
Po czekoladę na gorąco szczególnie chętnie sięgamy jesienią czy zimą. Czekolada nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również poprawia humor jak i pobudza. Jeśli lubicie czekoladę, zapraszamy do przetestowania naszych przepisów, które pozwolą Wam na odkrycie jej nowych smaków i aromatów.
Czekolada dla dorosłych (porcja na 4 filiżanki)
* śmietanka 36% 150-200 ml
* mleko 2% 250-400 ml
* kaletki czekolady gorzkiej strong ok. 20 dag
* 150 ml ulubionego likieru (kawowy, orzechowy, ajerkoniak)
Pamiętajmy, że każdy z nas lubi inną gęstość czekolady do picia, dlatego ilości śmietanki jak i mleka jakie dodajemy do czekolady podaliśmy w przedziałach. Jeśli lubisz gęstszą czekoladę, dodaj mniej śmietanki i mleka, jeśli lubisz czekoladę rzadszą, dodaj górne granice podanych wartości.
Mleko ze śmietanką wlewamy do garnka. Po ok. 1 min dodajemy kaletki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli czekolada jest dla nas za gęsta, możemy dolać mleka lub śmietanki.
Do filiżanki wlewamy alkohol (tutaj również sami możemy decydować o intensywności posmaku alkoholowego) i dolewamy czekoladę. Podajemy gorące!
Owoce w czekoladzie
Takie owoce mogą być zdrową przekąską lub deserem i na pewno przypadną do gustu każdemu dziecku.
* kaletki belgijskiej czekolady deserowej ok. 20 dag
* 0,5 szkl śmietanki 30%
* banany, jabłka, kiwi-dowolne ulubione owoce
* 0,75 szklanki posiekanych ulubionych orzechów (orzechy, migdały)
Śmietankę wlewamy do garnka i chwilę podgrzewamy, dorzucamy do niej kaletki czekolady. Mieszamy i trzymamy na gazie do rozpuszczenia czekolady. W tym czasie owoce obieramy, kroimy i nabijamy na wykałaczki. Każdą cząstkę owocu maczamy w rozpuszczonej czekoladzie a potem w rozdrobnionych orzechach. Szybka, zdrowa i sycąca przekąska
Świąteczna czekolada do picia
* Śmietanka 30% 200 ml
* 4 łyżeczki cukru
* 200 gr. kaletek czekolady belgijskiej deserowej lub gorzkiej
* 200 ml mleka
* kardamon, cynamon, pokruszone goździki, cukier waniliowy, opcjonalnie przyprawa do piernika
Śmietanę ubij z cukrem. W garnku podgrzej mleko i dodaj kaletki czekolady. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Przelej czekoladę do filiżanki. Czekoladę udekoruj bitą śmietaną. Przyprawy o ile wybrałeś w całości, utrzyj w moździerzu. Możesz je dodać do samej czekolady, lub też udekorować nimi jedynie śmietanę.
Belgijska czekolada do picia miętowa
Możemy zrobić wersję dla dorosłych, zastępując miętę likierem miętowym. Jeśli czekolada ma być pita również przez dzieci, warto wtedy dodać jedynie trochę naparu z mięty lub też liście mięty wraz z łodygami.
* 200 gr czekolady belgijskiej, może być również biała czekolada
* 100-200 ml mleka
* likier miętowy/liście mięty
W garnuszku podgrzewamy mleko. Dorzucamy liście mięty i chwilkę gotujemy. Wyciągamy z mleka mięte a wrzucamy kaletki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Jeśli wybraliśmy wersję z likierem, likier dodajemy do filiżanki, tuż przed podaniem. Podajemy gorącą.