Instrukcja do parzenia Yerba Mate sposobem europejskim w kubku z zaparzaczem ceramicznym:
1. Wsyp do zaparzacza ceramicznego 2 szufelki (2 łyżki stołowe) Yerba Mate
2. Zalej wodą o temp. 70-80 C (czyli 10 minut po zagotowaniu) do poziomu krawędzi zaparzacza
3. Odczekaj 3-5 minut, jeśli Yerba Mate wchłonęła wodę, dodaj jeszcze troszkę wody
4. Wyciągnij zaparzacz ceramiczny odstawiając go na podstawkę ceramiczną
5. Dokonaj degustacji smaku i aromatu zaparzonej Yerba Mate
6. Pamiętaj! Możesz jeszcze 4 razy zaparzać ten sam susz Yerba Mate :)
Instrukcja do parzenia Yerba Mate sposobem europejskim we francuskiej prasie:
1. Wsyp do dzbanka 5 szufelek (5 łyżek stołowych) Yerba Mate
2. Zalej wodą o temp. 70-80 C (czyli 10 minut po zagotowaniu) do poziomu górnej krawędzi dzbanka
3. Umieść tłocznię w dzbanku, możesz ją obniżyć do połowy :)
4. Odczekaj 3-5 minut i obniż tłocznię do samego dołu dzbanka
5. Przygotuj filiżanki do degustacji
6. Rozlej Yerba Mate do przygotowanych naczyń
7. Dokonaj degustacji smaku i aromatu zaparzonej Yerba Mate
8. Pamiętaj! Możesz jeszcze 4 razy zaparzać ten sam susz Yerba Mate :)
Instrukcja do parzenia Yerba Mate sposobem tradycyjnym w naczyniu mate, przez bombillę:
1. Wsyp do naczynia mate 5 szufelek (5 łyżek stołowych) Yerba Mate
2. Odwróć naczynie mate do góry dnem 3 razy, przykrywając wylot naczynia dłonią i potrząsając susz Yerba Mate
3. Podsyp susz Yerba Mate pod kątem 45 stopni :), i umieść bombillę w naczyniu mate
4. Zalej wodą o temp. 70-80 C (czyli 10 minut po zagotowaniu) do poziomu górnej krawędzi naczynia mate
6. Dokonaj degustacji smaku i aromatu zaparzonej Yerba Mate wspólnie z gronem przyjaciół w kręgu
7. Pamiętaj! Możesz jeszcze 4 razy zaparzać ten sam susz Yerba Mate :)