
Sposobów na przygotowanie czekolady do fontanny czekoladowej jest kilka, opisujemy je poniżej.
TOPIENIE CZEKOLADY DO FONTANNY W MIKROFALÓWCE
Włóż czekoladę do miski i umieść w mikrofalówce. Podgrzej ją przez 30 sekund na mocy 500-1000 W i potem wymieszaj łyżką. Włóż czekoladę ponownie do mikrofalówki na kolejne 30 sekund i znów wymieszaj dokładnie. Gotowe! Należy uważać, aby nie nastawić kuchenki na zbyt wysoką moc, gdyż można spalić czekoladę. Czekolada powinna być całkowicie rozpuszczona charakteryzując się dość rzadką konsystencją. Przetestuj czekoladę zanurzając łyżeczkę celem sprawdzenia konsystencji.
TOPIENIE CZEKOLADY DO FONTANNY W KĄPIELI WODNEJ
Wsyp czekoladę do garnka. Większy garnek napełnij wodą do wysokości 2,5-3 cm. Następnie włóż mniejszy garnek w większy tak aby woda w większym garnku podgrzewała mały garnek. Na małej temperaturze podgrzewaj czekoladę mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia i potem przelej do misy fontanny czekoladowej. Jest to najbezpieczniejszy sposób przygotowania czekolady praktycznie uniemożliwiający jej spalenie lub przegrzanie. UWAGA! Należy zwrócić uwagę, aby woda nie dostała się do czekolady gdyż będzie ona bezużyteczna.
ROZGRZEWANIE CZEKOLADY W FONTANNIE CZEKOLADOWEJ
Wsyp odpowiednią ilość czekolady bezpośrednio do misy fontanny. Następnie włącz opcję podgrzewania w fontannie czekoladowej. W zależności od typu fontanny odczekaj odpowiedni czas na pełne roztopienie czekolady mieszając od czasu do czasu.
CZYM NALEŻY ROZCIEŃCZAĆ CZEKOLADĘ DO FONTANNY?
Dodatkowe rozcieńczanie czekolady: W zależności od typu fontanny czekoladowej dla uzyskania prawidłowej konsystencji, można ale nie zawsze konieczne - dolej do czekolady olej słonecznikowy w proporcji 5-8% na całość czekolady. Po dolaniu oleju wymieszaj łyżką oba składniki. Wówczas czekolada będzie bardziej płynna. Nie dodawaj wody, mleka itp. do czekolady, gdyż będzie bezużyteczna.
CZYM NIE WOLNO ROZCIEŃCZAĆ CZEKOLADY DO FONTANNY?
Poważnym błędem przy przygotowaniu czekolady do fontanny jest jest rozcieńczanie wodą lub mlekiem. Spowoduje to efekt przeciwny do zamierzonego tzn. woda lub mleko zamiast mieszać się całkowicie z czekoladą do fontanny - będą się rozwarstwiać i utrudniać upłynnienie. PAMIĘTAJ - nigdy nie dodawaj wody, ani mleka!!!
Życzymy miłego smakowania czekolad do fontanny w sympatycznym towarzystwie!