Dzisiaj zaparzyłam herbatę Banchę. To czysta zielona herbata, której liście formowane są podobnie jak liście Lung Ching (Long jing), czyli Smoczego Źródła. Mają one postać płaski, wrzecionowaty. Parzona około 2 minut, wodą o temperaturze około 80 stopni C, ma jednocześnie lekko wytrawny i słodkawy posmak. Przyznam, że wyczuwam w niej również odrobinę "rosołowatości", to coś, co na dalekim wschodzie nazywają umami, piątym smakiem. Herbata zielona Bancha Japan Style jest produkowana z tych samych krzewów, co wiosenna sencha, ale zbierana późnym latem, jesienią aż do zimy, ma mniej teiny. Daje przejrzysty napar, o raczej żółtawym, niż zielonym kolorze. W kontakcie z językiem i śluzówką jamy ustnej odczułam miłe uczucie gładkości, ale kiedy już spłynie do gardła pozostawiła lekki szorstki osad.
Przy drugim parzeniu, ze względu na długie pierwsze, smak nie jest już tak wyraźny. Listki, łodyżki, oddały większość do pierwszego naparu. Kolejne łyki herbaty, o lekkim, roślinnym smaku są przyjemne, lekko cierpkie. Rozgryziony listek nie pozostawia złudzeń: to herbata z późnego zbioru. Liść jest twardy, trudny do rozgryzienia, leciutko podszczypuje język. Łyk chłodniejszej już herbaty delikatnie zmywa odczucie cierpkości.
Przyznam, że dzięki degustacjom kolejnych herbat, poznaję je od wcześniej niespotykanej strony. Warto siąść na spokojnie i zaparzyć kilka filiżanek z tych samych listków, i przyglądać się swoim odczuciom i uczuciom w rytmie kolejnych łyków.
Jakie są właściwości zielonej herbaty Bancha?
Ze względu na późne zbiory, liście banchy zawierają mniej teiny, sprawdzają się więc u dzieci i osób z podwyższonym ciśnieniem. Bancha japan style ma również mniejszą zawartość alkaloidów, garbników, i tanin, które mogłyby podrażnić delikatniejsze kubki smakowe. Może być pita codziennie o każdej porze dnia, nawet przed snem, ale też do posiłków i między nimi.
Reguluje metabolizm, usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz doskonale wpływa na wątrobę. Neutralizuje również kwasy żołądkowe, dzięki czemu jest pomocna przy nadkwasocie i zgadze. Dzięki obecności żelaza jest polecana osobom z niedoborem tego pierwiastka. Herbata zielona Bancha jak większość zielonych herbat, jest mieszanką przeciwutleniaczy – związków zmiatających wolne rodniki, dlatego działa przeciwnowotworowo, i oczyszcza organizm. Dodatkowo pozytywnie wpływa na psychikę, działa lekko uspokajająco. Ma sporo wapnia, witaminy A, niacyny oraz żelaza. W jej składzie znajdują się związki fluoru, dzięki czemu zapobiega rozwojowi próchnicy i nieświeżemu oddechowi.
Jak parzyć herbatę zieloną Bancha?
Herbatę bancha parzymy jak każdą zieloną herbatę wodą o temperaturze 75- 80 stopni. Jeśli parzenia będą krótkie, 1- minutowe, uzyskamy dwa podobne w smaku. Przy trzecim, liście trzeba parzyć dłużej, ponieważ w innym przypadku napar będzie słaby, bez wyrazu. Warto użyć dobrej wody do przygotowania naparu, najlepsza będzie filtrowana o niskiej zawartości minerałów.
Jakie są odmiany zielonej herbaty w sklepie Smak Sztuki?
W ofercie sklepu z herbatą Smak Sztuki znajdziecie nie tylko zieloną Bancha, ale również zieloną Matcha czystą i matcha pomarańczową. W tym specjalistycznym sklepie z herbatami w Krakowie znajdziecie też herbatę zieloną Sencha Szmaragdową. Każda z nich ma odmienny profil smakowy i przypuszczam, że wkrótce też będzie opisana na blogu. Poniżej dla waszej wygody podaję linki do wymienionych herbat:
- zielona herbata matcha czysta i matcha pomarańczowa
- zielona herbata matcha japońska
- zielona herbata Sencha Szmaragdowa
- zielona herbata Lung Ching Long Jing.