Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Zapach czarnej porzeczki Cassis z doliny Loary - encyklopedia zapachu

0
Zapach czarnej porzeczki Cassis z doliny Loary - Encyklopedia Zapachów

Nazwa botaniczna / rodzina: Ribes nigrum / Grossulariaceae

Kraj pochodzenia / region: Francja, Burgundia

Absolut Cassis znany jako absolut czarnej porzeczki, to bardzo przyjemny zapach, mocno owocowy. Można go opisać jako spacer po sadzie pełnym owoców, kwiatów i słodyczy. Zapach ten jest jednocześnie radosny, świeży i orzeźwiający, co pomaga tworzyć wyjątkowe perfumy w naszej pracowni.

Krzew czarnej porzeczki, należący do rodzaju Ribes, pochodzi z Europy i Azji. Jest bardzo popularny w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, a jego owoce są bogatym źródłem witaminy C, która pomaga zachować elastyczność skóry.

Nasza pracownia kupuje absolut cassis czarnej porzeczki, który jest wytwarzany we Francji z pąków tej rośliny. Jest on rzadki i bardzo ceniony w perfumerii. Czarna porzeczka, jest ceniona nie tylko za smak, lecz także za piękny zapach. Czarna porzeczka – może nie tak pyszna prosto z krzaka jak w dżemie czy syropie – na pewno niemal każdemu kojarzy się z beztroskim dzieciństwem.

Jej krzewy rosną w wielu polskich ogrodach. Roślina jest ceniona jednak nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale i zapachowe, z tym że za te ostatnie nie odpowiadają ani lśniące czarne jagody, ani zielone liście, a niepozorne pąki czarnej porzeczki. To one są prawdziwym skarbem dla perfumiarza.

Najwięcej czarnej porzeczki uprawia się we francuskiej Burgundii. Z tego regionu pochodzi 80-90% światowej produkcji tej rośliny. Inne lokalizacje to Australia, Mołdawia i Polska z uprawami w okolicach Lublina, w łódzkim i na Mazowszu.

By wykorzystać aromatyczne zalety pąków czarnej porzeczki Cassis należy poddać je dwuetapowej obróbce. Najpierw metodą ekstrakcji z rozpuszczalnikiem, która daje nam produkt końcowy w postaci konkretu, a następnie w drodze rozpuszczania konkretu w alkoholu dla uzyskania finalnego efektu: absolutu z czarnej porzeczki. Cena kilograma tego składnika jest bardzo wysoka wynosi ponad 2000 euro.

W perfumiarstwie absolut z pączków porzeczki jest ceniony jako jeden z nielicznych naturalnych zapachów owocowych. Jednak ze względu na gęstą konsystencję i intensywny zapach stanowi pewne wyzwanie i najczęściej używa się go w bardzo niewielkiej ilości. Sprawdza się jako nuta akcesoryjna, czyli dodatkowa podobnie jak zapach mięty w kompozycjach. Zapach czarnej porzeczki Cassis to bardzo piękny i wszechstronny składnik, który świetnie uzupełnia kompozycje perfum z różnych rodzin zapachowych. 

Jednym z pierwszych zapachów, w którym użyto absolutu z czarnej porzeczki były perfumy Chamade Guerlain z 1969 roku. Składnik w sposób genialny oddał perfumiarz Bertrand Duchaufour w kompozycji Enchanted Forest, a wśród mężczyzn porzeczka jest uwielbiana w perfumach Aventus marki Creed, który stworzyli Jean-Christophe Hérault i Erwin Creed.

Francja zajmuje czwarte miejsce jako producent czarnej porzeczki, szczególnie region Burgundii w Dolinie Loary i w Dolinie Rodanu, a następnie Polska i Wielka Brytania. Pączki czarnej porzeczki są zbierane od końca listopada do końca lutego, około 70% pąków czarnej porzeczki jest odkładanych na potrzeby przemysłu perfumeryjnego.

Przyjdź na warsztaty tworzenia perfum do naszej pracowni Smak Sztuki w Krakowie i poczuj zapach absolutu czarnej porzeczki Cassis.

Mówi Bartłomiej Chodyń - mam marzenie, aby nasza internetowa "Encyklopedia zapachów", stała się Twoją inspiracją w poszukiwaniu ulubionych perfum i nut zapachowych. 

Jednak moje marzenie sięga jeszcze dalej, chcę aby jak najwięcej osób szukając informacji w Internecie w Polsce znalazło rzetelną wiedzę o danym zapachu i opis tego zapachu. Chciałbym również opisywać zapachy, które nie są dostępne w naszej pracowni Smak Sztuki. Według mnie brakuje takich informacji, a jeśli są to są bardzo rozproszone i szczątkowe.

Jeśli lubisz lub nawet kochasz zapachy zwracam się do Ciebie z zaproszeniem do współpracy - proszę wspólnie twórzmy "Encyklopedię zapachów". Co Ty na to? Kontakt mailowy biuro@smaksztuki.pl

Warsztaty robienia perfum w Smak Sztuki możesz zakupić pod poniższymi linkami, zwracamy uwagę, że mamy spory wybór warsztatów komponowania perfum w zależności od tego jak skoncentrowane perfumy chcesz wykonać, ważność kuponu na warsztaty to 1 rok:

1. Warsztaty tworzenia perfum WODA TOALETOWA >>

2. Warsztaty komponowania perfumy WODA PERFUMOWANA >>

3. Warsztaty robienia perfum EKSTRAKT PERFUM >>

4. Warsztaty robienia perfum WODA KWIATOWA lub KOLOŃSKA >>

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium