Jest upał, a jak większość smakoszy herbaty wie, zielone wychładzają, czyli delikatnie obkurczają naszynia krwionośne dzięki czemu mniej odczuwamy skwar. Zaparzyłam więc zieloną herbatę z oferty sklepu z herbatą Smak Sztuki z Krakowa o pięknej nazwie: Jadeitowa Igła. Nazwa pochodzi zarówno od kształtu listków tej herbaty, zwiniętych wzdłuż długiej osi listka, jak i z barwy naparu. Jest niecodzienna, lekko oliwkowo zielona, z przezroczystymi, stopniowo rozwijającymi się listkami delikatnej, wiosennej herbaty. Same liście też są wyjątkowe. Mają coś z przejrzystości kamienia, z którego bierze nazwę herbata. Smak początkowo kwiatowy i słodki, w miarę dłuższego przebywania w naparze zaczyna nabierać cierpkości. Ta mocniejsza nuta, związana z uwalnianiem się do wody garbników, flawonoidów jest nawet przyjemna, ale jeśli chcemy jej uniknąć to należy wyciągnąć listki z naparu po minucie. Przy rozgryzaniu liścia natrafiam na mięsisty opór, smak listka lekko szczypie w język, pozostawia na policzku cierpki, wytrawny posmak.
Drugie parzenie. Barwa naparu znacznie jaśniejsza, słomkowa. Liście, które przebywały w wodzie co najmniej 5 minut podczas poprzedniego parzenia, oddały większość skarbów i teraz smak jest leciutko chlebowy, tym razem chlebowością ośródki chleba, a nie skórki. Zapach Jadeitowej Igły przy drugim zaparzeniu jest bardzo subtelny, ciepły. Smak naparu spokojny, raczej owocowy niż herbaciany z nutką kompotu jabłkowego.
Przy drugim parzeniu listki też się moczyły w naparze przez kilka minut. Nie zaszkodziło to herbacie, jest smaczna. Jakość to jakość! Jadeitowa igła jest zbierana wiosną, z samych czubków pędów po 2, 3 najmłodsze liście, zbiór jest ręczny. W świecie, który wszystko automatyzuje i przyspiesza, miło jest pomyśleć, że te listki, które właśnie rozwijają się w mojej filiżance, zbierała w wiosenny poranek jakaś kobieta, której wprawne oko i zręczne palce wybrały właśnie te listki.
I trzecie parzenie. Tym razem zalałam listki Jadeitowej Igły lekko ciepłą wodą. Napój jest bardzo delikatny, wodnisty, łagodny. Spróbujcie sami. Sposób parzenia: Jak każdą zieloną herbatę, jadeitowa Igła powinna być zaparzana wodą o temperaturze około 70 stopni C. Czas parzenia nie powinien przekraczać 1, 2 minut, jeśli nie chcemy dopuścić do pojawienia się w naparze cierpkości. W przypadku tej herbaty, młode listki, bardzo wysokiej jakości, parzone przeze mnie dużo dłużej, nie psują smaku, dodają mu lekkiej pikanterii. Możemy zalewać tę herbatę spokojnie 2, 3 razy, przy krótkim parzeniu (około 1 minuty) więcej razy.
W naszej hurtowni z herbatą i sklepie z herbatami w Krakowie znajdziesz w ofercie:
Herbata zielona Jade Needle Jadeitowa Igła 25 gram SPECIALITY LINK >>
Zielona herbata Jadeitowa Igła Jade Needle 100 g + 25 gram GRATIS LINK >>
Zielona herbata Jade Needle Jadeitowa Igła 0,25 kg HURTOWNIA LINK >>