Kategorie blog
Sonda
Prosimy, poradź nam o czym chciałbyś zobaczyć filmy?
Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o ofertach specjalnych?
Jak parzyć herbatę w lokalu - krótki poradnik parzenia herbaty 0
Jak parzyć herbatę w lokalu - krótki poradnik parzenia herbaty

Zakładając herbaciarnię, czyli biznes polegający na sprzedaży napojów każdy przedsiębiorca staje przed dość trudnym pytaniem: jak najlepiej parzyć herbatę w lokalu? Bardzo ważne jest, aby pamiętać że każda herbata i surowiec roślinny ma nieco odmienne wymagania co do temperatury wody. Istnieją dwa różne sposoby przygotowania herbaty w zależności od potrzeby konsumenta i pory roku. Warto o tym pamiętać budując menu w Twojej herbaciarni i szkoląc pracowników. Co jest potrzebne do parzenia herbaty w herbaciarni na początek? Poniżej znajdziesz sprawdzone rady jak zaparzyć szybko prawdziwą, liściastą herbatę. Co będzie Ci potrzebne: filtry papierowe FINUM S,

czytaj całość »
Językiem smakosza - herbata biała Pai mu tan kokos wanilia 0
Językiem smakosza - herbata biała Pai mu tan kokos wanilia
Duszny klimat, gorąc i spiekota. Na języku słodycz, mocny aromat laski wanilii, posmak miąższu kokosa, który prawie, prawie, pojawia się fizycznie na języku. Przy kolejnych, stygnących już łykach, pogłębia się słodycz i coś jakby lekki powiew cytrusów, który rozwiewa duszną atmosferę wanilii.
Tekstura płynu jest gładka i delikatna. Żółty napar jest klarowny i przyjemny dla oka. Herbatę można chłonąć wszystkimi zmysłami.
czytaj całość »
Językiem smakosza - herbata biała Pai Mu Tan czysty 0
Językiem smakosz herbata biała Pai Mu Tan czysty

Herbata biała Pai Mu Tan o swobodnie schnących listkach. Barwa i wielkość suchych listków wskazują na wiosenny zbiór, tak zresztą musi być, wszak to herbata biała. Jak wszystko na wiosnę, liście Camelia Sinensis są niewielkie, delikatne, pokryte meszkiem delikatnych włosków. Zawartość teiny w liściach Pai Mu Tan - Białej Peonii, jest mniejsza niż w herbatach zielonych czy czarnych, dlatego też nadaje się do popijania przez cały dzień. Osoby, których głównym napojem jest woda, powinny docenić tę herbatę, ponieważ jej lekko roślinny smak nie narzuca się kubkom smakowym, a orzeźwia i lekko reguluje ciśnienie. Tekstura pierwszego naparu jest gładka, lekka, roślinna, przywodzi na myśl wspomnienie delikatnego pogryzania miękkiej części trawy, zerwanej na łące leniwym latem. Spokój i relaks...

czytaj całość »
Językiem smakosza herbata biała Pai Mu Tan cytrusowa 0
Językiem smakosza herbata biała Pai Mu Tan cytrusowa

Herbata biała, jaką jest Pai Mu Tan cytrusowy, to delikatna piękność. Jest jak miły powiew wiatru w piękny dzień. Nie poraża zmysłów, lecz akcentuje i tak piękną rzeczywistość. Barwa naparu z listków zalanych wodą pomiędzy 60 a 70 st. Celsjusza jest żółtawa, sam napój klarowny i gładki w smaku, lekko słodkawy, dzięki niewielkiemu dodatkowi kandyzowanych cytrusów i rodzynek. Odnajdziemy tu kawałeczki banana, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej a także hibiskus, którego intensywny czerwony kolor podbija napar z liści Pai Mu Tan rozcieńczoną różowością. Biała herbata nie pozostawia w ustach uczucia szorstkości, jaką dają herbaty fermentowane. 

czytaj całość »
Jak zacząłem poszukiwania przodków? 0
Jak zacząłem poszukiwania przodków?

Kilka lat temu , jak co roku w listopadzie odwiedzałem groby moich zmarłych krewnych. Moja uwagę przykuł mijany nagrobek, na którym napisane było: Józef Kopta. To nazwisko nosiła także moja babcia. Poczułem wtedy silne pragnienie dowiedzenia się, czy ten zmarły należał do rodziny. Swoje pierwsze kroki skierowałem do biura informacji krakowskiego cmentarza. Tam otrzymałem informacje, że Józef Kopta mieszkał przy ul. Węgierskiej. Niestety nie był to adres należący do rodziny...

czytaj całość »
Relaks i twórczość w Dzień Kobiet 8.03.2019 RELACJA Z WYDARZENIA 0
Relaks i twórczość w Dzień Kobiet 8.03.2019 WYDARZENIE

W piątek 8 marca między 16 a 18 odbyło się spotkanie przy ul. Kobierzyńskiej 117A w Krakowie, podczas którego Panie mogły skorzystać z masażu głowy i twarzy, przeprowadzonego przez dyplomowaną masażystkę + porady pielęgnacyjne gratis :) 

W tym samym czasie będzie Panie zaprojektowały i stworzyły własnego pomysłu biżuterię z ceramicznych elementów: zawieszek, koralików, wszystko w miłej atmosferze z czarką pysznej herbaty w dłoni lub kubkiem gorącej, prawdziwej kawy.

Cena warsztatów obejmowała: relaksacyjny masaż głowy i twarzy oraz tworzenie biżuterii ceramicznej.

Na start Panie dostały 5 koralików w cenie warsztatów. Reszta zależała od chęci i i koncepcji artystycznej. Cena dodatkowych akcesoriów ceramicznych to za każdą dodatkową sztukę: 1 zł./koralik, 7 zł./zawieszka ceramiczna.

czytaj całość »
Poszukiwanie przodków to mój żywioł! 0
Poszukiwanie przodków to mój żywioł!

Moje spotkanie z genealogią rozpoczęło się kilkanaście lat temu, kiedy jako dziecko pasjonowałem się historią rodów królewskich polskich i zagranicznych, kiedy odnajdywałem koligacje między panującymi w krajach europejskich. Fascynowały mnie też biografie ludzi i sagi rodów (np. Ród Gąsieniców). Postanowiłem już jako dorosły przyjrzeć się bliżej własnym korzeniom i wciągnąłem się tym samym w fascynującą przygodę detektywistyczną z własną rodziną. Na początku poszukiwania genealogiczne szły sprawnie do pradziadków, choć z dwoma miałem duże trudności. Można powiedzieć, że do pradziadków da się stworzyć drzewo genealogiczne z marszu...

czytaj całość »
Genealogia to świetny sposób na poszukiwanie przodków 0
Genealogia to świetny sposób na poszukiwanie przodków

Warsztaty genealogiczne w naszej pracowni twórczej w Krakowie SmakSztuki.pl to ciekawe warsztaty dla dzieci i dorosłych. Prowadzi je pan Rafał Marzec, pedagog, genealog członek Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego w Krakowie. Zajmuje się od kilku lat genealogią własnej rodziny, tworzy drzewa genealogiczne na zamówienie dla znajomych. Jak wyglądają warsztaty genealogiczne dowiecie się z poniższego artykułu.  Genealogia to nic innego jak badanie związków rodzinnych. Zazwyczaj znamy swoich rodziców, dziadków, być może jeszcze pradziadków (choć to naprawdę wielka rzadkość). Genealogia próbuje przybliżyć nas do naszych najstarszych krewnych. 

czytaj całość »
Wieczór panieński z ceramiką i dobrą zabawą 0
Wieczór panieński z ceramiką i dobrą zabawą

Szukasz fajnego pomysłu na wieczór panieński w Krakowie? Cieszymy się, bo robimy już od kilku lat właśnie takie kameralne wieczory panieńskie w Krakowie na Ruczaju w naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki. Zastanawiasz się jak najlepiej uprzyjemnić przyszłej pannie młodej, Twojej przyjaciółce, ostatnie chwile w stanie panieńskim? W jaki sposób zająć ręce i dać wolność myślom i słowom? 

czytaj całość »
Ceremonia parzenia herbaty Kung Fu Cha Chiński Nowy Rok 2019 0
Ceremonia parzenia herbaty Kung Fu Cha na Nowy Chiński Rok

Jak co roku, z okazji chińskiego Nowego Roku zapraszamy Państwa na serię niezwykłych wydarzeń. Zaczynamy w piątek 8 lutego wyjątkową ceremonią parzenia herbaty Kung Fu Cha, którą poprowadzi Bartłomiej Chodyń.

Ceremonia parzenia herbaty Kung Fu Cha to chińska tradycja, która jest starsza niż jej japoński odpowiednik. Możecie być spokojni, podczas ceremonii nikt nie ucierpi, a słowa „Kung Fu" nie odnoszą się tu do sztuk walki. Oznaczają „działanie z niezwykłą zręcznością”, „doskonałe". Właśnie w taki sposób Bartłomiej przyrządzi dla was herbatę, a jej smak prawdopodobnie was zachwyci.

W starożytnych Chinach ceremonia Kung Fu Cha zarezerwowana była dla najbogatszych warstw społeczeństwa czyli przede wszystkim dla dworu cesarskiego. Tylko oni bowiem posiadali na tyle dobrą herbatę, by nadawała się do rytuału. Na szczęście dobrej herbaty mamy w naszym sklepie bez liku, więc poradzimy sobie :-)

A tak na poważnie. Podczas ceremonii Kung Fu Cha używać będziemy Czarnego Smoka czyli herbaty Oolong Da Hong Pao. Niezwykły sposób jej zaparzania wydobędzie z niej najgłębsze aromaty i smaki, tak jak czyniono to dawniej w Chinach.

czytaj całość »
Czekolada do fontanny - rodzaje i zastosowanie 0
Czekolada do fontanny - rodzaje i zastosowanie

Szukasz sklepu z czekoladą do fontanny w Krakowie? Dobrze się składa, bo nasz sklep Smak Sztuki na Ruczaju w Krakowie specjalizuje się w sprzedaży belgijskiej czekolady do fontanny. Oferujemy w sklepie stacjonarnym przy ul. Kobierzyńskiej 117A w Krakowie oraz w sklepie online www.smaksztuki.pl specjalnej jakości belgijskie czekolady do fontanny czekoladowej, w wielu odmianach smakowych: czekolada mleczna do fontanny 34%, czekolada mleczna pomarańczowa do fontanny, czekolada mleczna karmelowa do fontanny, czekolada mleczna limonkowa do fontanny, czekolada deserowa do fontanny, czekolada gorzka do fontanny, czekolada gorzka słodka do fontanny strong 72%. Każdy miłośnik wytrawnej czekolady jak i jej słodkiej odmiany znajdzie u nas coś dla siebie. Fontanna czekoladowa to świetny pomysł na wyjątkowe urodziny lub inną uroczystość. Oferujemy również usługę wypożyczenia fontanny czekoladowej na Twoją imprezę.

czytaj całość »
Rooibos czerwonokrzew afrykański - recenzja produktów 0
Rooibos czerwonokrzew afrykański - recenzja produktów

W ciągu kilku dni wypróbowałem cztery wersje Rooibosa. Warunki bazowe były zbliżone:
1. 4 g w temp 85°, 200 ml, czas parzenia ok 3-4 min – rooibos sweet orange, 
2. 4 g w temp 85°, 200 ml, czas parzenia 4 min. – rooibos ice tea
3. 5 g w temp 85°, 250 ml, czas parzenia 5 min. – rooibos czysty
4. 5 g w temp 95°, 250 ml, czas parzenia 5 min – rooibos pistacja i pomarańcza.

czytaj całość »
Przepis na tonik do twarzy z herbatą i ziołami 0
Przepis na tonik do twarzy z herbatą i ziołami

Poniżej zamieszczamy przepis na tonik do twarzy inspirowany książką Skin Coach od naszej sympatycznej klientki z Krakowa. W 250 ml wody destylowanej zagotowuję herbatę zieloną Sencha Klasyczna i czarną herbatę Yunnan Klasyczny (po łyżeczce) i różne zioła. Robię to już intuicyjnie, bo znam ich właściwości: pól łyżeczki: nagietka, rumianka, lawendy.

czytaj całość »
Herbata po angielsku - początki a współczesność 0
Herbata po angielsku - początki a współczesność
Herbatę spopularyzowała w Anglii portugalska infantka, Katarzyna z Braganzy. Kiedy w 1662 roku przybyła do Anglii, aby poślubić króla Karola II, nie chciała zrezygnować ze swego ulubionego napoju. (...) Parzenie brytyjskiej herbaty z mlekiem rozpoczyna się od zaparzenia herbaty w pękatym dzbanku, który został uprzednio rozgrzany wrzącą wodą. 
czytaj całość »
Zielona herbata Jadeitowa Igła - językiem smakosza 0
Zielona herbata Jadeitowa Igła - językiem smakosza

Jest upał, a jak większość smakoszy herbaty wie, zielone wychładzają, czyli delikatnie obkurczają naszynia krwionośne dzięki czemu mniej odczuwamy skwar. Zaparzyłam więc zieloną herbatę z oferty sklepu z herbatą Smak Sztuki z Krakowa o pięknej nazwie: Jadeitowa Igła. Nazwa pochodzi zarówno od kształtu listków tej herbaty, zwiniętych wzdłuż długiej osi listka, jak i z barwy naparu. Jest niecodzienna, lekko oliwkowo zielona... 

czytaj całość »
Herbata czarna Golden Monkey - językiem smakosza 0
Herbata czarna Golden Monkey - językiem smakosza

Pierwsze, gorące łyczki czarnej herbaty Golden Monkey, czyli Złota Małpa są ciepłe w wyrazie, gładkie i w przyjemny sposób "wodniste". Czuję w nich smak czystej wody, oddzielony jakby od smaku naparu herbacianego. Barwa naparu parzonego przez 2 minuty gorącą wodą jest brązowo czerwona. Nie wiem, czy się orientujecie, ale Chińczycy czarne herbaty nazywają czerwonymi. Znacznie ciemniejszy kolor mają napary z puerh - herbaty przez nas nazywanej czerwoną, a przez jej wynalazców czarną.

czytaj całość »
Etykiety samoprzylepne z logo - nasze realizacje 0
Etykiety samoprzylepne z logo - nasze realizacje

Szukasz kolorowych etykiet samoprzylepnych z logo na prezenty dla Twoich klientów? A może etykiet samoprzylepnych na wesele dla gości weselnych? To świetnie się składa, bo nasza firma specjalizuje się właśnie w produkcji takich etykiet. Etykieta samoprzylepna to pomysł na umieszczenie na prezencie tanim kosztem Twojego logo lub tekstu podziękowań. Nasz firma od wielu lat wykonuje etykiety samoprzylepne z logo lub z napisami na zamówienie. Poniżej znajdziesz wiele przykładów naszych realizacji, może któreś zainspirują Cię do wykonania w podobny sposób Twoich własnych etykiet samoprzylepnych.

czytaj całość »
Jak przygotować CZEKOLADĘ DO FONTANNY CZEKOLADOWEJ? 0
Jak przygotować CZEKOLADĘ DO FONTANNY CZEKOLADOWEJ?

Sposobów na przygotowanie czekolady do fontanny czekoladowej jest kilka, opisujemy je poniżej. Z tego artykułu dowiesz się jak przeprowadzić topienie czekolady do fontanny w mikrofalówce, rozgrzewanie czekolady w fontannie czekoladowej, czym należy rozcieńczać czekoladę do fontanny, czym nie wolno rozcieńczać czekolady do fontanny.

czytaj całość »
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl