Kategorie blog
Sonda
Prosimy, poradź nam o czym chciałbyś zobaczyć filmy?
Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o ofertach specjalnych?
Czekolada pitna - właściwości 0
Czekolada pitna - właściwości

Czekolada do picia to idealny pomysł na jesienny czy zimowy wieczór. Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca filiżanka czekolady na poprawę humoru jest idealna.
Zalety czekolady docenili już Aztekowie, którzy zauważyli, że posiada ona działanie silnie pobudzające, stąd używana była w czasie obrzędów rytualnych, spożywana przed bitwami oraz znalazła zastosowanie jako afrodyzjak. Władca Aztecki - Montezuma znany był z tego, że przed wizytą w swoim haremie wspomagał się porcją czekolady.

Tak mawiał o czekoladzie:
Montezuma:

„Czekolada jest boskim napojem, który zwiększa wytrzymałość i zwalcza zmęczenie. Naczynie tego cennego napoju pozwala człowiekowi chodzić cały dzień bez jedzenia.”

Aztekowie znaleźli ponad 100 zastosowań medycznych kakaowca, od kory, liści do nasion a nawet kwiatów.  Zastosowania te zamieścili w manuskryptach, które przetrwały do naszych czasów.

Jakie właściwości posiada czekolada?
Czekolada nie powinna kojarzyć nam się tylko z pustymi kaloriami, cukrem i tłuszczem. To niezwykle odżywczy napój. Pozwala aż o 30% zmniejszyć ryzyko udaru mózgu oraz chorób serca, dzięki zawartym w kakao flawonoidom (antyoksydantom). Najwięcej tego związku znajduje się w czekoladzie posiadającej w składzie 70% kakao. W sumie czekolada gorzka zawiera aż 600 cennych dla naszego organizmu minerałów.
Jak wykazały badania naukowców, po wypiciu filiżanki czekolady, spada aktywność płytek krwi, które wykazują mniejszą tendencję do zlepiania  się i tworzenia wszelkiego rodzaju zatorów. Obecne w czekoladzie polifenole rozkurczają naczynia krwionośne, zmniejszając wpływ złego  cholesterolu. Spożywanie gorzkiej czekolady wpływa również na zwiększenie się we krwi liczby przeciwutleniaczy aż o 20%, co jest liczbą większą niż po wypiciu czerwonego wina. Przeciwutleniacz odpowiedzialne są za walkę z wolnymi rodnikami, a więc zapobiegają powstawaniu nowotworów i ogólnemu starzeniu się organizmów.
Czekolada to również bogate źródło magnezu, odpowiedzialnego za układ nerwowy. Po wypiciu filiżanki czekolady nasz organizm wydziela endorfiny, wpływające na polepszenie nastroju.

W Ameryce popularne są wszelkiego rodzaju diety czy też kuracje czekoladowe, pomagające w apatii, nerwicach czy też przewlekłym zmęczeniu.

Jaką czekoladę wybrać?
Wybierajmy wysokiej jakości prawdziwą czekoladę, zawierającą przynajmniej 33% kakao i jak najmniejszą ilość cukru. Tylko z takiej czekolady przyrządzimy prawdziwą i niezrównanie pachnącą czekoladę do picia, dostarczającą nam wiele cennych składników odżywczych.
Oczywiście, rodzajów czekolady do picia jest bardzo dużo. W naszej ofercie znajdziecie czekoladę białą, mleczną 33%, deserową 55%, gorzką  Strong 70%, ale również czekolady smakowe: pomarańczową i karmelową. Różnią się one zawartością kakao, cukru oraz kolorem.
Czekolada gorzka doceniana jest szczególnie przez koneserów, ze względu na swój wyrazisty smak i głęboki aromat. Czekolady deserowa i mleczna mają delikatniejszy smak, stąd też są najczęściej wybierane przez klientów w kawiarni, herbaciarni czy cukierni. Swoją czekoladę pitną mają również miłośnicy czekolady białej – jest ona najbardziej słodka w smaku.

Należy pamiętać, że czekolada to niestety przysmak dość kaloryczny, dlatego warto spożywać ją z umiarem.

Przepisy na przygotowanie pysznej pitnej czekolady w domu
Oferta czekolad do picia

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl