
Kto nie lubi pysznej, aromatycznej filiżanki kawy pitej o poranku i dającej energię do pracy na cały dzień? Ale nawet jeśli użyjemy najbardziej wyszukanej, najdroższej kawy a nie zostanie ona odpowiednio zmielona, w zależności od sposobu parzenia, nie wydobędziemy z kawowych ziaren całej mocy smaku i aromatu.
Niestety, jak podają wyniki badania przeprowadzonego w 2013 r., w Polsce aż 80% sprzedawanej kawy, to kawa mielona, kupowana w marketach. W innych, bardziej świadomych krajach, gdzie kultura picia dobrej kawy rozwinęła się już jakiś czas temu, te proporcje są odwrotne. 80% sprzedawanej kawy, to kawa ziarnista.
Dlaczego warto mielić kawę tuż przed zaparzeniem?
Ponieważ mieląc ziarna kawy, wydobywamy z nich to co najlepsze – smak i aromat. Zmielona tuż przed zaparzeniem kawa, ma zatem bardziej wyrazisty smak i głęboki aromat, który nie zdążył zwietrzeć w czasie długotrwałego przechowywania.
Nawet szczelnie przechowywana lub zapakowana zmielona kawa będzie wietrzeć. Pewną pomocą są torebki ze struną typu Doypack, jednak należy pamiętać że kawa tuż po zmieleniu ma najbardziej intensywny smak i aromat, czyli to co nazywamy bukietem kawy.
Jaki młynek do mielenia kawy wybrać?
Główny podział młynków to ręczne bądź automatyczne. Najważniejsze jednak, aby młynek do kawy był żarnowy, dzięki temu mielona kawa nie będzie się nagrzewać w trakcie mielenia i cenne olejki eteryczne znajdą się w naszym kubku z naparem kawy.
Młynek ręczny żarnowy jest dość tani a jednocześnie efekt mielenia kawy jest zadowalający dla domowych smakoszy kawy. Do niewątpliwych zalet tego typu młynka możemy zaliczyć fakt, że podczas mielenia, ziarna kawy nie nagrzewają się przez co nie tracimy cennych walorów kawy. Niestety, tańsze modele młynków nie dają użytkownikowi możliwości wyboru stopnia zmielenia ziaren no i niestety są...ręczne ;).
Młynki automatyczne, są najczęściej wybieranymi młynkami do kawy. Dzielimy je na udarowe lub żarnowe. Do zalet tego rodzaju młynków należy zaliczyć szybkość mielenia jak i w droższych modelach, możliwość wyboru grubości zmielenia ziaren.
Młynki udarowe posiadają nożyki, które tną ziarna kawy zwykle dość drobno na nierówne kawałki i niekiedy również na pył. W większości modeli nie ma możliwości regulacji stopnia zmielenia kawy. Na stopień zmielenia możemy wpłynąć jedynie operując czasem, przez jaki mielimy kawę. Niestety, powoduje to, że za każdym razem możemy uzyskać kawę o innym stopniu zmielenia. Dodatkowo, ziarna w czasie mielenia mogą się nagrzewać, przez co będą tracić swoje właściwości.
Niejednorodna porcja kawy, w której znajdzie się zarówno pył jak i większe drobinki i kawałki ziarna kawowego skutkuje zaburzeniem smaku kawy, ponieważ smak nie będzie zrównoważony. Wynika to z faktu, że szybciej zaparza się pył kawowy a wolniej zaparzają się większe frakcje zmielonej kawy. W związku z tym ostateczny efekt nie będzie powtarzalny i smak zaparzonej kawy może znacznie się różnić za każdym razem. Oczywiście przy założeniu, że mamy zaparzoną kawę wysokiej jakości o dużej zawartości olejków eterycznych i starannie przechowywaną.
Młynki żarnowe - w tego typu młynkach ziarna nie są cięte a miażdżone, dzięki czemu ze środka kawowego ziarna, wydobywa się więcej cennych substancji, które wpływają na smak gotowego naparu. Ziarna mielone w żarnach nie ulegają podgrzaniu, dzięki czemu to co wydobyliśmy w czasie mielenia z ziaren, nie jest tracone. Kupując tego typu młynek warto zorientować się, jak najdrobniej dany model jest w stanie mielić kawę. Może okazać się, że kawa jest mielona zbyt grubo, aby zaparzyć dobre espresso o wysokiej zawartości cremy, czyli największym skoncentrowaniu olejków kawowych.
Jak czyścić młynek do mielenia kawy - konserwacja młynka do kawy
Niezależnie od tego jakiego młynka używamy do mielenia kawy, powinien on zostać dobrze wyczyszczony. Systematyczne czyszczenie młynka pozwoli na usunięcie nie tylko pozostałości po ziarnach ale również osadu po olejkach eterycznych.
Dzięki regularnemu czyszczeniu młynka, unikniemy mieszania się różnych rodzajów kaw. Czyszczenie młynków ręcznych wymaga nieco wysiłku i wprawy. Nie wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką jedynie szufladki na zmieloną kawę. Należy taki młynek rozkręcić i dobrze wyczyścić mechanizm mielący znajdujący się w górnej części młynka. Czyszczenie młynków elektrycznych jest dość proste i potrzebujemy do niego zwykłego ryżu, który mielimy. W trakcie mielenia, rozdrabniane ziarenka ryżu pięknie wyczyszczą nam młynek.