
Wypijając jeden kubek gęstej, ciepłej czekolady, dostarczamy do organizmu sporą dawkę cynku i selenu, które zwiększają poziom serotoniny i endorfin w mózgu, korzystnie poprawiając nastrój. Dodatkowo magnez w czekoladzie pitnej reguluje działanie komórek nerwowych, a teobromina i kofeina działają pobudzająco. Z kolei zawarty w niej cukier i tłuszcz to idealna, łatwo przyswajalna energia. Już jeden kubek czekolady do picia szybko dodaje "psychicznego kopa" i fizycznie wzmacnia nasz organizm.
Dawkowanie: Zaleca się 1 kubek dziennie na osobę w zależności od upodobań smakowych. Czekolada pitna zawiera cukier.
Czekoladę do picia można przygotowywać na bazie: mleka, wody, śmietanki lub pulp owocowych.
Poniżej przedstawiamy domowe przepisy na czekoladę do picia na bazie mleka. Prosimy jednak pamiętać, że nie ma jednego idealnego przepisu, ponieważ często jest to kwestia naszego indywidualnego smaku. Zachęcamy zatem do eksperymentów i przesyłania do nas Państwa przepisów. Na pewno zamieścimy je u nas.
Dodatkowo jako bonus przedstawiamy PRZEPIS NA FONDUE CZEKOLADOWE w dwóch wariantach: ze śmietanką lub bez śmietanki.
WSKAZÓWKA 1: Stosunek mleka do czekolady decyduje o jej gęstości oraz finalnym smaku.
Średnia proporcja mleka i czekolady to 1:1.
Wskazówka 2: Jeśli nie masz wagi - jedna łyżka stołowa kaletek czekoladowych to 5 g.
Wskazówka 3: Jeśli masz spieniacz elektryczny do mleka - warto go używać do mieszania czekolady z mlekiem.
1. Przepis na CZEKOLADĘ PITNĄ
Prawdziwa czekolada pitna nie wymaga wiele pracy, ale wymaga najwyższej jakości czekolady, aby jej smak został na długo w pamięci, a dodatkowo czekolada odżywi nasz organizm.
Wariant 1. Czekolada pitna na szybko
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Po zagotowaniu w rondelku mleka, wlewamy je do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!! Prawda, że proste!?
Wariant 2. Czekolada pitna ze spienionego mleka w shakerze ręcznym
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Po zagotowaniu w rondelku mleka, wlewamy je do shakera i energicznie potrząsamy w celu utworzenia mlecznej pianki. Wlewamy wymieszane mleko do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!!
Wariant 3. Czekolada pitna ze spienionego mleka przy pomocy spieniacza elektrycznego
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Po zagotowaniu w rondelku mleka, wlewamy je do wąskiego naczynia i używając spieniacza elektrycznego robimy mleczną piankę. Wlewamy spienione mleko do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!!
Wariant 4. Czekolada pitna ze spienionego mleka przy pomocy dyszy do spieniania mleka w ekspresie do kawy
Do przygotowania czekolady potrzebujemy: 120 ml mleka 3%, 50 gram czekolady belgijskiej w kaletkach np. mlecznej. Wsypujemy kaletki czekoladowe do kubka ceramicznego. Nalej zimne mleko do kubka o cienkich ściankach np. metalowy kubek z uchem lub szklanka z uchem. Używając dyszy do spieniania mleka w ekspresie do kawy podgrzewamy i równocześnie spieniamy mleko. Po otrzymaniu aksamitnej mlecznej pianki wlewamy spienione mleko do kubka z czekoladą. Mieszamy energicznie i GOTOWE!!!
Jaka czekolada do picia - płynna czy gęsta?
Jeśli lubisz efekt - czekoladę o dużej płynności - dodaj więcej mleka. Jeśli nie możesz mleka, zastąp mleko wodą.
Składniki: 100 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT) lub wody, 60 g czekolady deserowej 55% lub gorzkiej Strong 70% lub mlecznej 33%.
Jeśli lubisz efekt - czekoladę do picia o średniej płynności - dodaj mniej mleka.
Składniki: 60 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT) lub wody, 60 g czekolady deserowej 55% lub gorzkiej Strong 70% lub mlecznej 33%
Jeśli lubisz efekt - czekoladę pitną bardzo gęstą - dodaj mniej mleka niż czekolady.
Składniki: 40 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT), 60 g czekolady deserowej 55% lub gorzkiej Strong 70% lub mlecznej 33%.
2. Przepis na CZEKOLADĘ BIAŁĄ ze śmietaną
Składniki:
20 ml śmietanki (34% tłuszczu UHT)
60 ml mleka (3,2% tłuszczu UHT)
20 g czekolady białej
Przygotowanie: Śmietankę i mleko wymieszać, potem zagotować. Dodawać czekoladę białą i dobrze wymieszać. Gotowy napój jest przydatny do spożycia przez 24 godziny.
Proponowane dodatki do czekolady: wanilia, bita śmietana, kawa (pokruszone prażone ziarna).
3. Przepis na FOUNDEE CZEKOLADOWE ze śmietanką
Składniki: 125 ml mleka, 375 g śmietanki 30%, 250 g czekolady gorzkiej Strong.
Przygotowanie: zagotować mleko ze śmietanką w rondelku do foundee na małym ogniu, zestawić, dodać czekoladę, rozmieszać.
Zanurzać owoce w ciepłej czekoladzie: banany, truskawki, pomarańcze itp. przy pomocy widelczyków do foundee.
Smacznego!