Sposób przyrządzania Yerba Mate green na ciepło:
-
Ostudź wrzącą wodę do temperatury 75°C (ok. 8-10 min. po zagotowaniu)- wyższa temp. spowoduje utratę witamin
- Do naczynia nasyp od 1 do 5 łyżek stołowych Yerba Mate
-
Powoli zalej wodą liście, odczekaj 1 min. i dopełnij naczynie
-
Odczekaj 5 minut, potem wypij przez bombillę lub zwyczajnie
-
Zaparzaj 3-5 razy bez utraty walorów i smaku.
Sposób przyrządzania Yerba Mate green na zimno:
-
Do naczynia nasyp od 1 do 5 łyżek stołowych Yerba Mate green
-
Powoli zalej zimną lub lodowatą wodą lub sokiem owocowym liście, odczekaj 5 min. i dopełnij naczynie
-
Odczekaj 5 minut, potem wypij przez rurkę bombillę lub zwyczajnie
-
Zaparzaj 5-8 razy bez utraty walorów i smaku.