
Co dzisiaj smakujemy w Smak Sztuki? Dziś smakujemy i degustujemy czekoladę mleczną belgijską 34%. Więcej o czekoladzie przeczytasz w artykule poniżej, zamieszczamy film z Youtube z dzisiejszej degustacji na żywo z naszego sklepu z czekoladą.
Czekolada mleczna do fontanny 34% to klasyczna czekolada lubiana przez bardzo wiele osób w różnym wieku. Lubią ją dzieci, ale dorośli też za nią przepadają. Jej smak można opisać krótko: dość słodka, łagodna, nie wyczuwalna goryczka kakao, na języku można wyczuć smak mleka i tłuszczu kakaowego. Konsystencja tej czekolady jest gładka, aksamitna, łatwo topliwa. Forma tej czekolady to małe kropelki czekoladowe, bardzo łatwo je topić na przykład w kąpieli wodnej, albo w misie fontanny czekoladowej. My w naszej pracowni Smak Sztuki w Krakowie używamy 50 gram tej czekolady do przygotowania pitnej czekolady. Wystarczy dodać 100 ml mleka spienionego i podgrzanego do przygotowanej czekolady w kubku o wadze 50 gram - to około 3 pełne łyżki stołowe - potem mieszamy całość i podgrzewamy jeszcze, aby pitna czekolada była naprawdę gorąca, gdy ją pijemy. My w Krakowie używamy mleka 3% krowiego, ale według uznania można użyć różnych gatunków mleka: sojowego, migdałowego itp.
Zobacz w naszym sklepie z czekoladą online:
czekolada do fontanny 200 gram + 25 gram GRATIS >>
1 kg czekolada do fontanny czekoladowej 34% >>
torba czekolady do fontanny czekoladowej 500 gram + 50 gram GRATIS >>
A przy okazji chciałbym Cię zapytać w jaki sposób najczęściej przygotowujesz czekoladę pitną? Czy ścierasz zwykłą czekoladę w tabliczce i mieszasz z mlekiem czy używasz specjalnej czekolady do rozpuszczania, podobnej do naszej czekolady do fontanny?
Pozdrawiam! Bartłomiej Chodyń