
Złotej opowieści rozdział kolejny. Poszłam za ciosem i zaparzyłam sobie Złotą Piękność, słynną czarną herbatę Golden Beauty z chińskiej prowincji Yunnan. Ta czarna herbata słusznie nosi przydomek "złota". Jej liście, zwinięte wzdłuż głównego nerwu, cienkie, lekko poskręcane, są delikatne z wyglądu i w połowie czarne, a w połowie złote. Złote tipsy dają herbacie szczególny smak i aromat. Napar Złotej Piękności jest brązowo- czerwony. Smak delikatnie słodkawy. Wiosenna aura, mocno zmienna, sprawia że mam ciężką głowę i nadzieję, że dobra herbata zmieni ten stan. Pierwsze, gorące łyki są jak gwałtowny wiosenny deszcz. Spłukują brud zimy, niosą obietnicę kwiatów, lekkości i światła.
Jak parzyć czarną herbatę Golden Beauty?
Drugi raz parzyłam liście czarnej Golden Beauty około 2- 3 minut (jak za pierwszym razem). To, co jest kolejnym atutem herbat wysokiej jakości, to również przejrzystość naparu. Przyjemnie jest zajrzeć w głębinę filiżanki :) Smak tej herbaty jest delikatny i bardzo prosty. Czystość i słodycz. Nie narzuca się, nie absorbuje, delikatnie oczyszcza i wycisza.
Jaki smak po trzecim parzeniu?
Kolor i smak naparu nadal takie same jak za pierwszym razem. Tym razem parzenie trwało około 5 minut. W porównaniu z poprzednimi ta filiżanka Złotej Piękności jest nieco bardziej wodnista. Nie jest to- nie zrozumcie mnie źle- podły smak siódmej wody po kisielu. Jest to nieco rozcieńczona słodycz, nadal wyraźna i przyjemna w odbiorze. Jak zwykle eksperymenty ze smakiem kolejnych zaparzeń pozostawiam waszej ciekawości.
Smak liścia jest lekko drzewny, ciepły. Liście dość mięsiste, do rozgryzienia trzeba użyć siły. Przyjemne uczucie roztartego na miazgę liścia, nie pozostawia żadnej cierpkości czy szorstkości.
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata Yunnan Golden Beauty rozjaśnia umysł i poprawia humor. Można ją spokojnie zaparzać kilkakrotnie i popijać przy absorbującej nawet umysłowej pracy. Nie będzie nas odciągać od zajęć, niepokoić zmysłów, wodzić na manowce. Pozwoli, działając w tle na efektywne działanie. Jest mocna i miła, jak dobra niania :)
Jak najlepiej parzyć czarną herbatę?
Wyłącznie wrzątek, za każdym razem. Parzymy 2- 3 minuty, ale i 5 nie będzie złe. Pozwólmy jej trochę przestygnąć, będzie lepiej wyczuwalna w smaku. Gorąca herbata raczej parzy, przestudzona do około 60 st. C oddaje w pełni swój smak. Jej aromat też jest słodkawy, jakby lekko owocowy.
W ofercie sklepu z herbatą i hurtowni herbat Smaksztuki.pl z Krakowa znajdziesz herbaty czarne Yunnan:
- czarna herbata Golden Monkey
- herbata czarna Golden Beauty
- herbata czarna Yunnan Klasyczny
- herbata czarna Yunnan Golden Premium
- herbata czarna Yunnan Orange Pekoe
- smakowa czarna herbata Yunnan Cytryna Mięta
- smakowa herbata czarna Yunnan Chińska Róża BESTSELLER