
Dobra herbata do picia na co dzień to herbata zielona jaśminowa. Tak po prostu jest, możesz wierzyć lub nie, ale to najlepsza herbata do rozpoczęcia przygody z herbatą i do picia na co dzień.
Jak pewnie wiadomo, herbata zielona jaśminowa to absolutny klasyk w każdym sklepie z herbatą, zarówno w sklepie stacjonarnym jak i sklepie internetowym online. Jedni ją kochają, inni jej nie znają, a Ci co poznali i jej nie piją na co dzień to wiedzą, że jest dobra. Wszystko jaśminowa herbata zawdzięcza upojnej nucie jaśminu. Te drobne, białe kwiatki sprawiają, że przenosimy się w piękny, delikatny świat herbaty zielonej zasnuty łagodnym słonecznym blaskiem.
Na naszym blogu pojawił się już wpis "Językiem smakosza - o herbacie jaśminowej" więc pozwolę sobie zacytować naszą kochaną recenzentkę Małgorzatę:
Sposób parzenia:
Bierzemy susz na łyżeczkę do herbaty. To ok. 3 gramy, ta ilość spokojnie wystarczy na kilka filiżanek, lub kubków naparu. Zieloną herbatę jaśminową parzymy wodą o temperaturze 70- 80 st. C. Liście pozostawiamy w naparze krótko- od 30 s do 2 minut, ponieważ parzenie ich dłużej powoduje przechodzenie do naparu garbników. Garbniki nadają herbacie zielonej nieprzyjemny (dla większości osób), gorzkawy smak, pozostawiający w ustach wrażenie szorstkiego osadu.
Liście tej herbaty zielonej możemy zaparzać wielokrotnie, co najmniej 3 razy. Liczba zaparzeń zależy od jakości herbaty, temperatury wody, czasu pojedynczego parzenia i naszych indywidualnych upodobań. Herbata zielona, w tym również jaśminowa, parzona krótko, daje przejrzysty, zielonkawy, a przy kolejnych zalaniach żółtawy napar. Składniki zawarte w liściach herbaty niefermentowanej przy każdym parzeniu przechodzą do wody, użyczając jej swoich olejków eterycznych i całego bogactwa innych substancji, za które cenimy i lubimy herbaty zielone.
Jak uzyskać wodę o temperaturze 75 stopni Celsjusza do herbaty zielonej?
1. Po zagotowaniu, pozostawiamy otwarty czajnik na 2-3 minuty i gotowe!
2. Kupujemy czajnik do gotowania wody z możliwością ustawienia temperatury i gotowe.
3. Zaopatrujemy się w termometr do mierzenia temperatury wody i mierzymy temperaturę.
4. Mieszamy wrzątek z zimną wodą w nadziei, że wyjdzie nam właściwa temperatura.
Właściwości i zastosowanie zdrowotne:
Zielona herbata jaśminowa ma działanie pobudzające przy krótkim parzeniu 1 do 2 minut. Zawdzięczamy je teinie zawartej w liściach herbaty. Bardzo dobrze sprawdza się jako uwieńczenie posiłku. Kojące działanie kwiatów jaśminu ułatwia trawienie, a dodatkowo wycisza stresy. Jest to bardzo ważna, choć często niedoceniana zaleta herbaty zielonej. Dłużej zaparzona herbata zielona (około 3-5 minut), wycisza nas, co dla procesu trawienia jest bardzo istotne. W świecie, w którym posiłki pochłaniamy, a nie spożywamy, szybko wrzucamy do żołądka słabo pogryzione kęsy jedzenia, pomoc dla całego procesu trawienia pokarmów może przynieść tak delikatna z pozoru herbata jaśminowa. O antyoksydantach zawartych w zielonej herbacie nie trzeba wiele mówić. Pomagają one naszemu organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami, które atakują nas nieustannie.
No i ważna informacja dla osób mających problem z zaśnięciem, albo obdarzonych przez życie zbyt wysokim ciśnieniem. ta sama herbata zielona, parzona krótko ( 1-2 minuty) działa pobudzająco, utrudnia proces zasypiania, parzona 3- 5 minut ma już działanie odwrotne, uspokaja i rozluźnia.
Keep calm i dowiedz się poniżej gdzie kupić zieloną herbatę jaśminową?
Prawdziwą, czystą, bez sztucznych aromatów herbatę jaśminową kupisz oczywiście w naszym sklepie online Smak Sztuki, poniżej link do produktów w różnych wagach, im więcej kupujesz tym mniej zapłacisz:
https://www.smaksztuki.pl/pl/searchquery/ja%C5%9Bminowa/1/phot/3
Pozdrawiamy i życzymy pysznej herbaty w kubkach!!!