Działanie lecznicze grzyba Reishi (Ganoderma):
Japoński badacz Kosai Matsumoto w jednej ze swych książek o grzybach Reishi, opisuje przypadki zupełnego wyleczenia osób w zaawansowanym stadium raka trzustki, gardła, macicy, płuc oraz nerek. Badania prowadzone w Moskwie wykazały jednoznacznie, że substancje czynne zawarte w grzybie Reishi zmniejszają wzrost guzów rakowych. Reishi stosowane jest również w profilaktyce przerzutów nowotworowych. Pomocny okazuje się nawet w zmniejszaniu skutków ubocznych leczenia chemioterapią.Substancje zawarte w Reishi mają zdolność do niszczenia patogennych komórek nowotworowych.Polisacharydy pobudzają aktywność makrofagów, które wpływają na poziom interleukin walczących z rakiem oraz czynnika martwicy nowotworów.
Wspomagające odporność:
Grzyb reishi jest źródłem wielocukru o nazwie D-glukan, który wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga zwalczać nabyte już infekcje bądź choroby i chronić przed kolejnymi. Kwas ganoderenowy, który zawiera reishi, jak wykazały badania, już nawet w bardzo niewielkich dawkach powoduje obniżenie mnożenia się wirusa HIV nawet do 50%.
Lecznicze (w przypadku chorób sercowo-naczyniowych):
Liczne badania kliniczne potwierdzają, działanie Reishi przy obniżania cholesterolu LDL, HDL oraz trójglicerydów we krwi. Usprawnia on również pracę serca, zapobiega zakrzepicy oraz zapaleniom żył. Ułatwia rekonwalescencję osób po wylewie krwi do mózgu.
Oczyszczające organizm z toksyn, wspomaga wątrobę:
Grzyb ten ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych związków toksycznych oraz zbędnych produktów przemiany materii.
Odmładzające:
Reishi znany jest również jako bardzo silny przeciwutleniacz. Substancje w grzybie Reishi regulują metabolizm komórkowy, wzmacniają syntezę białek w wątrobie oraz kwasach nukleinowych. Reguluje również gospodarkę wodną organizmu, dzięki czemu nasza skóra staje się elastyczna i nawilżona.
Opis mechanizmu działania chemicznego na podstawie badań:
Skład chemiczny:
Polisacharydy: Beta-D-glukan, Sterole: Ergosterol, Fungal lizozymu, Proteinazy Triterpeny: Ganoderic kwasów, lipidy, alkaloidy, glukocydy, kumaryny, olejek eteryczny. Pozostałe składniki: ryboflawina, kwas askorbinowy i aminokwasy.
Opracowano na podstawie publikacji autorstwa ZhupeiGen z Fujian, Academy of Agricultural Sciences.