
Prowadząc kawiarnię, herbaciarnię czy cukiernię czekolada do picia powinna być obowiązkowo w menu. Oprócz oczywistych korzyści finansowych, Państwa klient wypijając jeden kubek gęstej, ciepłej czekolady, na długo zapamięta tę chwilę przyjemności i poprawy humoru.
Czekoladę do picia można przygotowywać na bazie: mleka, wody, śmietanki lub pulp owocowych.
Poniżej przedstawiamy profesjonalne przepisy na czekoladę do picia na bazie mleka. Prosimy jednak pamiętać, że nie ma jednego idealnego przepisu, ponieważ często jest to kwestia naszego indywidualnego smaku. Zachęcamy zatem do eksperymentów i przesyłania do nas Państwa wypróbowanych receptur. Na pewno zamieścimy je u nas.
Bardzo ważne wskazówki zanim zaczniesz przygotowywać i sprzedawać czekoladę w Twoim lokalu:
WSKAZÓWKA 1: Stosunek mleka do czekolady decyduje o jej gęstości oraz finalnym smaku.
Średnia proporcja mleka i czekolady to 1:1.
Wskazówka 2: Jeśli nie masz wagi - jedna łyżka stołowa kaletek czekoladowych to 5 g.
Wskazówka 3: Jeśli masz spieniacz elektryczny do mleka - warto go używać do mieszania czekolady z mlekiem.
Wskazówka 4: Jeśli masz w lokalu ekspres do kawy z dyszą do podgrzewania i spieniania mleka to jest idealny sposób przygotowania na szybko pitnej czekolady.
Wskazówka 5: Podanie czekolady w dwóch różnych pojemnościach kubków zróżnicuje cenę. Kubek lub filiżanka obowiązkowo powinny mieć grube ścianki, aby jak najdłużej trzymały ciepło.
Wskazówka 6: Przygotowując czekoladę za pomocą dyszy od ekspresu do kawy - najpierw wlewamy do kubka płyn (mleko, woda), podgrzewamy go za pomocą dyszy (ale nie spieniamy mleka jak do klasycznej kawy), wsypujemy czekoladę i znów podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Nie utworzy nam się pianka jak przy spienianiu mleka.
Wskazówka 7: Klient powinien otrzymać zestaw: kubek gorącej czekolady do picia + szklaneczkę wody o pojemności 100 ml. + łyżeczka.
Wskazówka 8: Na koniec czekoladę do picia wykańczamy według preferencji klienta lub propozycji w menu np. bitą śmietaną, przyprawami, kolorowymi posypkami itp.
1. Przepis na CZEKOLADĘ w kubku:
Klienci uwielbiają czekoladę o wysokiej gęstości. Wysoka gęstość jest dla nich równoznaczna z wysoką jakością.
Składniki:
Składniki:
40 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT)
60 g czekolady deserowej 55% lub gorzkiej Strong 70% lub mlecznej 33%.
2. Przepis na CZEKOLADĘ BIAŁĄ w kubku:
Składniki:
50 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT)
50 g czekolady białej
Przygotowanie: Śmietankę i mleko wymieszać, potem zagotować na kuchence lub przy pomocy dyszy. Dodać czekoladę białą i dobrze wymieszać.
Proponowane dodatki do czekolady: wanilia, bita śmietana, kawa (pokruszone prażone ziarna).
3. Przepis na CZEKOLADĘ Z RUMEM w kubku:
Składniki:
30 ml mleka 3,2%
15 g czekolady karmelowej lub pomarańczowej
10 ml śmietanki
40 ml rumu
Śmietankę razem z mlekiem zagotować na kuchence lub przy pomocy dyszy, dodać czekoladę karmelową. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec połączyć z rumem.
4. Przepis na FOUDEE CZEKOLADOWE
Składniki:
125 ml mleka
375 g śmietanki 30%
250 g czekolady gorzkiej Strong
Przygotowanie: zagotować mleko ze śmietanką w rondelku do foudee na małym ogniu, zestawić, dodać czekoladę, rozmieszać.
Zanurzać owoce w ciepłej czekoladzie: banany, truskawki, pomarańcze itp. przy pomocy widelczyków do foudee.
5. Przepis na czekoladę na gorąco do picia z przyprawami
Dla uzyskania indywidualnego smaku czekolady pitnej z przyprawami polecamy infuzję na zimno lub gorąco. Bardzo szybką metodą, jednak o płytszym smaku będzie zagotowanie przypraw z mlekiem lub wodą, przecedzenie ich przez sitko i połączenie z czekoladą do całkowitego rozpuszczenia i rozmieszania. Dłuższą metodą o bogatszymi i wyrazistym smaku jest połączenie przypraw z mlekiem lub innym płynem i odstawienie na noc do lodówki. Olejki eteryczne doskonale przenikną do mleka lub wody. Następnego dnia całość zagotowujemy, przecedzamy przez sitko i łączymy z czekoladą.
Proponujemy łączenie kilku przypraw dla uzyskania pełniejszego smaku np. skórka pomarańczy, imbir świeży, cynamon, wanilia, otarta skórka z limetki lub cytryny, anyż, kardamon, pieprz, papryka chilii itp.
6. Przepis na czekoladę do CZEKOLADZIARKI
Wskazówka 1: Przygotowując czekoladę w czekoladziarce najpierw należy podgrzać mleko i następnie do gorącego mleka dodać część czekolady i dobrze wymieszać. Następnie dodawać kolejne partie czekolady cały czas mieszając.
Wskazówka 2: Jeżeli czekolada trudno się rozpuszcza, oznacza to że mleko jest za chłodne i należy je podgrzać jeszcze bardziej.
Wskazówka 3: Jeżeli otrzymana czekolada jest zbyt płynna dla zagęszczenia możemy dodać 1 łyżeczkę czystego kakao na każde 200 g czekolady.
Wskazówka 4: Gotową czekoladę najlepiej jest spożyć w przeciągu 24 godzin, maksymalnie w przeciągu 48 godzin. Jeżeli część czekolady pozostanie w czekoladziarce na koniec dnia zalecamy zlanie jej do innego naczynia lub schowanie wraz z pojemnikiem (w zależności od modelu czekoladziarki) do lodówki na noc.
Wskazówka 5: Do przygotowanej dla klienta czekolady do picia w kubku możemy użyć przyprawy w postaci posypek lub dodatków smakowych w postaci np. rumu, likierów smakowych itp. Pamiętajmy jednak, aby bardzo ostrożnie stosować likiery smakowe do czekolad smakowych np. karmelowej, pomarańczowej, ponieważ wpływa to znacznie na podniesienie ostatecznej słodyczy czekolady.
Wskazówka 6: Sprawdzone dodatki do czekolady to: cynamon, kardamon, wanilia, zielony pieprz, papryka chili (papryczka pepperoni), kawa (pokruszone ziarna), ziarna kakaowca (pokruszone ziarna), likier Advocat, likier Bailey’s, likier Cointreau, Pina Colada, Grand Marnier, koniak, bita śmietana, likiery smakowe bezalkoholowe, likiery żelowe.
Przepis na CZEKOLADĘ BIAŁĄ pitną w czekoladziarce:
Składniki:
200 ml śmietanki (34% tłuszczu UHT)
600 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT)
200 g czekolady białej
Przygotowanie w czekoladziarce: Śmietankę i mleko wymieszać i zagotować. Dodać 100 g czekolady i dobrze wymieszać. Następnie dodać kolejne 100 g czekolady i ponownie zmieszać. Gotowy napój jest przydatny do spożycia przez 24 godziny.
Przepis na czekoladę pitną deserowo-mleczną w czekoladziarce
150g czekolady deserowej
150g czekolady mlecznej
250g mleka
250g śmietanki
Przyprawy/zioła
Śmietankę zagotować razem z mlekiem i przyprawami (opcjonalnie). Dodajemy czekolady i łączymy na jednolitą masę. Przelewamy do czekoladziarki.
Przepis na czekoladę pitną na gorąco kremową, gorzką w czekoladziarce
Zagotować 125g mleka, 375g śmietanki 30-34%
Zalać 250 g ciemnej czekolady i wymieszać. Przelać do czekoladziarki.
Przepis na czekoladę do picia deserową z maracują w czekoladziarce
400g mleka 3,2%
200g czekolady deserowej
200g muss z owocu maracui
200g śmietanki 30%
Wszystkie składniki zagotować, po czym dokładnie wymieszać w celu uzyskania jednolitej konsystencja. Przelać do czekoladziarki.
Przepis na czekoladę do picia karmelową z rumem w czekoladziarce
300g mleka 3,2%
140g czekolady karmelowej
100g śmietanki
40g ciemny rum
Śmietankę razem z mlekiem zagotować i zalać nią czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przelać do czekoladziarki. Przed podaniem klientowi dodać rum, wymieszać.
Przepis na czekoladę do picia deserową z cynamonem w czekoladziarce
250g mleka 3,2%
175g czekolady deserowej
1 laska cynamonu
Zagotować mleko z cynamonem. Zestawić z ciepła i przykryć folią aluminiową – odstawić do naciągnięcia na 15 minut. Przecedzić i zalać czekoladę, dokładnie wymieszać. Przelać do czekoladziarki.
7. Przepis na FONTANNĘ CZEKOLADOWĄ:
Przed użyciem fontanny czekoladowej należy ją rozpuścić.
INSTRUKCJA ROZPUSZCZANIA CZEKOLADY DO FONTANNY CZEKOLADOWEJ
MIKROFALÓWKA
Włóż czekoladę do miski i umieść w mikrofalówce. Podgrzej ją przez 2 minuty na mocy 250-300 W i potem wymieszaj łyżką. Włóż czekoladę ponownie do mikrofalówki na kolejne 2 minuty i znów wymieszaj dokładnie. Należy uważać, aby nie nastawić kuchenki na zbyt wysoką moc, gdyż można spalić czekoladę. Czekolada powinna być całkowicie rozpuszczona charakteryzując się dość rzadką konsystencją. Przetestuj czekoladę zanurzając łyżeczkę celem sprawdzenia konsystencji.
KĄPIEL WODNA
Wsyp czekoladę do garnka. Większy garnek napełnij wodą do wysokości 2,5-3 cm. Następnie włóż mniejszy garnek w większy tak aby woda w większym garnku podgrzewała mały garnek. Na małej temperaturze podgrzewaj czekoladę mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia i potem przelej do misy fontanny czekoladowej. Jest to najbezpieczniejszy sposób przygotowania czekolady praktycznie uniemożliwiający jej spalenie lub przegrzanie. UWAGA! Należy zwrócić uwagę, aby woda nie dostała się do czekolady gdyż będzie ona bezużyteczna.
ROZGRZEWANIE CZEKOLADY W FONTANNIE CZEKOLADOWEJ
Wsyp odpowiednią ilość czekolady bezpośrednio do misy fontanny. Następnie włącz opcję podgrzewania w fontannie czekoladowej. W zależności od typu fontanny odczekaj odpowiedni czas na pełne roztopienie czekolady mieszając od czasu do czasu.
Dodatkowe rozcieńczanie czekolady: W zależności od typu fontanny czekoladowej dla uzyskania prawidłowej konsystencji, można ale nie zawsze konieczne - dolej do czekolady olej słonecznikowy w proporcji 5-8% na całość czekolady. Po dolaniu oleju wymieszaj łyżką oba składniki. Wówczas czekolada będzie bardziej płynna. Nie dodawaj wody, mleka itp. do czekolady, gdyż będzie bezużyteczna.
Smacznego!