Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Etapy produkcji Yerba Mate Green

0

Yerba Mate - wymagająca roślina

Proces produkcji Yerba Mate green jest skomplikowany i trudny. Wysokie wymagania rośliny i złożony proces obróbki zebranego materiału do produkcji – wymuszają wysokie nakłady pracy i kosztów w procesie produkcji.

Proces produkcji

Pierwszy i najważniejszy etap to posadzenie sadzonek ostrokrzewu paragwajskiego w specjalnie zbudowanych szklarniach. Roślina z czasem staje się silna i odporna. 

Na plantacji

Po uzyskaniu dojrzałości i siły – roślinę rozsadza się w odstępach i starannie dogląda. Ostrokrzew paragwajski jest pielęgnowany przez wykwalifikowanych agronomów. Dopiero po 2-3 latach można uzyskać pierwszy plon z młodej rośliny.

Fazy obróbki rośliny na plantacji:

Przeszkolony personel plantacji zbiera odpowiednio ulistnione gałęzie i przenosi w specjalnych kontenerach do samochodów. Ostrokrzew zebrany na plantacji transportowany jest bezpośrednio do fabryki.

W fabryce mate green

W fabryce następują po sobie kolejno następujące fazy produkcji mate green:

  • sortowanie
  • cięcie
  • rozdrabnianie
  • prażenie na sitach
  • leżakowanie
  • aromatyzowanie
  • paczkowanie i konfekcjonowanie
  • przygotowanie do transportu do odbiorców regionalnych - hurtowni, sklepów, klientów indywidualnych
  • przygotowanie do transportu do odbiorców międzynarodowych - hurtowni, sklepów, klientów indywidualnych specjalnych

Wszystkie etapy produkcji mate green mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu – smaku i właściwości zdrowotnych przygotowanego do spożycia suszu Yerba Mate.

Polityka agrarna a marka Yerba Mate

Staranna polityka agrarna w fazie wzrostu roślin oraz staranne przeprowadzenie faz produkcji rośliny, decydują o unikalnym charakterze danej marki Yerba Mate green. 

Konfekcjonowanie

Szczelne opakowania chronią zioło przed wietrzeniem i nie pozwalają na rozwój pleśni i grzybów. Właściwe opakowanie Yerba Mate green w fabryce producenta, decyduje w dużym stopniu o zachowaniu smaku i właściwości zakupionego produktu – przez końcowego konsumenta. Producenci Yerba Mate dokładają starań, aby smak ich Yerby był specyficzny i na długo zapadał w pamięć. 

Transport – eksport - spedycja

Ostatnim etapem jest sprzedaż hurtowa i transport zamówionych produktów do odbiorców lokalnych , krajowych, położonych na kontynencie Ameryki Południowej i poza kontynentem. Spedycja towaru odbywa się na paletach. Na jednej palecie można ułożyć nawet pół tony towaru Yerba Mate green. 

Produkcja wciąż rośnie

Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że obecnie produkcja ostrokrzewu paragwajskiego wynosi ponad 300 mln. ton (!) i wciąż rośnie.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl