Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Herbaciany słowniczek

0
Herbaciany słowniczek

A

 Assam – mocna herbata o intensywnym smaku, pochodząca indyjskiej prowincji Assam. Herbata uprawiana jest w tym obszarze od 1836 roku na około 500 plantacjach. Z tego obszaru pochodzi aż 55% herbaty produkowanej w Indiach. Ze względu na swój smak, doskonale komponuje się z mlekiem lub śmietanką.

B

Bombilla- rurka do picia yerba mate green, przypominająca kształtem łyżeczkę. Na szerszym końcu wyposażona w siteczko, oddzielające fusy od pitego naparu. Spotyka się bombille  głównie z metali jak stal nierdzewna, alpaka a nawet srebro.

            

                                                                                  C


Chanoyu – tradycyjny japoński rytuał picia herbaty. Herbata parzona jest przez mistrza, który  potrafi dobrać ilość suszu, wodę o odpowiedniej temperaturze aby wydobyć z suszu herbacianego wszystko to, co najlepsze. Cała ceremonia ma miejsce w specjalnym miejscu zwanym pawilonem herbacianym (chashitsu)- pomieszczeniu przeznaczonym tylko do picia herbaty. Zazwyczaj w ceremonii tej używa się sproszkowanej herbaty zielonej matcha.

 

D

Darjeeling – wspólna nazwa dla wybranych gatunków herbaty pochodzącej z prowincji Darjeeling (Dardżyling) w Indiach. Herbaty z tej rodziny, uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Krzewy herbaciane rosną tutaj na wysokości około 2000 m n.p.m., dzięki czemu herbata wytworzona tutaj posiada złożony smak. Uznawana przez smakoszy herbat za jedną z najlepszych herbat na świecie. Jedynie 87 plantacji herbaty – tzw. ogrodów ma certyfikat pozwalający na używanie w nazwie herbaty „Darjeeling”. Bardzo często na rynku znajdują się podróbki lub różnego rodzaju mieszanki, sprzedawane pod nazwą „Darjeeling”, dlatego nabywając tą herbatę warto uważnie czytać etykietki.

 

E

Earl grey – Popularny olejek z bergamotki (a dokładniej skórki odmiany pomarańczy), jak również nazwa czarnej herbaty aromatyzowanej tym olejkiem. Herbata earl grey występuje często w wersji smakowej z kwiatami jaśminu, trawą cytrynową czy płatkami kwiatów. Naturalny aromat earl grey pobudza i polepsza samopoczucie. Jej nazwa pochodzi od Charlesa Greya, premiera Wielkiej Brytani w latach 1830-1834.

 

F

Fermentacja (utlenianie) – to potocznie nazwany etap w produkcji herbaty. W dużej mierze wpływa na smak i aromat herbaty. Herbaciane liście poddaje się działaniu wilgotnego powietrza o temperaturze ok. 25-27 stopni. Tlen zawarty w powietrzu zachodzi w reakcje ze składnikami w liściach herbaty. W procesie tym aktywizuje się teina. Lepiej używać słowa "utlenianie liści", ponieważ produkcja herbaty zachodzi w warunkach dostępu powietrza.

G


Gunpowder- odmiana zielonej herbaty, pochodząca z Chin. Produkowana w chińskiej prowincji Zhejiang od  VII w. W trakcie produkcji, liście herbaty są zwijane w malutkie, ciemne kulki, wyglądem przypominające pierwszy  proch strzelniczy(ang. Gunpowder). W Maroku i na terenie Środkowego Wschodu pita często z miętą. Gunpowder można zalać bardzo gorącą wodą, otrzymując napar o różnym smaku w zależności od czasu parzenia jednak z charkaterystyczną dymno-gorzko nutą. Parzenie herbaty w temperaturze 80 stopni i odcedzenie liści po 1-2 minutach, da nam napar o łagodnym smaku.                          Herbata gunpowder to bogactwo witamin B, K, C oraz żelaza, potasu i wapnia. Gunpowder wspomaga trawienie, wzmacnia układ krążenia, oddechowy i nerwowy. Wspomaga koncentrację, ma działanie bakteriobójcze dzięki zawartości witaminy C, oczyszcza z toksyn oraz poprawia wygląd zębów dzięki czemu herbata jest szczególnie polecana palaczom.

 

H

Honeybush tea – napój pozbawiony kofeiny, przyrządzany z liści miodokrzewu (odmiana spokrewniona z czerwonokrzewem czyli rooibosem). Napar z przygotowuje się z liści i łodyg (usunięto). Herbata honeybush ma barwę intensywnie czerwoną, jest wolna od goryczy i posiada wyraźnie miodowy smak i aromat. Stosowana z dobrym skutkiem w lekkich przeziębieniach. Chłodny napar idealnie sprawdzi się jako orzeźwiająca herbata mrożona.

 I
 
 
J

Jade White Ring (białe pierścionki) to bardzo rzadka odmiana białej herbaty pochodząca z prowincji Fujian. Uważana za jedną z najlepszych herbat białych świata. Powstaje ze zrywanych ręcznie tylko przez kilka dni na początku wiosny, najmłodszych liści herbacianych, pokrytych jeszcze włoskami. Wyróżnia ją wyjątkowy smak i piękne listki zrolowane w kółeczka, przypominające swoim kształtem pierścionki. Subtelna i zwiewna nuta i aromat są jak mawia przysłowie: "bramą do wieczności". Napar ma delikatnie słomkowy odcień, w smaku daje się wyczuć subtelny, brzoskwiniowo-roślinny posmak. Ze względu na wysoką cenę, podawana w trakcie specjalnych okazji i wydarzeń, tylko dla wyróżnionych gości.
 
K

 L
 
M

Matcha – zielona japońska lub chińska herbata, występująca w postaci proszku o intensywnie zielonym kolorze. Japońska odmiana powstaje poprzez zmielenie herbaty zielonej Tencha. Jej uprawa rozpoczęła się na przyklasztornych plantacjach mnichów buddyjskich i początkowa była owiana tajemnicą. Matcha powinna być przechowywana w zamrażalce, ponieważ nie jest poddawana ani suszeniu ani fermentacji. Wykorzystywana w ceremoni parzenia herbaty Chanoyu. Jest bogata w antyoksydanty, błonnik, posiada wysoką zawartość kofeiny i zaliczana jest do jednych z najbardziej pobudzających herbat. 1 kubek matchy dostarcza organizmowi tyle minerałów ile 10 kubków zielonej herbaty. Ponadto zmniejsza stres, poprawia nastrój, lekko rozluźnia mięśnie.

 N
 
O

Oolong – Herbata półfermentowana. Liście z których produkowana jest herbata powinny zaraz po zerwaniu być rozłożone na dużych stołach i poddane działaniu promieni słońca. Następnie liście wsypywane są do bambusowych koszy i potrząsane, aby lekko poocierać brzegi liści. Gdy brzegi liści będą miały kolor lekko rdzawy, liście suszy się na patelniach lub w rondlach, zatrzymując tym samym proces fermentacji. Herbaty z rodziny oolong charakteryzują całymi liśćmi występującymi w suszu, które skręca się w nieregularne kulki. Wspomaga pracę układu krążenia, reguluje poziom cukru we krwi, dzięki przeciwutleniaczom, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, uspokaja i relaksuje. Badania naukowe dowiodły jej skuteczności w walce z cholesterolem i stresem.
 
P

Polifenole – związki obecne w herbacie. Wiążą wolne rodniki, metale, toksyny, które są usuwane z organizmu. Uszczelniają i wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegają tworzeniu się skrzepów (zlepianie płytek krwi).
 
R

Rooibos- jest to czerwonokrzew afrykański. Napój z liści czerwonokrzewu jest całkowicie naturalny, gdyż krzewy czerwonokrzewu nie wymagają ingerencji człowieka (nawadniania, nawożenia). Rooibos wspomaga przemianę materii, wzmacnia układ nerwowy, rozluźnia i uspokaja, pomaga w bólach głowy, łagodzi objawy alergii, wzmacnia system odpornościowy i opóźnia proces starzenia. Co ciekawe nie zawiera kofeiny, dzięki czemu może być pita już od 3 miesiąca życia, czyli przez osoby w każdym wieku. Bogate źródło witaminy C, antyutleniaczy jak i żelaza, magnezu, potasu, sodu czy cynku sprawiło, że nazywany jest "czerwonym złotem Afryki".
 
S

Suszenie – etap produkcji herbaty. Proces ten hamuje utlenianie herbaty i przygotowuje ją do postaci, w której będzie mogła być przechowywana przez dłuższy czas. Suszenie trwa krótko i odbywa się w temperaturze ok. 90-100 stopni. Zawartość wody w liściach zostaje zredukowane do 3-5%  a susz otrzymuje swój ostateczny kolor.
 
T

Teina – jeden ze składników chemicznych liści herbaty szlachetnej. Działa pobudzająco na układ sercowo-naczyniowy, wspomaga koncentrację, niweluje zmęczenie. Najwięcej teiny występuje w herbacie czarnej, najmniej zielonej. Ma podobne działanie do kofeiny obecnej w kawie, jednak działa znacznie łagodniej na organizm dzięki obecności polifenoli. Teina jest dłużej absorbowana przez organizm, przez co jej działanie jest bardziej wydłużone w czasie.

U

 

W

Więdnięcie – Etap produkcji herbaty, tuż po zrywaniu. Trwa  16-24 godzin i powoduje utratę wody w liściach o ok. 30% . Liście herbaty są rozkładane i poddane więdnięciu do momentu, kiedy będzie możliwe ich skręcanie bez pękania.
 
Y
Yerba Mate – popularnie uważana za herbatę, jest jednak...ziołem, a dokładniej powstaje  z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwa pochodzi od łacińskiego herba- ziele i mati- naczynie w języku Indian w którym parzy się ziele, tykwa, czyli zdrewniała dynia bez miąższu. Bardzo popularna w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju czy Brazylii. Może być przyrządzana na ciepło (temp. 75 st. C) lub zimno (terere). Zawiera teinę, bardzo wiele witamin, minerałów, antyoksydantów. (usunięto) Yerba Mate green wspomaga koncentrację, pobudza, poprawia pracę układu trawiennego, oczyszcza organizm. Na podstawie badań naukowych nie wywołuje szoku kofeinowego w porównaniu z działaniem kawy, dzięki zawartości wielu witamin i minerałów. Teina w yerba mate jest dłużej absorbowana przez organizm, przez co jej działanie jest bardziej wydłużone w czasie.
 
Z

Zielona herbata - jeden z sześciu wielkich rodzajów herbaty. W procesie produkcji, herbata zielona poddana jest działaniu wysokiej temperatury, która powoduje zatrzymanie procesu fermentacji. Występuje w kilku tysiącach odmian różniących się bardzo wieloma cechami oprócz smaku i zapachu - pora zbioru, pochodzenie surowca, sposób zwinięcia liści, sposób szczególnej obróbki liści, tradycja obróbki itp. Zawiera dużą liczbę flawonoidów, które zapobiegają występowaniu raka. Zielona herbata to również bogate źródło taniny czy galusanu. Ma intensywne działanie antybakteryjne oraz antywirusowe. Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu. Zawiera fluor zapobiegający próchnicy. Dzięki teinie pobudza układ sercowy do pracy i układ krwionośny, wpływając na podniesienie koncentracji. Wysokiej jakości herbata zielona powinna być wielokrotnie parzona, jednak należy pamiętać, aby parzyć liście krótko wodą o temp. 60-75 st. C i odcedzać po 0,5 min - 2 min. i użyć je w ciągu 12h, Sitko z zaparzonymi liśćmi herbaty najlepiej zabezpieczyć w lecie w lodówce przed rozwojem pleśni i grzybów.
 
Ż

Żółta herbata – jeden z sześciu wielkich rodzajów herbaty, gatunek herbaty pochodzący z Chin, produkowany w małych ilościach i owiany legendą. Uważana za jedną z najbardziej szlachetnych herbat, gdyż produkowana jest z najmłodszych części krzewu herbacianego w tym głównie pączków liści. Napar z żółtej herbaty ma lekko różowy odcień i delikatny, subtelny smak. Nazywana również herbatą cesarską, gdyż niegdyś była zarezerwowana wyłącznie dla dworu cesarskiego. Zaliczana do herbat lekko fermentowanych. Poprawia pracę układu trawiennego, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, orzeźwia i regeneruje siły.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl