Prawdziwa czekolada pitna nie wymaga wiele pracy, ale wymaga najwyższej jakości czekolady, aby jej smak został na długo w pamięci, a dodatkowo odżywiła nasz organizm. W tym artykule przedstawimy różne sposoby przygotowania czekolady pitnej w zależności od posiadanego sprzętu czyli od najprostszych do bardziej złożonych przepisów.
1. Czekolada pitna na szybko
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Po zagotowaniu w rondelku mleka, wlewamy je do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!! Prawda, że proste!?
2. Czekolada pitna ze spienionego mleka w shakerze ręcznym
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Po zagotowaniu w rondelku mleka, wlewamy je do shakera i energicznie potrząsamy w celu utworzenia mlecznej pianki. Wlewamy wymieszane mleko do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!!
3. Czekolada pitna ze spienionego mleka przy pomocy spieniacza elektrycznego
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Po zagotowaniu w rondelku mleka, wlewamy je do wąskiego naczynia i używając spieniacza elektrycznego robimy mleczną piankę. Wlewamy spienione mleko do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!!
4. Czekolada pitna ze spienionego mleka przy pomocy dyszy do spieniania mleka w ekspresie do kawy
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Nalej zimne mleko do kubka o cienkich ściankach np. metalowy kubek z uchem lub szklanka z uchem. Używając dyszy do spieniania mleka w ekspresie do kawy podgrzewamy i równocześnie spieniamy mleko. Po otrzymaniu aksamitnej mlecznej pianki wlewamy spienione mleko do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!!
5. Czekolada pitna ze spienionego mleka przy pomocy indukcyjnego spieniacza do mleka
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Nalej zimne mleko do spieniacza indukcyjnego do mleka. Urządzenie podgrzewa i równocześnie spienia mleko. Po otrzymaniu aksamitnej mlecznej pianki wlewamy spienione mleko do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!!
Ważna uwaga - postaraj się spienić mleko tak, aby zostało trochę na dnie ciepłego niespienionego mleka, ponieważ jeśli zalejesz kaletki czekoladowe samą pianą proces rozpuszczania czekolady z pianą będzie utrudniony.