Herbata biała, jaką jest Pai Mu Tan cytrusowy, to delikatna piękność. Jest jak miły powiew wiatru w piękny dzień. Nie poraża zmysłów, lecz akcentuje i tak piękną rzeczywistość. Barwa naparu z listków zalanych wodą pomiędzy 60 a 70 st. Celsjusza jest żółtawa, sam napój klarowny i gładki w smaku, lekko słodkawy, dzięki niewielkiemu dodatkowi kandyzowanych cytrusów i rodzynek. Odnajdziemy tu kawałeczki banana, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej a także hibiskus, którego intensywny czerwony kolor podbija napar z liści Pai Mu Tan rozcieńczoną różowością. Biała herbata nie pozostawia w ustach uczucia szorstkości, jaką dają herbaty fermentowane.
Drugie parzenie trwające również około dwóch minut daje napar o nieco ciemniejszej barwie, to zasługa hibiskusa. Cytrusowość i słodycz poprzedniego parzenia są mniej wyczuwalne. Wyraźniej "przebija się" smak, który nazwałabym: herbacianym, zaskakujące- prawda ;) ? Smak naparu jest jednocześnie głębszy, bardziej jednolity, wyraźniejszy. Uciekła z pierwszym parzeniem wielowątkowość aromatu i smaku, ale herbata nabrała jakby nowej mocy.
Trzecie parzenie
Tym razem pozostawiłam liście w naparze dłużej, na około 5 minut. Same listki Pai Mu Tan cytrusowej nadal pachną pięknie, cytrusowo i słodko. W zapachu herbaty daje się wyczuć mutka banana. Smak trzeciego naparu nabrał wyraźniejszej cytrusowości ze śladem słodyczy banana, jednym słowem, jeśli chcemy odnaleźć w tej herbacie bogactwo jej dodatków, warto pozostawić mieszankę listków i owoców na dłużej działaniu wody. Jednocześnie sam smak wody stał się wyrazistszy, jakby oddzielony od innych, samodzielny. Zgaduję, że wyczerpują się możliwości samych herbacianych, białych listków, powoli wyodrębnia się baza- czyli woda i dodatki, czyli cytrusy.
Muszę przyznać, że była to ciekawa przygoda. Ciekawa jestem, jakie wrażenia macie Wy, pijąc akurat tę herbatę, może parząc ją czwarty i piąty raz?
Jakie właściwości ma biała herbata?
Liście herbaty białej mają nieco inne właściwości dzięki temu, że są najmniej przetworzone. Pai Mu Tan ma jest suszony w naturalny sposób, jego liście falują swobodnie tracąc wodę, z tego powodu łatwo się kruszą, gdyż ich przewożenie, nacisk górnych warstw na dolne sprawia, że uderzają o siebie i łatwo odłamują. Nie zmienia to smaku i właściwości. Biała herbata ma łagodne działanie, dzięki mniejszej zawartości teiny łagodnie reguluje ciśnienie. W białej herbacie znajduje się też więcej antyoksydantów, niż w jej zielonych czy czarnych odpowiednikach.
Jak parzyć herbatę białą?
Białą herbatę parzymy podobnie jak zieloną, wodą temperaturze między 65 a 75 stopni C. Ten warunek musi być spełniony, jeśli nie chcemy sparzyć delikatnych, niefermentowanych listków z pierwszego wiosennego zbioru. Czas parzenia to 2 do 5 minut.
W ofercie naszego sklepu z herbatami w Krakowie, sklepu internetowego z herbatami i hurtowni herbat znajdziesz następujące herbaty białe:
1. herbata kwitnąca Jesienny Kochanek LINK >> i inne herbaty kwitnące LINK >>
2. herbata biała Pai Mu Tan Cytrusowa Bai Mu Dan LINK >>
3. biała herbata Pai Mu Tan czysta LINK >>
4. biała herbata Paimutan Chińska Róża LINK >>
5. herbata biała Pai Mu Tan Letni Ogród LINK >>
6. Pai Mu Tan herbata biała Kokos Wanilia LINK >>
7. Zestaw herbat białych SMACZNA PACZKA LINK >>