
Prowadząc kawiarnię, herbaciarnię czy cukiernię czekolada do picia powinna być obowiązkowo w menu. Oprócz oczywistych korzyści finansowych, Państwa klient wypijając jeden kubek gęstej, ciepłej czekolady, na długo zapamięta tę chwilę przyjemności i poprawy humoru.
Poniżej przedstawiamy nasz (sekretny :) sprawdzony przepis na gęstą czekoladę do picia na bazie mleka.
Bardzo ważna wskazówka zanim zaczniesz przygotowywać czekoladę w Twoim lokalu:
WSKAZÓWKA 1: Powinieneś mieć jedno naczynie, w którym będziesz przygotowywać czekoladę dla klienta. Najlepszy jest metalowy kubek do spieniania mleka z dzióbkiem.
Pojemność dużej czekolady w kawiarni to 150 ml. Pojemność małej czekolady w kawiarni to 100 ml.
Wskazówka 2: Dysza do podgrzewania i spieniania mleka najlepiej służy w szybkim przygotowaniu gorącej czekolady do picia w kawiarni.
Wskazówka 3: Podanie czekolady w dwóch różnych pojemnościach kubków zróżnicuje cenę. Kubek lub filiżanka obowiązkowo powinny mieć grube ścianki, aby jak najdłużej trzymały ciepło.
Wskazówka 4: Kakao dodajemy opcjonalnie* w celu zagęszczenia czekolady. Klienci uwielbiają czekoladę o wysokiej gęstości. Wysoka gęstość jest dla nich równoznaczna z wysoką jakością.
Sekretny przepis na CZEKOLADĘ MLECZNĄ w kawiarni w kubku o pojemności 150 ml:
Składniki:
100 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT)
50 g belgijskiej czekolady mlecznej 33%
*2 łyżeczki kakao (opcjonalnie w celu zagęszczenia).
Do kubka wlewamy zimne mleko, dodajemy kakao, mieszamy składniki. Krótko podgrzewamy za pomocą dyszy, dodajemy czekoladę, podgrzewamy do uzyskania bardzo gorącego napoju. Nie spieniamy mleka! Gotową gorącą, kremową i gęstą czekoladę przelewamy do kubka np. na latte. Opcjonalnie można udekorować bitą śmietaną i posypać np. cynamonem lub kakao.
Smacznego!