Kategorie blog
Artykuły
Na czym polegają warsztaty ceramiczne w Krakowie w Smak Sztuki?

W naszej pracowni ceramicznej Smak Sztuki przy ul. Kobierzyńskiej 117 a w Krakowie, proponujemy rozbudowany i elastyczny program zajęć dla osób chcących nauczyć się technik pracy z gliną. Umiejętności nabyte podczas warsztatów ceramicznych, pozwalają na samodzielne posługiwanie się nimi w warunkach domowych. Można je wykorzystać do tworzenia przedmiotów codziennego użytku, biżuterii, dekorów i do wielu zabaw z dziećmi. Nie ma czasu cenniejszego, niż ten spędzony razem, a nasze kursy rozszerzają wachlarz Państwa możliwości. Zapraszamy.

Herbata a ciąża

Okres ciąży to niezwykle ważny czas w życiu każdej kobiety. Już na początku ciąży, przyszła mama dostaje długą listę rzeczy, które nie są dla niej i dla powstającego w niej nowego organizmu wskazane. Co jednak z herbatą, którą również znajdziemy na niektórych listach produktów zakazanych dla przyszłych matek?...

Jak zaparzyć kawę w aeropressie?

0
Jak zaparzyć kawę w aeropressie?

Aeropress został wynaleziony w 2005 roku, czyli naprawdę niedawno, jednak jego popularność już jest ogromna. To genialnie prosty w wyglądzie i użytkowaniu zaparzacz tłokowy do parzenia kawy, wynaleziony w Ameryce przez Alana Adlera. Kawa z Aeropressu nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt jest naprawdę wyśmienity!

Jak zaparzyć najlepszą kawę w aeropressie?
Poza Aeropressem potrzebujemy prawdziwej kawy. Najlepiej zmielić ją bezpośrednio przed wypiciem – wtedy będzie bardzo aromatyczna. Warto zwrócić uwagę na właściwe zmielenie, nasz sklep z kawą w Krakowie oferuje mielenie kawy w młynku żarnowym, między innymi pod aeropress.

Z jakich elementów składa się aeropress?

Aeropress składa się z: cylindra, zakończonego po jednej stronie odkręcanym sitkiem w którym umieszcza się papierowy filtr, po drugiej stronie otworem na tłoczek z gumową uszczelką. Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć, że jest to w naprawdę prosty wynalazek. I w tej prostocie tkwi największa zaleta!

Poniżej zdjęcie prezentujące z jakich elementów składa się aeropress:

Jak przygotować podójne espresso?
1. Wyjmij tłoczek z cylindra i odkręć sitko.
2. Włóż papierowy filtr do sitka i przykręć sitko do cylindra.
3. Postaw cylinder na solidnym kubku.
4. Wsyp dwie miarki kawy dość drobno zmielonej do cylindra. To około 18 gram kawy.
5. Wlej gorącą wodę do cylindra do cyfry „2”. Woda powinna mieć temperaturę 80°C dla kaw ciemno palonych oraz 85°C dla kaw jasno palonych.
6. Wymieszaj wodę z kawą za pomocą mieszadełka po 30 sekundach od zalania kawy.
7. Przy espresso nie dopełniamy cylindra. Po prostu włóż tłok z uszczelką do cylindra. Poczekaj 2 minuty na zaparzenie kawy. Potem naciskaj tłok do momentu oporu, gdy tłok znajdzie się na dole cylindra.
8. Podwójne espresso gotowe. Aby uzyskać Americano, wypełnij kubek gorącą wodą. Jeśli chcesz przygotowad latte, wypełnij kubek gorącym mlekiem.

Jak przygotować americano lub latte 250 ml w aeropressie?
1. Wyjmij tłoczek z cylindra i odkręć sitko.
2. Włóż papierowy filtr do sitka i przykręć sitko do cylindra.
3. Postaw cylinder na solidnym kubku.
4. Wsyp miarkę kawy dość drobno zmielonej do cylindra. To około 9-10 gram kawy.
5. Wlej gorącą wodę do cylindra do cyfry „3”. Woda powinna mieć temperaturę 80°C dla kaw ciemno palonych oraz 85°C dla kaw jasno palonych.

6. Wymieszaj wodę z kawą za pomocą mieszadełka po 30 sekundach od zalania kawy.
7. Dopełnij cylinder wodą tak jak lubisz do cyfry 3 lub 4. Włóż tłok z uszczelką do cylindra. Poczekaj 2 minuty na zaparzenie kawy. Potem naciskaj tłok do momentu oporu, gdy tłok znajdzie się na dole cylindra.
8. Aby uzyskać Americano, wypełnij kubek gorącą wodą. Jeśli chcesz przygotować latte, wypełnij kubek gorącym mlekiem.

Jak czyścić i przechowywać aeropress?
Odkręć sitko, wyrzuć zurzyty filtr wraz z kawą, przepłucz uszczelkę i gotowe. Zawsze usuwaj pozostałości po kawie zaraz po użyciu AeroPressu. W czasie przechowywania urządzenia tłok powinien być całkowicie wsunięty do cylindra lub z niego wyjęty. Dzięki temu uszczelka pozostanie szczelna przez długi czas.

Ile kawy można używać do aeropressu?

Podczas jednego parzenia kawy można użyć 1 do 4 miarek kawy. Jedna miarka od aeropressu to w przybliżeniu 9-10 gram kawy. Dostosuj ilość kawy w zależności od Twoich upodobań smakowych. 

Czy filtry do aeropressu można używać jeszcze raz?
Nie przejmuj się zużywaniem filtrów papierowych. Jeśli dbasz o środowisko możesz w ciągu danego dnia używać tego samego filtra papierowego po wcześniejszym przepłukaniu go pod bieżącą wodą. Jak wyciągnąć filtr z aeropressu? To proste, odkręć sitko i zdejmij filtr, aby go wypłukać. Wypłucz resztki kawy w cylindrze, nałóż filtr na sitko. Zakręć sitko do cylindra.

Dlaczego należy używać wody o temperaturze 80°C lub 85°C?

Taka temperatura jest zalecana przez producenta, poza tym w trakcie degustacji łatwo zobaczyć różnicę. Zbyt wysoka temperatura powoduje bardzo szybką ekstrakcję kawy, co powoduje, że nie mamy kontroli nad powtarzalnością procesu. Taka temperatura pozwala na powtarzalne wyniki oraz delikatny i wyrafinowany smak kawy. W zbyt gorącej wodzie zmielona kawa w tej metodzie oddaje do naparu zbyt wiele nut kwasowych i cierpkich. Tracimy tym samym balans smakowy.

Czy mogę czyścić aeropress w zmywarce?

Tak, można czyścić aeropress na górnej półce w zmywarce. Zwykłe wypłukanie urządzenia jest jednak w zupełności wystarczające.

Jeśli zastanawiasz się jak uzyskać wodę o odpowiedniej temperaturze do parzenia w aeropressie, poniżej znajdzie proste rozwiązania.

Jak osiągnąć odpowiednią temperaturę wody do aeropressu?
Kuchenka mikrofalowa: Określ czas potrzebny do ogrzania konkretnej ilości wody poprzez własne próby poparte użyciem termometru.

Czajnik bez ustawiania temperatury: Wsuć termometr przez otwór w czajniku i ogrzewaj wodę do czasu osiągnięcia odpowiedniej temperatury.
3/4 czasu potrzebnego do zagotowania wody: Zmierz czas jaki zajmuje ugotowanie potrzebnej

Czajnik z ustawianiem temperatury - zagotuj wodę o temperaturze 83°C lub 88°C, ponieważ w trakcie wlewania woda stygnie.

Studzenie wody w zwykłym czajniku - gdy nie masz termometra, wystarczy jak po zagotowaniu wody w czajniku otworzysz go na 2 minuty. Wtedy woda ma temperaturę zbliżoną do 85°C.

Zobacz jak parzyć się kawę na mistrzostwach parzenia kawy w aeropressie - film poniżej:

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowościach i promocjach w sklepie?
Chcę otrzymywać E-mail Newsletter. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingowych zgodnie z

polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl