Liście herbaty, które po zaparzeniu zostają w waszym sitku można jeszcze użyć. Poniżej dowiecie się jakie herbaty i w jaki sposób je użyć, aby otrzymać naturalne kosmetyki do pielęgnacji skóry.
Wśród 6 wielkich rodzajów herbaty do zastosowań kosmetycznych nadaje się najlepiej herbata biała i herbata zielona, które łagodnie pobudzają krążenie dzięki zawartości teiny, poprawiają ruch krwi w naczyniach i obniżają wchłanianie cholesterolu, a dodatkowo wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Pijąc dwa kubki herbaty dziennie i zachowując zdrowy styl życia zmniejszamy znacznie ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, czyli serca i naczyń krwionośnych. Herbata biała posiada najwięcej flawonoidów, które hamują procesy starzenia komórkowego. Biała herbata jest często wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, ponieważ działa silnie oczyszczająco i łagodząco na skórę za sprawą dobroczynnych polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy.
Jakie herbaty używać do przygotowania kosmetyków herbacianych?
Herbata kwitnąca Chryzantema WIĘCEJ >>
W tradycyjnej medycynie chińskiej herbata z chryzantemy stosowana jest na schorzenia gardła, przeziębienia, a nawet przeciw grypie czy gorącce.Kwiat chryzantemy ma dużą ilość witaminy C, wspomaga skupienie, niweluje napięcie i stres w ciele, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo. Chryzantema zawiera sporo cennych aminokwasów i mikroelementów.
Herbata kwitnąca Goździk Skalny WIĘCEJ >>
Herbata ta nie ma w środku przyprawy goździk, tylko duże kwiaty goździka Dianthus caryophyllus o jadalnych kwiatach i pięknych aromacie. W trakcie produkcji usuwa się zgrubiałą podstawę kwiatu, który jest gorzki w smaku. Kwiat goździka ogrodowego jest w smaku lekko korzenny i słodkawy. Płatki kwiatów goździka można również kandyzować.
Herbata zielona Sencha Szmaragdowa WIĘCEJ >>
Herbata zielona Lung Ching Smocze Źródło WIĘCEJ >>
Przepisy na domowe kosmetyki z herbaty i kwiatów
Olej herbaciano-kwiatowy: szklany słoik luźno wypełnić świeżymi kwiatami goździka i dodać wyparzone liście herbaty zielonej np. Sencha Szmaragdowa. Całość zalać olejem słonecznikowym o temperaturze pokojowej i przykryć gazą. Tak przygotowany macerat zostawiamy na 2 tygodnie do naciągnięcia i pamiętamy, aby codziennie wstrząsnać słoikiem. Po 2 tygodniach olej należy przecedzić przez gazę i gotowe.
Ocet herbaciano-kwiatowy do sałatek: świeże kwiaty chryzantemy należy zgnieść i napełnić nimi luźno słoik, dodać wyparzonych liści herbaty zielonej np. Lung Ching Smocze Źródło. Całość zalać ciepłym octem jabłkowym aż do brzegu słoja i zakręcić. Tak przygotowany nastaw należy pozostawić na 2 tygodnie pamiętając o codziennym wstrząsaniu. Po 2 tygodniach sprawdzamy smak. Jeśli jest jeszcze zbyt słaby, wodnisty należy odcedzić ocet i zalać nową porcję świeżych kwiatów i liści herbaty zielonej.