Herbata biała produkowana niegdyś tylko dla Cesarza Chin, obecnie mimo popularności nadal stanowi rzadkość i wyjątkowy rarytas.
Herbata biała charakterystyczny kolor zawdzięcza procesowi produkcji. Drzewka herbaciane chronione są przed promieniami słonecznymi w taki sposób, aby nie wytworzyły chlorofilu. Taki proces prowadzi do szybkiego więdnięcia ledwo rozwijających się listków.
Herbata ta jest zbierana na samym początku wiosny, dzięki czemu posiada ogromną ilość substancji odżywczych, często nazywana HERBATĄ MŁODOŚCI. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny wyraźnie pobudza układ nerwowy, podnosi koncentrację, nastrój i odżywia, oczyszcza z wolnych rodników oraz działa anymutagennie.
Obecnie największymi producentami herbaty białej są Chiny i Indie.
Szczególnie polecana do stosowania w: intensywnej pracy intelektualnej i fizycznej, profilaktyce chorób serca i miażdżycy, zakrzepów, profilaktyce nowotworowej, kuracjach oczyszczających z toksyn i metali ciężkich.