Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Przepis na herbatę indyjską Chai Masala

Przepis na herbatę indyjską Chai Masala

Przepis na indyjską herbatę masala chai dla 2 osób

Masala chai (czytaj masala czaj) to najpopularniejszy napój herbaciany w Indiach. Ta indyjska herbata o bardzo aromatycznym, korzennym i słodkim smaku zawdzięcza specjalnej mieszance przypraw (słowo masala w języku hindi oznacza właśnie mieszankę przypraw) i dodatkowi mleka oraz cukru. Podstawą jest jednak chai, czyli dobra herbata. W naszej mieszance przypraw o nazwie "Przyprawa do grzańca" znajdziecie: cynamon, kardamon, rodzynki, imbir, goździki, pomarańcza kandyzowana, skórka pomarańczy, pieprz, lukrecja.

Lista składników na masala chai:

400 ml wody (100 ml + 300 ml)
10 g czarnej herbaty Assam Gentleman
100 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka cukru białego lub trzcinowego
2 łyżki stołowe płaskie mieszanki "Przyprawa do grzańca"

Lista zakupów:

Skorzystaj z gotowej mieszanki Assam Masala Chai tutaj: https://www.smaksztuki.pl/pl/p/Czarna-Assam-Masala-Chai-50-g-UNIKALNA-RECEPTURA/2184

Przygotowanie: Do 100 ml wody wsyp mieszankę przypraw i cukier, zagotuj.
W 300 ml wody zaparz mocną herbatę Assam, a następnie dolej ją razem z mlekiem do gotującej się wody z przyprawami. Ponownie doprowadź do wrzenia.

Przed podaniem prawdziwego indyjskiego masala chai odstaw tak przygotowany napój na kilka minut, aby naciągnął aromatem przypraw.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz