CHLORELLA W KUCHNI
Prawidłowa dieta, bogata w odżywcze składniki jest pierwszym niezbędnym elementem na drodze do zdrowia i dobrej kondycji. Ale też nie sposób przecenić roli chlorelli, jako dodatku równoważącego dietę. Tym sposobem aż 7 milionów Japończyków w myśl wschodniej mądrości mówiącej, że zdrowie pochodzi z pokarmu, spożywa chlorellę każdego dnia.
Chlorella może być używana jako rodzaj przyprawy w kuchni. W Azji gama produktów opartych na chlorelli jest niezmiernie bogata: makarony i ciastka wzbogacone chlorellą są niezwykle cenione za ich wartości odżywcze. Ponadto w sklepach można kupić nawet wzbogacony chlorellą miód i nektar. W USA tzw. biodrinki na bazie chlorelli cieszą się dużą popularnością. Także dzieciom smakują potrawy, do których dodawana jest chlorella.
Zielone puree ziemniaczane
Można zaskoczyć swoich gości właśnie tym daniem!
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 łyżka stołowa masła lub oleju tłoczonego na zimno, sól, pieprz, 2 do 4 gram chlorelli (ok. 10 tabletek chlorelli utartych na pył w moździerzu). Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupin. Dodać tłuszcz i ugnieść to wszystko dopóki masa nie stanie się kremowa. Dodać chlorelli, soli i pieprzu.
Kolorowy dressing z chlorelli do sałatek:
Idealny do sałatek, szczególnie tych z ogórków, pomidorów, papryki, awokado.
Składniki: 100 ml oleju słonecznikowego, 50 ml oliwy z oliwek, 2 do 4 łyżek stołowych oleju z dyni, 2 do 3 łyżek stołowych octu balsamicznego (można też zastąpić sokiem z cytryny), 2 ząbki czosnku (zmiażdżone), sól, pieprz, 2 gramy chlorelli (ok. 5 tabletek utartych na pył w moździerzu). Zmieszać wszystkie składniki, najlepiej trzepaczką lub mikserem. Dobrze jest na jakiś czas przed podaniem odstawić dressing do lodówki aby naciągnął.
Chlorella pesto:
(na 500 lub 800 gram spaghetti).
Składniki: 4 do 5 ząbków czosnku, 1 łyżka stołowa ziarenek słonecznika, 100 ml oliwy z oliwek, 25 gram liści bazylii, 3 świeże pomidory, 1 pełna łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 4 do 5 gram chlorelli (ok. 10 tabletek chlorelli utartych na pył w moździerzu). Zgnieć czosnek i ziarna słonecznika w jedną masę. Zmieszać z 2 łyżkami stołowymi oliwy, najlepiej extra virgin, posiekaną bazylią, aż do momentu, gdy całość nabierze jednolitego wyglądu. Dodać pozostały olej, chlorellę i znowu wymieszać. Obrać pomidory, pokroić drobno i dorzuć do pasty. Polać nią ugotowany makaron.
Odświeżający napój energetyczny z chlorelli:
Doskonały na poprawienie humoru i koncentracji. Jeżeli czujesz się zmęczony lub po prostu potrzebujesz orzeźwienia, ten napój na nowo przywróci ci dobrą samopoczucie!
Składniki: 100 ml różowego soku z grejpfruta, 2 banany, 5 kostek lodu, 2 gramy chlorelli (ok. 5 tabletek utartych na pył w moździerzu). Całość wrzucić do miksera i dokładnie zmieszać, po czym wlać napój do szklanek. Można przyozdobić plasterkiem cytryny. Ciekawy efekt daje podanie w pucharkach z kolorową słomką.