Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Wpis do Sanepidu przy otwarciu sklepu z herbatą, kawą, jakie obowiązki?

0
Wpis do Sanepidu przy otwarciu sklepu z herbatą, kawą, jakie obowiązki?

W ostatnim artykule opisałem jakie rodzaje wpisu do Sanepidu obowiązują sklep z herbatą, kawą. Jest w nim również wzór wniosku do Sanepidu o wpis sklepu internetowego z herbatą bez magazynu, z opcją pakowania herbaty, kawy w opakowania jednostkowe przez dostawcę - hurtownię herbaty, kawy.

W tym artykule rozwiniemy temat dotyczący zarejestrowania sklepu z herbatami, kawami, ciastkami, czekoladami - gdzie będzie dokonywane rozważanie produktów spożywczych przy kliencie lub/i na zapleczu sklepu. Wynika z tego, że taki sklep będzie miał magazyn, w którym będą składowane różne produkty spożywcze. Często zdarza się, że planuje się również w biznesplanie sprzedaż napojów na wynos i na miejscu. 

Kogo dotyczy wpis z zatwierdzeniem zakładu przez Sanepid i jak on wygląda?

W związku z Państwa częstymi zapytaniami zamieszczamy link do dokumentu WORD>> i PDF>> wniosek do Sanepidu o zatwierdzenie zakładu.

Ważne, abyście Państwo wiedzieli, że wpis do rejestru Sanepidu z zatwierdzeniem dotyczy przedsiębiorców, którzy samodzielnie zamierzają odważać herbatę, kawę w sklepie oraz będą mieć magazyn tych produktów. 

W świetle przepisów polskich na dwa tygodnie przez planowanym otwarciem sklepu z magazynem przedsiębiorca ma złożyć wniosek do najbliższej jednostki Sanepidu o zatwierdzenie lokalu z dokładnym opisem planowanej działalności gospodarczej.

Złożenie wniosku skutkuje tym, że pracownik Sanepidu skontaktuje się z Państwem w ciągu 1-2 tygodni w celu ustalenia terminu wizyty i odbioru lokalu. W przypadku rażących zaniedbań zatwierdzenie lokalu może zostać zawieszone do czasu dostosowania lokalu do wymagań jednostki nadzorującej. W praktyce rzadko zdarza się taka sytuacja. Zazwyczaj pracownicy zatwierdzają lokal z wytycznymi do zmiany, informując o czasie jaki jest na to przeznaczony. Każda wizyta pracowników Sanepidu jest płatna, płaci się po otrzymaniu decyzji płatniczej, czyli do 2 tygodni od wizyty. Sanepid nie wystawia faktury, jednak można odpisać w księgowości płatność do Sanepidu załączając potwierdzenie przelewu na konto Urzędu Powiatowej Stacji Sanepidu.

Jakie obowiązki wobec Sanepidu należy spełnić?

Wpis z zatwierdzeniem zakładu w Sanepidzie wymaga przede wszystkim:

- odpowiedniej wysokości lokalu - wynika to z przepisów Prawa Pracy, lokal powinien mieć odpowiednią wysokość ścian

- ściany powinny być pomalowane odpowiednimi farbami z atestem

- podłogi powinny być nie nasiąkliwe, najlepiej płytki

- magazyn na herbaty, kawy powinien być nad podłogą, tak aby opakowania z produktami spożywczymi nie stykały się z podłogą

- w lokalu za zapleczu powinna być wydzielona strefa na ubrania i buty w zamykanej szafce

- tak zwana sala obsługi powinna być wyposażona w wodę bieżącą i zlew/umywalkę w celu umycia łyżki do nasypywania herbaty, kawy

- toaleta powinna być oddzielona od sali obsługi, jeśli jest w jedna toaleta powinna być tylko przeznaczona do użytkowania przez właściciela, pracowników; nie przez klientów

- w toalecie lub przedsionku powinna znajdować się umywalka do mycia rąk z dostępem do ciepłej wody; na jej terenie powinny być mydło, ręczniki papierowe; opcjonalnie można umieścić instrukcję mycia rąk.

Jaka powinna być wysokość i powierzchnia pomieszczenia?

Poniższe przepisy wynikają z przepisów BHP. Na każdego z pracowników jednocześnie zatrudnionych w pomieszczeniach stałej pracy, powinno być co najmniej 13 m3 wolnej objętości pomieszczenia oraz co najmniej 2 m2 wolnej powierzchni podłogi (niezajętej przez urządzenia techniczne, sprzęt itp.).

Wysokość pomieszczenia stałej pracy nie może być mniejsza niż:
3 m w świetle - jeżeli w pomieszczeniu nie występują czynniki szkodliwe dla zdrowia;
3,3 m w świetle - jeżeli w pomieszczeniu prowadzone są prace powodujące występowanie czynników szkodliwych dla zdrowia.
Wspomniana wyżej wysokość pomieszczeń może być obniżona (w porównaniu w przypadku zastosowania klimatyzacji - pod warunkiem uzyskania zgody Sanepidu, czyli Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.

Wysokość pomieszczenia może być zmniejszona do:
- 2,5 m w świetle:
a) jeżeli w pomieszczeniu zatrudnionych jest nie więcej niż 4 pracowników, a na każdego z nich przypada co najmniej po 15 m3 wolnej objętości pomieszczenia lub
b) w pomieszczeniu usługowym lub produkcyjnym drobnej wytwórczości mieszczącym się w budynku mieszkalnym, jeżeli przy wykonywanych pracach nie występują pyły lub substancje szkodliwe dla zdrowia, hałas nie przekracza dopuszczalnych wartości poziomu dźwięku w budynkach mieszkalnych, określonych w Polskich Normach, a na jednego pracownika przypada co najmniej 15 m3 wolnej objętości pomieszczenia;
2,2 m w świetle - w dyżurce, portierni, kantorze, kiosku ulicznym, dworcowym i innym oraz w pomieszczeniu usytuowanym na antresoli otwartej do większego pomieszczenia.
Wysokość pomieszczenia czasowej pracy nie może być mniejsza niż:
2,2 m w świetle - jeżeli w pomieszczeniu nie występują czynniki szkodliwe dla zdrowia;
2,5 m w świetle - jeżeli w pomieszczeniu prowadzone są prace powodujące występowanie czynników szkodliwych dla zdrowia.

Jak powinno wyglądać stanowisko do ważenia herbaty, kawy?

Pracownicy Sanepidu sprawdzają czy na stanowisku znajduje się:

- waga do ważenia herbaty, kawy, dopuszczona do sprzedaży

- akcesoria przy stanowisku lub w pobliżu do mycia i dezynfekcji łyżek, szufelek: waciki bawełniane, ręczniki papierowe, spirytus

- szufelka do nasypywania herbaty, kawy powinna być wykonana z materiału nie nasiąkliwego, łatwego do utrzymania w czystości, najlepiej sprawdza się szufelka aluminiowa >>

- akcesoria do nasypywania produktów np. lejki na herbatę, kawę, łyżeczka do nasypywania, miska do ważenia, mieszania herbaty - powinny być czyste i wykonane z trwałych materiałów jak stal nierdzewna, silikonowe lejki, pojemniki stalowe.

Dobrze dodatkowo telefonicznie lub bezpośrednio zasięgnąć informacji w najbliższym Sanepidzie, ponieważ zamieszczone powyżej informacje wynikają z naszego i naszych partnerów doświadczenia oraz kontaktu z pracownikami Sanepidu, jednak może się zdarzyć, że doszły nowe obowiązki przy rejestracji lub stare obowiązki zostały zastąpione nowymi.

Mamy nadzieję, że ten artykuł w miarę szczegółowo przybliżył Państwu kwestie rejestracji sklepu z herbatami, kawami w Sanepidzie. Na pewno nie należy się obawiać, że taki wpis spowoduje, że Sanepid będzie Państwa często odwiedzał. Należy pamiętać, że po rejestracji w Sanepidzie warto zapisać sobie numer telefonu do pracownika i w razie nowych zagadnień można skontaktować się telefonicznie w celu omówienia tych tematów. Sanepid nie jest taki straszny jak go malują, dlatego warto korzystać z ich fachowej wiedzy i doświadczenia.

Czy w przypadku rozszerzenia działalności obowiązuje nas wpis do Sanepidu?

Tak, to dość częsty błąd, że posiadając już wpis do Sanepidu np. na prowadzenie kawiarni, zapominają Państwo, że przy wejściu w nową branżę, czyli prowadzenie sprzedaży produktów rozważanych na miejscu: herbaty, kawy - należy ten fakt zgłosić w najbliższym Sanepidzie.

Jeśli Państwo tego wpisu jeszcze nie posiadają prosimy o kontakt telefoniczny w celu omówienia tej kwestii. 

Zachęcamy do szkolenia online poprzez Skype lub u nas w Krakowie, wtedy poznają Państwo sporo potrzebnych informacji. Szkolenie o herbatach to dobry pomysł na początku prowadzenia działalności, przeczytaj więcej o tym czego możesz się dowiedzieć w trakcie naszego szkolenia o herbatach: https://www.smaksztuki.pl/pl/n/144

Link do procedury w Sanepid Kraków:
http://pssekrakow.wsse.krakow.pl/index.php/baner-jak-zalatwic-sprawe/395-wzory-wnioskow-dla-stron-stosowane-w-oddziale-higieny-zywnosci-zywienia-przedmiotow-uzytku-i-kosmetykow-2 

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl