
Curado naczynia do picia yerba mate:
Curado tykwy do picia Yerba Mate – etapy:
1. Nasyp do tykwy zużyty susz Yerba Mate do 3/4 objętości.
2. Zalej ostudzonym wrzątkiem (po 10 min. od zagotowania), dopełnij naczynie do samych brzegów i odstaw na 12 godzin.
3. Potem wyrzuć susz Yerba Mate, wypłucz tykwę, weź łyżkę stołową i wyskrob śliski miąższ z wnętrza tykwy.
4. Ewentualnie powtórz czynności jeszcze raz (etap 1,2,3).
5. Natłuść z zewnątrz tykwę 2 łyżkami oleju lub oliwy z oliwek.
Pamiętaj - naczynko może się "pocić", to naturalne zjawisko. Po wypiciu ostatniego zalania Yerba Mate przepłucz tykwę wodą i odstaw do góry dnem, wtedy trochę sobie odpocznie :)
Nigdy!!! nie wlewaj do tykwy wrzątku. Nie używaj nigdy detergentu! Tykwa będzie pamiętać aromatyczne mieszanki.