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek. Przy zastosowaniu miękkiej wody herbatę należy parzyć 3-5 minut, aby uzyskać najsilniejszy aromat.

Czas parzenia herbaty zależy od:
- twardości wody (im twardsza, tym dłużej);
- jakości suszu (im wyższa, tym krócej);
- rozdrobnienia liści (im drobniejsze, tym krócej);
- pożądanych właściwości naparu (im bardziej pobudzający napój chcemy uzyskać, tym krócej).

Standardowy czas parzenia herbaty to 3 minuty, temperatura parzenia herbaty puerh to 98°C, 3 g suszu herbaty na 200 ml wody. Można parzyć kilka razy.

Dobrze zaparzona herbata ma na powierzchni piankę, która znika w ciągu kilku minut i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym smakiem bez zbyt dużej goryczy.

Moc naparu zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań. Aby ją regulować można wsypać mniej lub więcej suszu. Większą mocą charakteryzują się odmiany wysokogatunkowe.

Aromat powstaje w trakcie parzenia i utrzymuje się przez około 6 minut. Każdy gatunek herbaty ma swój charakterystyczny aromat, który może być opisywany przez znawców takimi określeniami jak: różany, miodowy czy dymny. Aromat i smak tworzą połączenie charakterystyczne dla danego gatunku.

Herbata czerwona Pu-erh smak: lekko ziemista nuta, przy dłuższym parzeniu mocny smak podobny do czarnej herbaty, bez goryczki, ze słodyczą na końcu języka.

Linki o herbacie puerh:

Herbata czerwona Puerh 7-LETNI
https://www.smaksztuki.pl/pl/p/Herbata-czerwona-Puerh-7-LETNI-100-g./269

Obniża zawartość tłuszczy w organizmie i wspomaga procesy trawienne. Ma właściwości odchudzające. Dzięki długiemu 7-letniemu leżakowaniu, nabiera właściwości leczniczych. Wzmacnia organizm. Im starsza, tym lepsza. Ma charakterystyczny, delikatnie ziemisty smak.

Herbata czerwona Puerh KOKTAJLOWY 100
https://www.smaksztuki.pl/pl/p/Herbata-czerwona-Puerh-KOKTAJLOWY-100-g./473

Naturalne źródło witamin. Wzmacnia odporność organizmu, działa relaksująco i odprężająco. Herbata czerwona oczyszcza organizm, wspomaga procesy trawienne. Ziemistość pu-erha łączy się z przyjemną słodyczą.

Źródła online przy pisaniu artykułu:
http://morzeherbaty.pl/
http://bonavita.pl/czerwona-herbata-dziala-nie-tylko-odchudzajaco
https://portal.abczdrowie.pl/poznaj-wlasciwosci-czerwonej-herbaty/4

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl