Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Aromatyczne dodatki do herbaty, kawy czy czekolady 0
Aromatyczne dodatki do herbaty, kawy czy czekolady

Lubisz delektować się na co dzień kawą, herbatą czy czekoladą. A może warto zerwać z rutyną i sięgnąć po naturalne dodatki, które urozmaicą i wzbogacą smak Twojego ulubionego napoju.
Jakie dodatki do kawy, herbaty i czekolady do picia znajdziemy na rynku? Poznaj nasze propozycje i wybierz coś dla siebie!

Cukier brązowy
Cukier ten otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Zawiera dużą ilość melasy, która nadaje mu charakterystyczny kolor jak i karmelowy smak. Cukier wyglądem przypomina bursztyn.. Na rynku dostępny jest cukier w  postaci grubszych kryształków jak i pałeczki cukrowej, którą bezpośrednio wkłada się np. do herbaty czy kawy

Miód
To idealny dodatek szczególnie do herbaty zielonej. Jednak aby nie stracił on swoich cennych właściwości, powinien być dodany nie do gorącej a do letniej herbaty. Idealny dodatek na jesień czy zimę, dzięki zawartym w miodzie składnikom, wzmacnia odporność.

Owoce kandyzowane
To niedoceniany dodatek w każdej kuchni. Kandyzowane owoce świetnie wzbogacają smak wielu potraw i napojów, jak również posiadają szeroki wachlarz działań prozdrowotnych. Mogą być również spożywane w postaci zdrowej przekąski.

Imbir kandyzowany
Idealnie nadaje się do wzbogacenia smaku kawy, herbaty a nawet ciast oraz deserów. Nadaje głęboki, słodko-pikantny smak. Posiada właściwości rozgrzewające i odkażające, dlatego powinien znaleźć się koniecznie w naszym menu w okresie jesienno-zimowym.

Wiśnia kandyzowana
Idealna zarówno jako dodatek do kawy, herbaty czy też deserów a nawet dań z ryżu na słodko. Zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza jak również witaminy C. Posiada słodko-kwaskowy smak.

Mango kandyzowane
To kolejny owoc jaki polecamy do herbaty.  To bogate źródło witamin A, E, K, witaminy z grupy B  i C oraz potasu, żelaza i magnezu. Idealny dla osób z problemami skórnymi, łamliwymi paznokciami. Ze względu na zawartość lupeolu zapobiega występowaniu raka. Nadaje potrawom słodki,egzotyczny smak.

Papaja kandyzowana
Smakowity dodatek zarówno do herbaty jak i deserów, nadający im niepowtarzalny smak i aromat.. Ma bardzo rozległe działanie prozdrowotne. Wspomaga trawienie, poprawia płodność u mężczyzn, obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera dużą ilość błonnika.

Mleko
Może nieco abstrakcyjny dla nas dodatek, jednak herbata z mlekiem to narodowy napój Anglików. Ponieważ mleko łagodzi smak herbaty, powinno się go dodawać głównie do mocniejszych, wyrazistszych w smaku odmian herbaty (np. z okolic Assamu czy Madrasu). Mleko jest też używane w słynnym indyjskim napoju chai masala.

Pigwa
Pigwa w smaku przypomina nieco cytrynę, dlatego też jest naturalnym zamiennikiem tego owocu. Zawiera dużą ilość witaminy C oraz B dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu, jest więc idealnym dodatkiem do herbaty w okresie jesiennym. Dodawana zwykle w postaci suszonej lub też pysznej i aromatycznej konfitury..

Wanilia
Sprawdzi się jako dodatek do kawy, wzmacniając aromat. Może być stosowana w laskach, w postaci esencji czy też ziarenek. Coraz popularniejsze jest stosowanie cukru brązowego lub białego aromatyzowanego lub wzbogaconego naturalną wanilią. Uważana również za afrodyzjak.

Kardamon
Jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi, choć mało popularna w Polsce. Idealny dodatek zarówno do kawy jak i herbaty. Nadaje wyrazisty smak i aromat naparowi. Inne działania to pobudzanie apetytu, regulacja pracy układu trawiennego. Kardamon stosowany był również do odświeżenia jamy ustnej. Oryginalny kardamon, jest zaraz po szafranie, najdroższą przyprawą na świecie.

Cynamon
Jedna z najpopularniejszych przypraw, znana człowiekowi od czasów starożytnych. Stosowany w medycynie chińskiej. Dodatek stosowany zarówno do herbaty jak i kawy. Zawiera mangan, błonnik, żelazo i wapń. Regularne stosowanie cynamonu pozwala wyrównać poziom cukru we krwi i obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Zapach olejków zawartych w cynamonie poprawia pamięć Ponad to,  cynamon pobudza krążenie krwi, poprawia trawienie, działa rozgrzewająco, antyseptycznie. Uważany za afrodyzjak.

Goździki
Znane od czasów starożytnych, znajdujące zastosowanie w medycynie indyjskiej i chińskiej. Idealny dodatek do kawy. Podkreśla jej smak i nadaje głęboki, niepowtarzalny aromat. Goździki zawierają eugenol, który jest silnym antyoksydantem. Działa przeciwbólowo na zęby, poprawia perystaltykę jelit, rozgrzewa przewód pokarmowy, poprawia wygląd skóry.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl