Czym jest gaiwan ?
Jest to naczynie - zestaw do parzenia herbaty, którego tradycja sięga czasów dynastii Ming, kiedy to herbatę pito z naczyń, w których była ona parzona. Nazwa gaiwan pochodzi od chińskiego gai – przykrywka i wan – miska, czarka.
W skład takiego zestawu wchodzi czarka (symbol człowieka lub wszechświata) z pokrywką (symbolizującą niebo) oraz spodek (ziemia). Gaiwan najczęściej wykonany jest z kamionki, porcelany lub szkła. Niekiedy egzemplarze są tak pięknie zdobione, że stanowią prawdziwe dzieła sztuki, które zabiegają kolekcjonerzy.
W jakich rozmiarach występuje gaiwan?
Rozmiar naczynia jest tak dobrany, aby bez problemu pomieścił liście herbaty i napar, ale jednocześnie jest na tyle mały, aby czarka z gotową herbatą zmieściła się w dłoni. Na rynku spotkamy gaiwany większe i mniejsze. Te większe, służą zazwyczaj do zaparzania herbaty i przelewania ich do czarek. Z mniejszego, możemy bezpośrednio pić herbatę.
Jak używać gaiwan?
Według tradycji, gaiwan w czasie picia powinien być trzymany jedną dłonią w taki sposób, aby kciuk przytrzymywał wieczko a czarka oparta była na pozostałych palcach. Jak wiemy z doświadczenia, pierwsze użycie gaiwana nie jest proste, ale wystarczy trochę praktyki by cieszyć się doskonałą herbatą w klimatycznym naczyniu.
Gaiwan to nieco zapomniane naczynie do parzenia herbaty, o którym słyszeli tylko pasjonaci. Zdecydowanie czas to zmienić! W świecie wielkich, litrowych czajników i kubków o dużych pojemnościach, mało kto potrafi się zatrzymać i pomyśleć, że oryginalnie herbata pita była przecież w czarkach o niewielkiej pojemności.
Gaiwan jest cały czas w użytku w Chinach, można zobaczyć to nawet na posiedzeniach rządu w Pekinie, gdzie herbata sączona jest właśnie z gaiwanów.
W naszej ofercie posiadamy gaiwan klasyczny – kamionkowy oraz gaiwan o nowoczesnym wyglądzie, wykonany ze szkła.