
Kawa ziarnista arabika Zimbabwe średnio palona 100 g
towar niedostępny

Opis
Kawa arabica Zimbabwe to jedna z najlepszych afrykańskich kaw. Nie brakuje w naparze wyrazistych akcentów charakterystycznych dla tego wielkiego kontynentu, wyróżnia się łagodnością. W pysznym czekoladowym profilu smakowym tej kawy znajdziesz również lekkie nutki cytrusów, jagód i drzewne nuty. Arabika Zimbabwe zaskakuje w trakcie degustacji słodkim, czekoladowym aromatem i wykwintnym posmakiem czerwonego wina. Posiada średnie body, umiarkowaną kwasowość i barwny profil smakowy, dlatego pozwoli Ci cieszyć się swoją kawową równowagą.
Zapakowana w hermetyczną torebkę.
Zimbabwe słynęło z najwyższej klasy arabiki, która była prawdziwym rarytasem w kawiarniach na całym świecie. Współcześnie kraj na skutek reformy rolnej i wojny domowej, zmniejszym produkcję kawy na eksport. Zimbabwe może poszczycić się nadal wyśmienitej jakości arabiką, która obecnie ze względu na ograniczoną dostępność stanowi swoisty rarytas dla wszystkich koneserów kawy.
Arabika w Zimbabwe uprawiana jest we wschodnich rejonach kraju, graniczących z Mozambikiem. Ważnym obszarem kawowym jest górski region Chipinge. Kawowce rosną najczęściej na wysokości 900-1100 metrów n.p.m., na lekko kwaśnym podłożu. Zbiór arabiki odbywa się od maja do września. Kawa w Zimbabwe przetwarzana jest metodą „na mokro”, dzięki dostępowi blisko plantacji do czystych rzek i strumieni.
Smak: Czysta kawowa nuta, z nutami słodkimi, czekoladowym aromatem i wykwintnym posmakiem czerwonego wina. Średnia kwasowość, nuty przypraw w powracającym finiszu.
Działanie: Silnie pobudza, działa stymulująco.