Kategorie blog
Sonda
Prosimy, poradź nam o czym chciałbyś zobaczyć filmy?
Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o ofertach specjalnych?
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Terminy przed Wigilią GWARANCJA DOSTAWY 0
Terminy wysyłek przed Wigilią

Aby uniknąć rozczarowań związanych z brakiem przesyłki przed Świętami, wprowadziliśmy harmonogram GWARANTUJĄCY DOSTAWĘ przed 24.12. Sprawdź, czy Twoje zamówienie będzie zrealizowane jeszcze w tym gorącym okresie. Zapraszamy  do lektury.

czytaj całość »
Szkliwienie ceramiki - jakie metody, pułapki i błędy? 0
Szkliwienie ceramiki - jakie metody, pułapki i błędy?

Szkliwienie ceramiki, czyli pokrywanie, malowanie szkliwami wypalonych na biskwit przedmiotów ceramicznych, jest zadaniem trudniejszym, niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Każdy kto choć raz w życiu trzymał pędzel w ręku może z pewną dozą prawdopodobieństwa przypuszczać, że sobie z tym zadaniem poradzi. Oczywiście, że tak, ale nie od razu i niekoniecznie takim sposobem, który doświadczenie i logika podpowiadają na początku.

czytaj całość »
Kora lapacho co to takiego? 0
Kora lapacho co to takiego?

Pomysł napisania tego artykułu zrodził się z doświadczenia poczucia bezradności wielu osób, w obliczu rozmaitych problemów skórnych. Kiedy pojawia się na skórze wyprysk, liszaj, plama, której do tej pory nie było, zazwyczaj sięgamy po maści, płyny, odkażacze, napary ziół, które mamy pod ręką, a kiedy te nie działają udajemy się do dermatologa. Dermatolog zazwyczaj działa metodą prób i błędów. Z kilku doświadczeń własnych i z cudzych relacji wiem, że często przede wszystkim błędów. 

W medycynie chińskiej istnieje przekonanie, że lepiej kiedy choroba ujawnia się na skórze, niż wewnątrz ciała. Jest w tym dużo racji, jeśli rzeczywiście tak działa mechanizm ujawniania się zagrożeń chorobowych. Łatwiej przecież zauważyć objaw na skórze, niż wewnątrz, chyba że choroba daje objawy bólowe. Cieszmy się zatem i spróbujmy rozwiązać problem przy pomocy kory lapacho.

czytaj całość »
Gdzie zrobić legalizację wagi do herbaty, kawy w Krakowie? 0

Jeśli zastanawiasz gdzie zrobić ponowną legalizację Twojej wagi do ważenia herbaty, kawy, ziół lub innych produktów spożywczych przeczytaj koniecznie ten krótki artykuł. Na początku sprawdź na Twojej wadze jakie oznaczenie klasy posiada: (I), (II) czy (III). Ten artykuł dotyczy tylko wag nieautomatycznych klasy (III).

Ponowne legalizowanie i kalibracja wagi można zrobić w punktach do tego przeznaczonych lub w Obwodowym Urzędzie Miar w Krakowie przy ulicy Chłopickiego 4, https://krakow.gum.gov.pl/

czytaj całość »
Nasze doświadczenie w pakowaniu herbat, kaw, ziół, produktów sypkich 0

Nasza firma zajmuje się pakowaniem herbaty, kawy, ziół czy innych produktów sypkich w torebki o różnych gramaturach. Nie pakujemy w torebki ekspresowe, najmniejsza gramatura to zazwyczaj 50 gram. W indywidualnych sytuacjach możemy zapakować mniejsze gramatury. Posiadamy wieloletnie doświadczenie, aby szybko sfinalizować każde, nawet duże zlecenie. Pomagamy innym osiągnąć sukces, często firmom, które dopiero wchodzą na rynek i nie posiadają odpowiedniego zaplecza do konfekcjonowania herbaty, kawy, ziół czy innych produktów spożywczych.

czytaj całość »
Etapy przygotowania serii przedmiotów ceramicznych NA ZAMÓWIENIE 0
Etapy przygotowania serii przedmiotów ceramicznych NA ZAMÓWIENIE

Na czym polega faza prototypu ceramicznego? 

Wykonanie prototypu ceramicznego ze względu na trudne do przewidzenia wyniki procesów nanoszenia barw jest wstępnym i koniecznym etapem wykonania serii przedmiotów ceramicznych. W fazie przygotowania prototypu ceramicznego w naszej pracowni ceramicznej w Krakowie stosujemy kilka technik kształtowania lub/i nakładania szkliw barwnych w zależności od potrzeb. Celem takiego działania jest dobranie najlepszych wyników prac, czyli otrzymanie w kolejnej fazie powtarzalnej technologii wykonania i w efekcie końcowym najładniejszego przedmiotu ceramicznego.

czytaj całość »
Językiem smakosza - biała herbata Pai Mu Tan Chińska Róża 0
Językiem smakowa - Pai Mu Tan Chińska Róża DOKOŃCZYĆ

Róża, kto jej nie kocha, ten obejdzie się smakiem. Pai Mu Tan, jako herbata o bardzo delikatnym smaku, chętnie przyjmuje sympatyczne dodatki. Pączki róży, które w postaci roztartych z cukrem płatków, uwodzą zmysły w pączkach, tortach i innych cudownych, ale wysokokalorycznych przysmakach, tutaj, zupełnie niewinnie i bezkarnie roztaczają swoje wdzięki, rozpychając się pomiędzy listkami Pai Mu Tana.

czytaj całość »
Językiem smakosza Long Zhu Jaśminowa perła 0
Językiem smakosza Long Zhu Jaśminowa perła

Jak opisać delikatność? Liście tej białej herbaty są zwinięte w kuleczki o średnicy około 0,5 cm. Bardzo poręczne, można by powiedzieć, że praktyczne w podróży. Ich delikatna struktura, smak i aromat są ciasno zwinięte, zasłuchane w siebie. Kiedy zalejemy je wodą o temperaturze właściwej dla białych herbat, przyjdzie nam długo poczekać na napar. Po kilku minutach zaczynają się powoli otwierać, rozprostowywać, wypływać nieśmiało na powierzchnię. Zanim listki Jaśminowej Perły oddadzą część swego bogactwa do naparu, woda, którą zostały zalane ostygnie na tyle, że można przystąpić do degustacji. Smak jest  jednocześnie pełny i delikatny, kojarzy mi się z mięsistością oolonga. Aromat tej herbaty przypomina świeżość atmosfery po deszczu.

czytaj całość »
Jak parzyć herbatę w lokalu - krótki poradnik parzenia herbaty 0
Jak parzyć herbatę w lokalu - krótki poradnik parzenia herbaty

Zakładając herbaciarnię, czyli biznes polegający na sprzedaży napojów każdy przedsiębiorca staje przed dość trudnym pytaniem: jak najlepiej parzyć herbatę w lokalu? Bardzo ważne jest, aby pamiętać że każda herbata i surowiec roślinny ma nieco odmienne wymagania co do temperatury wody. Istnieją dwa różne sposoby przygotowania herbaty w zależności od potrzeby konsumenta i pory roku. Warto o tym pamiętać budując menu w Twojej herbaciarni i szkoląc pracowników. Co jest potrzebne do parzenia herbaty w herbaciarni na początek? Poniżej znajdziesz sprawdzone rady jak zaparzyć szybko prawdziwą, liściastą herbatę. Co będzie Ci potrzebne: filtry papierowe FINUM S,

czytaj całość »
Językiem smakosza - herbata biała Pai mu tan kokos wanilia 0
Językiem smakosza - herbata biała Pai mu tan kokos wanilia
Duszny klimat, gorąc i spiekota. Na języku słodycz, mocny aromat laski wanilii, posmak miąższu kokosa, który prawie, prawie, pojawia się fizycznie na języku. Przy kolejnych, stygnących już łykach, pogłębia się słodycz i coś jakby lekki powiew cytrusów, który rozwiewa duszną atmosferę wanilii.
Tekstura płynu jest gładka i delikatna. Żółty napar jest klarowny i przyjemny dla oka. Herbatę można chłonąć wszystkimi zmysłami.
czytaj całość »
Językiem smakosza - herbata biała Pai Mu Tan czysty 0
Językiem smakosz herbata biała Pai Mu Tan czysty

Herbata biała Pai Mu Tan o swobodnie schnących listkach. Barwa i wielkość suchych listków wskazują na wiosenny zbiór, tak zresztą musi być, wszak to herbata biała. Jak wszystko na wiosnę, liście Camelia Sinensis są niewielkie, delikatne, pokryte meszkiem delikatnych włosków. Zawartość teiny w liściach Pai Mu Tan - Białej Peonii, jest mniejsza niż w herbatach zielonych czy czarnych, dlatego też nadaje się do popijania przez cały dzień. Osoby, których głównym napojem jest woda, powinny docenić tę herbatę, ponieważ jej lekko roślinny smak nie narzuca się kubkom smakowym, a orzeźwia i lekko reguluje ciśnienie. Tekstura pierwszego naparu jest gładka, lekka, roślinna, przywodzi na myśl wspomnienie delikatnego pogryzania miękkiej części trawy, zerwanej na łące leniwym latem. Spokój i relaks...

czytaj całość »
Językiem smakosza herbata biała Pai Mu Tan cytrusowa 0
Językiem smakosza herbata biała Pai Mu Tan cytrusowa

Herbata biała, jaką jest Pai Mu Tan cytrusowy, to delikatna piękność. Jest jak miły powiew wiatru w piękny dzień. Nie poraża zmysłów, lecz akcentuje i tak piękną rzeczywistość. Barwa naparu z listków zalanych wodą pomiędzy 60 a 70 st. Celsjusza jest żółtawa, sam napój klarowny i gładki w smaku, lekko słodkawy, dzięki niewielkiemu dodatkowi kandyzowanych cytrusów i rodzynek. Odnajdziemy tu kawałeczki banana, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej a także hibiskus, którego intensywny czerwony kolor podbija napar z liści Pai Mu Tan rozcieńczoną różowością. Biała herbata nie pozostawia w ustach uczucia szorstkości, jaką dają herbaty fermentowane. 

czytaj całość »
Relaks i twórczość w Dzień Kobiet 8.03.2019 RELACJA Z WYDARZENIA 0
Relaks i twórczość w Dzień Kobiet 8.03.2019 WYDARZENIE

W piątek 8 marca między 16 a 18 odbyło się spotkanie przy ul. Kobierzyńskiej 117A w Krakowie, podczas którego Panie mogły skorzystać z masażu głowy i twarzy, przeprowadzonego przez dyplomowaną masażystkę + porady pielęgnacyjne gratis :) 

W tym samym czasie będzie Panie zaprojektowały i stworzyły własnego pomysłu biżuterię z ceramicznych elementów: zawieszek, koralików, wszystko w miłej atmosferze z czarką pysznej herbaty w dłoni lub kubkiem gorącej, prawdziwej kawy.

Cena warsztatów obejmowała: relaksacyjny masaż głowy i twarzy oraz tworzenie biżuterii ceramicznej.

Na start Panie dostały 5 koralików w cenie warsztatów. Reszta zależała od chęci i i koncepcji artystycznej. Cena dodatkowych akcesoriów ceramicznych to za każdą dodatkową sztukę: 1 zł./koralik, 7 zł./zawieszka ceramiczna.

czytaj całość »
Wieczór panieński z ceramiką i dobrą zabawą 0
Wieczór panieński z ceramiką i dobrą zabawą

Szukasz fajnego pomysłu na wieczór panieński w Krakowie? Cieszymy się, bo robimy już od kilku lat właśnie takie kameralne wieczory panieńskie w Krakowie na Ruczaju w naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki. Zastanawiasz się jak najlepiej uprzyjemnić przyszłej pannie młodej, Twojej przyjaciółce, ostatnie chwile w stanie panieńskim? W jaki sposób zająć ręce i dać wolność myślom i słowom? 

czytaj całość »
Ceremonia parzenia herbaty Kung Fu Cha Chiński Nowy Rok 2019 0
Ceremonia parzenia herbaty Kung Fu Cha na Nowy Chiński Rok

Jak co roku, z okazji chińskiego Nowego Roku zapraszamy Państwa na serię niezwykłych wydarzeń. Zaczynamy w piątek 8 lutego wyjątkową ceremonią parzenia herbaty Kung Fu Cha, którą poprowadzi Bartłomiej Chodyń.

Ceremonia parzenia herbaty Kung Fu Cha to chińska tradycja, która jest starsza niż jej japoński odpowiednik. Możecie być spokojni, podczas ceremonii nikt nie ucierpi, a słowa „Kung Fu" nie odnoszą się tu do sztuk walki. Oznaczają „działanie z niezwykłą zręcznością”, „doskonałe". Właśnie w taki sposób Bartłomiej przyrządzi dla was herbatę, a jej smak prawdopodobnie was zachwyci.

W starożytnych Chinach ceremonia Kung Fu Cha zarezerwowana była dla najbogatszych warstw społeczeństwa czyli przede wszystkim dla dworu cesarskiego. Tylko oni bowiem posiadali na tyle dobrą herbatę, by nadawała się do rytuału. Na szczęście dobrej herbaty mamy w naszym sklepie bez liku, więc poradzimy sobie :-)

A tak na poważnie. Podczas ceremonii Kung Fu Cha używać będziemy Czarnego Smoka czyli herbaty Oolong Da Hong Pao. Niezwykły sposób jej zaparzania wydobędzie z niej najgłębsze aromaty i smaki, tak jak czyniono to dawniej w Chinach.

czytaj całość »
Czekolada do fontanny - rodzaje i zastosowanie 0
Czekolada do fontanny - rodzaje i zastosowanie

Szukasz sklepu z czekoladą do fontanny w Krakowie? Dobrze się składa, bo nasz sklep Smak Sztuki na Ruczaju w Krakowie specjalizuje się w sprzedaży belgijskiej czekolady do fontanny. Oferujemy w sklepie stacjonarnym przy ul. Kobierzyńskiej 117A w Krakowie oraz w sklepie online www.smaksztuki.pl specjalnej jakości belgijskie czekolady do fontanny czekoladowej, w wielu odmianach smakowych: czekolada mleczna do fontanny 34%, czekolada mleczna pomarańczowa do fontanny, czekolada mleczna karmelowa do fontanny, czekolada mleczna limonkowa do fontanny, czekolada deserowa do fontanny, czekolada gorzka do fontanny, czekolada gorzka słodka do fontanny strong 72%. Każdy miłośnik wytrawnej czekolady jak i jej słodkiej odmiany znajdzie u nas coś dla siebie. Fontanna czekoladowa to świetny pomysł na wyjątkowe urodziny lub inną uroczystość. Oferujemy również usługę wypożyczenia fontanny czekoladowej na Twoją imprezę.

czytaj całość »
Rooibos czerwonokrzew afrykański - recenzja produktów 0
Rooibos czerwonokrzew afrykański - recenzja produktów

W ciągu kilku dni wypróbowałem cztery wersje Rooibosa. Warunki bazowe były zbliżone:
1. 4 g w temp 85°, 200 ml, czas parzenia ok 3-4 min – rooibos sweet orange, 
2. 4 g w temp 85°, 200 ml, czas parzenia 4 min. – rooibos ice tea
3. 5 g w temp 85°, 250 ml, czas parzenia 5 min. – rooibos czysty
4. 5 g w temp 95°, 250 ml, czas parzenia 5 min – rooibos pistacja i pomarańcza.

czytaj całość »
Przepis na tonik do twarzy z herbatą i ziołami 0
Przepis na tonik do twarzy z herbatą i ziołami

Poniżej zamieszczamy przepis na tonik do twarzy inspirowany książką Skin Coach od naszej sympatycznej klientki z Krakowa. W 250 ml wody destylowanej zagotowuję herbatę zieloną Sencha Klasyczna i czarną herbatę Yunnan Klasyczny (po łyżeczce) i różne zioła. Robię to już intuicyjnie, bo znam ich właściwości: pól łyżeczki: nagietka, rumianka, lawendy.

czytaj całość »
Herbata po angielsku - początki a współczesność 0
Herbata po angielsku - początki a współczesność
Herbatę spopularyzowała w Anglii portugalska infantka, Katarzyna z Braganzy. Kiedy w 1662 roku przybyła do Anglii, aby poślubić króla Karola II, nie chciała zrezygnować ze swego ulubionego napoju. (...) Parzenie brytyjskiej herbaty z mlekiem rozpoczyna się od zaparzenia herbaty w pękatym dzbanku, który został uprzednio rozgrzany wrzącą wodą. 
czytaj całość »
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl