Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Herbata czarna Golden Monkey - językiem smakosza

0
Herbata czarna Golden Monkey - językiem smakosza

Pierwsze, gorące łyczki czarnej herbaty Golden Monkey, czyli Złota Małpa są ciepłe w wyrazie, gładkie i w przyjemny sposób "wodniste". Czuję w nich smak czystej wody, oddzielony jakby od smaku naparu herbacianego. Barwa naparu parzonego przez 2 minuty gorącą wodą jest brązowo czerwona. Nie wiem, czy się orientujecie, ale Chińczycy czarne herbaty nazywają czerwonymi. Znacznie ciemniejszy kolor mają napary z puerh - herbaty przez nas nazywanej czerwoną, a przez jej wynalazców czarną.

Być może przy próbie zmiany nomenklatury powstałby niezły bałagan, więc niech każdy pozostanie przy swoim.
Złota Małpa jest smaczna. Lekko słodkawy napar pozostawia po bokach języka i z tyłu podniebienia przyjemne ciepło. Jest w tym smaku coś jeszcze, ale nie potrafię tego uchwycić i nazwać.

Parzenie drugie herbaty czarnej Yunnan Golden Monkey

Troszkę przesadziłam z czasem, bo trzymałam liście Yunnan Golden Monkey w naparze koło 6 minut. Wystarczyłyby 2- 3 minut. Smak i kolor zrobiły się głębsze, bardziej intensywne. Nic na to nie poradzę, ale najbardziej lubię czyste, czarne herbaty. Uczucie lekkiej słodyczy, wrażenie wewnętrznego rozgrzania, to jest to. Smak tej herbaty jest bardzo prosty, to delikatna, głęboka słodycz. Pewnie każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia, skojarzenia z dzieciństwa, wspomnienia z wakacji, które siłą konieczności niosą też ze sobą smaki, zapachy, wrażenia dotykowe. Zupełnie nieświadomie suma tych odczuć zapada nas jak w studnię i odzywa się echem, kiedy trafiamy na jakiś wyzwalacz. Może stąd u mnie to upodobanie do czarnych herbat...
Kolejne łyki zostawiają na języku i dziąsłach wrażenie leciuteńkich bąbelków, musowania tak delikatnego, że prawie nie do nazwania, ale może właśnie te "bąbelki" przedłużają smak już po spłynięciu herbaty do wnętrza? Po lekkim wystygnięciu (a lubię pić czarną herbatę naprawdę gorącą) pojawia się wrażenie lekkiej wytrawności, i smaku kojarzącego się z rozgrzanym lasem iglastym. Olejki eteryczne krążą po kubkach smakowych wywołując skojarzenia węchowe z korą sosny, z suchą ściółką leśną wygrzaną sierpniowym słońcem...

Parzenie po raz trzeci herbaty Golden Monkey

Tym razem liście Golden Monkey przebywały w gorącej wodzie 2- 3 minut. Kolor naparu troszkę jaśniejszy- jak ten z pierwszego parzenia, smak nadal dobry, ale z lekkim odczuciem smaku wody. Poczekam jak przestygnie...

Po przerwie: nadal mi smakuje, nadal przyjemnie rozgrzewa, nadal niesie ze sobą tę przyjemną słodycz. Cóż mogę powiedzieć. To naprawdę bardzo dobra herbata. Yunnan Golden Monkey można parzyć wielokrotnie i cały czas smakuje. Jej liście są zwijane wzdłuż nerwu, lekko poskręcane, czarno złotawe.

Jak widać na zdjęciu, liście zwiększyły swą objętość kilkukrotnie. Parzyłam je w moim zaparzaczu w kształcie łyżeczki z dziurkami. Jest to dość mały zaparzacz, nie daje liściom możliwości pełnego rozwinięcia, być może i dzięki temu wydzielają swoje skarby po trochu, pozwalając się cieszyć smakiem i aromatem bardzo długo.

Jaki smak będzie miała herbata Golden Monkey parzona po raz czwarty i piąty pozostawiam waszym eksperymentom. Bardzo chętnie poczytam o tym w komentarzach pod postem. Nie wahajcie się i piszcie śmiało.



Jak najlepiej parzyć herbatę Golden Monkey?

Herbatę czarną Golden Monkey parzymy gorącą wodą, pozostawiając listki w naparze od 2 do 5 minut. Krótkie parzenia pozwalają na uzyskanie większej liczby filiżanek doskonałej herbaty.

Właściwości herbaty czarnej

Oprócz niezaprzeczalnie pożądanego skutku, jakim jest poprawa humoru związana ze spożywaniem czegoś smacznego, czarna herbata parzona krótko podnosi lekko ciśnienie, orzeźwia ciało i umysł. Liście herbaty czarnej parzone powyżej 3 minut wydzielają do naparu garbniki, które wiążą teinę, unieczynniając jej pobudzające działanie, natomiast tak przyrządzona herbata pomaga w trawieniu. Garbniki w tej herbacie są właściwie niewyczuwalne smakiem. Złota Małpa nie pozostawia uczucia cierpkości, przypominającego lekkie zdrętwienie języka. Jest po prostu świetna.

W ofercie sklepu z herbatą i hurtowni herbat Smaksztuki.pl z Krakowa znajdziesz herbaty czarne Yunnan:

czarna Yunnan Golden Tips

- herbata czarna Golden Monkey

- herbata czarna Yunnan Golden Beauty

- herbata czarna Yunnan Klasyczny

- herbata czarna Yunnan Golden Premium

- herbata czarna Yunnan Orange Pekoe

- smakowa czarna herbata Yunnan Cytryna Mięta

- smakowa herbata czarna Yunnan Chińska Róża BESTSELLER

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl