Herbata czarna produkowana jest w różnych rejonach świata. Najsłynniejsze herbaty czarne pochodzą z Chin (Yunnan), Indii (Darjeeling), Ceylonu oraz Afryki (Kenia).
Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i finalnie - suszenia.
Herbata czarna to najbardziej rozpowszechniony gatunek herbaty. Jest w pełni sfermentowana, o korzystnym wpływie zdrowotnym na organizm ludzki. Picie herbaty czarnej w Europie przyjęło się dzięki rytuałowi przygotowywania jej w samowarze. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny wyraźnie pobudza układ nerwowy, podnosi koncentrację, nastrój i odżywia.
Najbardziej popularne i cenione gatunki herbaty czarnej to ceylon, assam, yunan, darjeeling.
Szczególnie polecana do stosowania: po posiłkach, w profilaktyce nowotworowej, w trakcie pracy.