Przepis na indyjską herbatę masala chai dla 2 osób
Masala chai (czytaj masala czaj) to najpopularniejszy napój herbaciany w Indiach. Ta indyjska herbata o bardzo aromatycznym, korzennym i słodkim smaku zawdzięcza specjalnej mieszance przypraw (słowo masala w języku hindi oznacza właśnie mieszankę przypraw) i dodatkowi mleka oraz cukru. Podstawą jest jednak chai, czyli dobra herbata. W naszej mieszance przypraw o nazwie "Przyprawa do grzańca" znajdziecie: cynamon, kardamon, rodzynki, imbir, goździki, pomarańcza kandyzowana, skórka pomarańczy, pieprz, lukrecja.
Lista składników na masala chai:
400 ml wody (100 ml + 300 ml)
10 g czarnej herbaty Assam Gentleman
100 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka cukru białego lub trzcinowego
2 łyżki stołowe płaskie mieszanki "Przyprawa do grzańca"
Lista zakupów:
Skorzystaj z gotowej mieszanki Assam Masala Chai tutaj: https://www.smaksztuki.pl/pl/p/Czarna-Assam-Masala-Chai-50-g-UNIKALNA-RECEPTURA/2184
Przygotowanie: Do 100 ml wody wsyp mieszankę przypraw i cukier, zagotuj.
W 300 ml wody zaparz mocną herbatę Assam, a następnie dolej ją razem z mlekiem do gotującej się wody z przyprawami. Ponownie doprowadź do wrzenia.
Przed podaniem prawdziwego indyjskiego masala chai odstaw tak przygotowany napój na kilka minut, aby naciągnął aromatem przypraw.
Smacznego!