Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Puerh organiczny 6 letni Dongzhai

0

Witajcie smakosze :)

Długi czas minął od mojego ostatniego dla Was smakowania herbat. Orientuję się czasem, że zbyt często sięgam po jedne herbaty a zapominam o innych. Ze wstydem przyznaję, że zdarza się, że ktoś z Was zapyta o smak którejś z tych zapomnianych, a ja nie pamiętam!

Dzisiaj w związku z tym zaparzyłam sobie Dongzhai. W nazwie figuruje jeszcze dodatkowa informacja, że to puerh 6- letni. Jak wiecie, a może nie wiecie- herbaty czerwone- puerhy, to takie, które aby uzyskać swój specyficzny smak, aromat i właściwości są leżakowane. Proces dojrzewania puerhów trwa kilka lat, im dłużej tym lepiej, im dłużej tym większą liczbę naparów można uzyskać z tej samej porcji liści. Herbaty czerwone, o bardzo ciemnej, brunatnej wręcz barwie naparu, pomagają odtruwać nasz organizm, wspomagają trawienie, popijane w trakcie posiłku ograniczają wchłanianie tłuszczu.

To są zalety.

Wadą, o ile tak można powiedzieć jest ich ziemisty posmak i ciężkawy aromat. Wynika on z warunków w jakich dojrzewają puerhy, czyli sporej wilgotności i wyższej temperatury. W tych "okolicznościach przyrody" na liściach herbaty namnażają się drobnoustroje, które sprawiają dobroczynne lecznicze właściwości tych herbat i trochę nam psują smak.

Ale przejdźmy do Dongzhai. To herbata z uprawy organicznej, starannie przygotowana. Jej aromat przypomina zapach wilgotnego jesiennego lasu, wilgotną korę drzew okraszoną świeżym powiewem strug deszczu. Łatwiej to poczuć, kiedy herbata nie jest już gorąca. Najlepiej pić ją, kiedy osiągnie temperaturę około 60 st. C. Nasze kubki smakowe omywane napojem o takiej temperaturze nie są parzone, łatwiej i precyzyjniej odbierają i przekazują właśnie smak a nie wrażenie gorąca. Herbata Donzhai pozostawia w ustach świeży, klarowny posmak z nutą drzewną w tle: jakby lekko przypieczoną, cierpko łagodną. 

Polecam na jesienno- zimowe dni i wieczory. Na koniec ważne przypomnienie: można ją parzyć kilka razy, w zależności od długości parzenia 3 do 5 razy.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl