W Polsce, herbatę pijamy zwykle z kubków czy też szklanek, małą uwagę tak naprawdę przywiązując do samego naczynia, z którego pijemy herbatę. Dopiero prawdziwi smakosze herbaty, potrafią docenić smak naparu pitego z niewielkich miseczek – czarek, do picia herbaty.
Według znawców, herbata pita z czarki, smakuje zupełnie inaczej, a naczynie sprawia, że lepiej wydobywają się wszelkie aromaty ukryte w naparze. Sama czarka zwykle jest niewielka, tak aby bez trudu mieściła się w dłoni. Do tego ma charakterystyczny, prosty kształt.
Mimo swojej prostoty czarki są niezwykle wdzięczne i piękne. Te starsze, często swoje piękno zawdzięczają sposobie wypału w żywym ogniu – tzw. technika „raku”. Ta technika pozwala na uzyskanie niesamowitych efektów na powierzchni szkliwa.
Te wszystkie cechy mają nawiązywać do nurtów filozoficzno-religijnych wywodzących się z Chin, gdzie poprzez umiar i prostotę, kształtuje się piękno.
Czarki są wykorzystywane w ceremonii parzenia herbaty i do dzisiaj, powszechnie używane w Chinach czy Japonii. W lecie używa się czarek nieco większych, szerszych, które pozwalają na szybsze ostygnięcie naparu. Zima, to czas na nieco głębsze czarki a węższe, które będą utrzymywać przez długi czas ciepło.
Standardowa, mała czarka, używana do herbat szlachetnych, ma zwykle pojemność 25-30 ml. Tak niewielka pojemność niejako zmusza nas, do docenienia każdego łyku naparu.
Jak pić herbatę z czarki?
Zwykle czarka herbaty wypijana jest w 3 krokach.
Zazwyczaj jako pierwszy, bierzemy bardzo malutki łyk, który ma służyć tak naprawdę jedynie zamoczeniu warg i języka w naparze. Drugi łyk, służy rozprowadzeniu naparu po jamie ustnej i lepszemu poznaniu smaku herbaty. W trzecim łyku, wypijamy całą zawartość czarki.
Czarka a filiżanka
Co ciekawe, czarka dała początek porcelanowej filiżance. Słynne uszko – uchwyt, za jaki podnosimy filiżankę pojawiło się w Europie. Spowodowane było to tym, że Europejczycy preferują picie gorącej herbaty, a ciężko było utrzymać w dłoniach bardzo gorącą czarkę. Dodano do niej więc ucho, nieco zmieniając też kształt samej czarki.
Początkowo filiżanki również sprowadzano z Chin, ponieważ w Europie dopiero w XVIII w, rozpoczęto produkcję porcelany na większą skalę.
Za najcenniejsze czarki uważa się te, robione ręcznie. Ich delikatnie nieregularny kształt, unikalność czyni je niepowtarzalnymi.
W naszym sklepie, możesz nabyć ręcznie robione, ceramiczne czarki, idealne do picia herbaty na co dzień jak i japońskie zestawy zawierające czajniczek jak i czarki. Z takich naczyń herbata smakuje inaczej!
Zachęcamy również do udziału w warsztatach ceramiki, podczas których możesz samodzielnie wykonać czarkę czy też czajniczek do parzenia herbaty. To świetny początek do rozpoczęcia przygody z piciem herbaty ale również pracą z gliną! Warsztaty ceramiczne odbywają się w naszej pracowni ceramicznej w Krakowie przy ulicy Kobierzyńskiej 117a. Istnieje możliwość zamówienia warsztatów z odpowiednim wyprzedzeniem dla większej ilości osób, poza Krakowem.
Oferujemy również możliwość wykonania czarek herbacianych na zamówienie, do herbaciarni, kawiarni i nie tylko, w wybranym kolorze.
Ewa Sleszyndka
Bardzo dobry materiał dotyczący czarek ceramicznych do herbaty